Скочи на садржај

Vino i pivo: umerenost je vrlina

Vino i pivo uz ostala alkoholna pića su nezaobilazni pratioci Nove godine, Božića, slava i proslava kojima je ovo doba godine prebogato. Ovo zimsko vreme donosi velika iskušenja u vidu obilja hrane i pića. O hrani sam dosta toga rekla. A piće… pogotovo alkoholno zavređuje pažnju. Koliko je dovoljno?

Piće ili dva dnevno može biti korisno za zdravlje. Istraživanja su pokazala da konzumiranje crvenog vina u umerenim količinama smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka. Da li nam i pivo daje neke zdravstvene benefite?

Muškarci bez negativnih posledica po zdravlje mogu popiti jedno pivo od pola litra, maksimum dva mala piva od 330ml dnevno, ili ako se radi o crvenom vinu do 300ml. Žene nisu toliko telerantne na alkohol pa za njih važi manja količina: do 450 ml piva ili 200 ml vina.

Nemojte tražiti opravdanje da je alkohol dobar, jer svakako postoje i bolji izvori nutritivno vrednih sastojaka od nekog vina ili piva. Ako baš morate da pijete, onda pijte, ali umereno.

Prema raznim istraživanjima, redovno konzumiranje alkohola povezano je sa gojaznošću, rakom usta, grla i jednjaka, cirozom jetre, oštećenjem mozga i gubitkom pamćenja, kao i seksualnim problemima, posebno muškom impotencijom.

Vino i pivo: hranjivi sastojci

Vino sadrži hemijska jedinjenja koja se nazivaju prirodni fenoli i klasifikuju se kao flavonoidi ili ne-flavonoidi.

Flavonoidi, koji su prisutni u crvenom grožđu, imaju antioksidativna svojstva. Takođe pomažu u smanjenju rizika od raka, kardiovaskularnih bolesti i degenerativnih bolesti povezanih sa starenjem.

Tanini, vrsta flavonoida, nalaze se u koži grožđa, semenkama i stabljikama. Smatra se da tanini pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Resveratrol, vrsta ne-flavonoida u kategoriji stilbenoida, je prirodni antioksidant. Uglavnom se nalazi u koži grožđa; crno vino ima više resveratrola od belog vina. Veruje se da resveratrol smanjuje lepljivost krvnih pločica i pomaže da krvni sudovi ostanu otvoreni i fleksibilni, čime se smanjuje visok krvni pritisak.

Pored prirodnih fenola, vino sadrži i polifenole koji su antioksidanti. Veruje se da polifenoli snižavaju ukupni holesterol i krvni pritisak. Tako smanjuju rizik od raka i stimulišu imuni sistem. Imaju i antibakterijska svojstva.

Pivo sadrži uglavnom alkohol sa 7kcal energije po gramu. Pivo takođe ima različite vrste vitamina B. Tu su vitamin B6, vitamin B2, i vitamin B9. Oni se dobijaju iz kvasca koji se koristi tokom procesa proizvodnje piva.

Kardiovaskularne bolesti

Istraživači Instituta za populaciju i javno zdravlje na Univerzitetu u Kalgariju u Kanadi pokazali su da je kod osoba koje su umerno pile vino došlo do smanjenja srčanih oboljenja od 14 do 25% u odnosu na one koji nikada nisu konzumirali alkohol.

Konkretno, prema studiji objavljenoj u American Medical Journalu 2008. godine, utvrđeno je da su osobe koje su samo pile vino imale najveću korist. Ovo je rezultiralo najvećem smanjenju kardiovaskularnih problema u poređenju sa ne-alkoholičarima, teškim pijancima ili onima koji su pili druge vrste alkohola.

Čir i helikobakter

Istraživanja su takođe pokazala da konzumiranje tri do šest čaša vina nedeljno može da smanji rizik od infekcije Helicobacter pilori (povezanog sa čirevima na želucu) za 11% u poređenju sa onima koji ne piju. Veruje se da crveno vino, koje ima antibakterijska sredstva, smanjuje rizik od opšte infekcije za 6%.

i još…

Dalje studije su otkrile zdravstvene koristi od umerene konzumacije alkohola u vezi sa usporavanjem starenja, smanjujući rizik od gojaznosti i poboljšavajući kognitivne funkcije.

Dakle, ako ste hteli danas nekome da nazdravite – i vama će biti dobro dok god ne preterujete. Važi?