Скочи на садржај

Krastavac: zeleni štit od kancerogenih materija

krastavacKrastavac (Cucumis sativus) je biljna vrsta iz porodice Cucurbitaceae.  Postoji mnoštvo sorti koje se uzgajaju širom sveta. Nije tačno poznato odakle krastavac potiče, ali po nekim izvorima njegova postojbina je severna Indija, dok po drugim tvrdnjama krastavac potiče iz tropske Afrike.

Energetska vrednost svežeg oljuštenog krastavca iznosi 12 kcal na 100 grama. Najviše sadrži vode, a ostalo otpada na 2,16% ugljenih hidrata, 0,59% belančevina i 0,7% masti. Od minerala krastavac sadrži kalijum (136 mg), fosfor (21 mg), kalcijum (12 mg), gvožđe (0,22 mg), cink (0,17), mangan (0,07 mg), bakar (0,07 mg) i selen (0,1 mg). Od vitamina svež krastavac sadži vitamin C (3,2 mg), vitamine B- komleksa – tiamin (0,03 mg), riboflavin (0,03), niacin (0,04 mg), pantotenska kiselina (0,24 mg), piridoksin (0,05 mg), kolin (5,7 mg) i vitamin K (7,2 mg). Svež krastavac u 100 g sadrži 0.7 mg biljnih vlakana.

Lekovitost

Veliki procenat vode čini krastavac odličnim diuretikom, tako da uklanja nakupljene toksine, podstiče rad bubrega i žuči. Zbog dijetalnih vlakana krastavac podstiče rad debelog creva i štiti organizam od kancerogenih materija. Kalijum koji krastavac sadrži podstiče fleksibilnost mišića i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

Krastavac nije samo obična namirnica. On se može naneti na kožu u slučaju natečenih očiju, opekotina ili iritacije kože. Ekstrakt krastavca se upotrebljava u proizvodnji preparata za podmlađivanje kože. Blagi umirujući uticaj ovog povrća pripisuje se sadržaju kofeinske kiseline i vitaminu C koji sprečavaju zadržavanje vode i daju specifičan osećaj hlađenja. Kod osoba sa osetljivim rukama, kora krastavca se može iskoristiti da blago umiri kožu iritiranu snažnim deterdžentima i toplom vodom tokom ručnog pranja. Sok od krastavaca je blagotvoran kod krvarenja desni i bolesti zuba. Krastavac još pomaže kod reume.

Krastavci se najbolje kombinuju sa mlečnim proizvodima, pa se zbog toga u kuhinjama širom jugoistočne Evrope priprema salata od krastavaca uz nezaobilazan jogurt ili kiselo mleko. Za osobe koje teško vare krastavac, opšta je preporuka da ga isečete na manje komade, posolite i i ostave nekoliko sati u frižideru pre jela.

Kupovina i čuvanje

S obzirom da su krastavci veoma osetljivi na toplotu, prilikom kupovine odaberite nešto tvrđe,  ravnomerno zelene plodove oblih krajeva. Ako primetite manje izbočine ili drugu nijansu zelene boje, bolje ih izbegavajte, iako to ne mora da znači i lošiji kvalitet. Žuta boja krastavca je definitivno loš znak jer je takav plod gorak, a smežurani krajevi i mek srednji deo takođe su znak da takav plod izbegavate. Manji krastavci su manje gorki, a tanji imaju manji broj semenki.

Prilikom kupovine obratite pažnju da li se radi o domaćim ili krastavcima iz uvoza. Uvozni su upakovani u najlon i presvučeni slojem voska u cilju produženja roka trajanja. Zato ako koristite cele, neoguljene krastavce, odlučite se za domaće, oni nisu tretirani. Posle kupovine čuvajte ih u frižideru do nedelju dana. Najbolje je ipak da krastavce upotrebite dok su najsvežiji, dan – dva od kupovine.

Priprema jela s krastavcima

Ako volite jelo ili salatu sa korom, obavezno operite krastavac pod mlazom tekuće vode. Kora može biti gorka, pa se ona može preneti i na ukus gotovog jela ili salate. Krastavci su često jedan od osnovnih sastojaka mnogih istočnjačkih jela. Krastavac je veoma korišćen i za dekoraciju jela i salata, gde se može rezati u obliku spirala, zvezdica ili drugih oblika, pomoću specijalnih noževa.

Kada ga sečete u salatama, možete ga izrezati uzdužno u štapiće ili poprečno na kockice ili kolutove. Glavna sezona krastavca u našim krajevima je u leto, kada se najviše i koristi i to u sirovom stanju za salate. Kombinujte krastavce sa paradajzom, paprikom i sirom uz maslinovo ulje ili pronađite neku svoju kombinaciju. Prijatno!

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”

3 мишљења на „Krastavac: zeleni štit od kancerogenih materija“

  1. Повратни пинг: Lekovitost krastavca | Vesti011.com - Vesti iz prve ruke

  2. Повратни пинг: Krastavac za tanak struk |

Затворено за коментаре.