Predlog za doručak: ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su dobar izbor za nutritivno vredan tj. zdrav doručak. Međutim, svi mi koji ujutru žurimo na posao često nemamo vremena da se posvetimo pravljenju zdravog doručka. Tada se dohvatimo nečega što je pri ruci i „odradimo“ tu jutarnju obavezu. Mnogi doručak preskaču, bilo da je to iz navike ili želje da na pauzi na poslu nešto „konkretno“ pojedu, ali to svakako nije dobro.

Ovsene pahuljice se u dijetalnoj ishrani preporučuju zato što:

  1. daju osećaj sitosti, dakle, nećete ogladneti u roku od pola sata, što je bitno kod svih koji su aktivni i onih koji bi da smršaju. Ovako se sprečava prejedanje. Idealna varijanta za doručak!
  2. bogate su vlaknima, što utiče na bolje pražnjenje creva ali i na smanjenje holesterola. Posledica je bolje zdravlje kardiovaskularnog sistema i celog organizma.
  3. dobro održavaju nivo šećera u krvi, jer se razgradiva vlakna sporije vare i sporije dižu nivo šećera nego kod drugih ugljenih hidrata.

Stvarno se neću truditi da dalje objašnjavam zašto su ovsene pahuljice dobre, već želim samo da vam mojom sledećom fotografijom zagolicam maštu da i sami napravite nešto slično.

Jednostavan recept za ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice mogu ponekad teško da padnu na želudac pa ih je potrebno pravilno pripremiti. Dakle, ovsene pahuljice (birajte one sitnije) se mešaju sa mlevenim semenom lana, semenkama suncokreta, bundeve, chia semenom i oljuštenim bademima itd. Ovsene pahuljice se prelivaju najbolje sa kiselim mlekom ili jogurtom. Količine sami odredite, dovoljno je nekoliko supenih kašika (recimo 4 ili 5).

Kiselo mleko je moj izbor broj 1, jer je prirodno, bez ikakvih dodataka, a možete ga i sami pripremiti kod kuće. Ukoliko je ipak jogurt vaš izbor, nemojte birati onaj obrani jogurt, od 0,5 ili 0,9% kojima su mlekare dušu uzele. Uzmite onaj „normalni“ od 2,8% m.m, ili ako njega ne nađete onaj od 1,6% mm. Koliko? Recimo 200-250 ml.

Da skratim, sve dobro promešajte! Po želji možete dodati i malo cejlonskog cimeta (bude lepše i ukusnije). Ostaviti pola sata da odstoji ili ako pravite uveče, preko noći u frižideru.

Prilikom serviranja, pahuljice možete obogatiti smrznutim ili sezonskim voćem i tostiranom kokosovim ljuspicama, (kao ja na fotografiji, ali i ne mora).

Posle ovog obroka obavezno popiti čašu vode. Prijatno!