Скочи на садржај

Kamilica sa stotinu lica

Kada kuvate mirisni čaj od kamilice, verovatno mnogo ne razmišljate koliko je ova biljka lekovita. Sad ćemo to da promenimo. Biljni čaj od kamilice je poznat već milenijumima, a u poslednje vreme je rađeno više istraživanja o lekovitosti ovog napitka. Koliko lica ima kamilica?

kamilica-sa-stotinu-lica
Najbolje je da kupujete kamilicu u rinfuzi, sušenu.

Neke od stanja koje ublažava čaj od kamilice su, menstrualni grčevi, prehlade, nesanica i još mnogo toga. Da, kamilica ima antibakterijsko delovanje. Naime, utvrđeno je analizom urina (prisustvo hipurata) da kamilica sadrži određena fenolna jedinjenja koja su vezana za antibakterijsko delovanje. Dakle, jasno je da je ovo korak do naučne potvrde blagotvornog delovanja kamilice na imuni sistem, odnosno na njeno antibakterijsko dejstvo.

U urinu osobe koja konzumira čaj od kamilice je pronađena i aminokiselina glicin, a poznato je da ona ima opuštajuću ulogu na mišiće. Zato se čaj od kamilice preporučuje kod menstrualnih grčeva kod žena. Ova ista aminokiselina takođe deluje smirujuće i na nervni sistem, pa je to možda razlog što ovaj čaj ima blago sedativno dejstvo. Idealno za dobar san!

Nesanica obično izaziva melanholiju, stres, nervozu i brigu, pa čak može dovesti i do depresije. Zbog pomenutog umirujućeg delovanja na nervni sistem, čaj od kamilice je prirodni antidepresiv.

Interesantna je pojava da nivo hipurata i glicina ne opada tako brzo nakon prestanka konzumiranja čaja, pa se pretpostavlja da ova jedinjenja imaju duže vreme delovanja, čak i do dve nedelje.

Kamilica ima blagotvorno dejstvo i kod bolova u stomaku, kolika (grčeva) kod beba, mučnine, dijareje, problema sa varenjem i nadimanja. Poznato je da se kod beba daje čaj od kamilice upravo zbog svih pomenutih problema.

Kamilica zbog prisustva glicina ublažuje menstrualne grčeve bolje od bilo kojeg drugog prirodnog sredstva, pa nije ni čudo što proizvođači higijenskih uložaka toliko koriste kamilicu (njen ekstrakt) u svojim proizvodima.

Kamilica ima pozitivno dejstvo i na kožu: ujed insekata, iritacija, rane, sunčanica, osip, svrab, ekcemi, psorijaza, akne, ojed. Na kosu čaj od kamilice deluje tako što je posvetljuje i daje joj prirodan izgled. Dobra je i za zdravlje desni i zuba.

Mere opreza

Ženama koje pokušavaju da zatrudne ili su već trudne se nikako ne preporučuje upotreba kamilice jer čaj od nje stimuliše uterus ublažavajući grčeve kod žena. Zbog toga postoji rizik od pobačaja.

Kamilica je poznata i po tome što snižava nivo šećera u krvi, pa zbog toga može imati interakciju sa terapijom kod dijabetesa. Dakle, kod dijabetičara (tip 1), pre korišćenja čaja od kamilice, konsultujte se sa vašim lekarom.

Svima ostalima, preporučujem da kada god su u prilici, skuvaju ovaj mirisni čaj od nežnih latica kamilice i stave osmeh na svoje lice.