Скочи на садржај

Višnja: eliksir zdravlja

Višnja je voće koje u savremenoj ishrani ima visoko mesto i nalazimo je u mnogim proizvodima. Višnje se ne nalaze samo u piti od višanja, već i u sokovima, džemovima, sirupima, kompotima, sladoledima, kremovima… Sad ćete se zapitati, kakve veze ima ovo sve sa zdravom hranom? Osnovni sastojak je zdrava hrana – višnje su zdravije nego što možda mislite.

Foto: James Barker / FreeDigitalPhotos.net
Foto: James Barker / FreeDigitalPhotos.net

Višnja je došla na naše prostore iz Male Azije još u doba Rimljana, a danas se višnja gaji plantažno. Uzgaja se više sorti višanja, a najpoznatije su: Ujfehertska grozdasta (mađarica), Šumadinka, Reksele i Oblačinska višnja.

Svako voće, pa i višnja je oskudno masnoćama i belančevinama, pa i kalorijama, ali zato oblijuje vitaminom C, Vitaminima B kompleksa i mineralima – kalijumom, gvožđem i kobaltom. Energetska vrednost višnje je svega 46 kcal/100g ploda, a karakteristike joj se ne menjaju ni kada je zamrznuta. Zbog toga, u višnjama uživamo cele godine.

Višnje sadrže moćne antioksidanse koji se nalaze u njenom pigmentu (antocijanine), i imaju veliku ulogu u prevenciji najtežih bolesti. Smanjenjem uticaja slobodnih radikala na ćelije, štitimo ih od razaranja. Pored glukoze, višnje sadrže i kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) koje uz sadržaj vode, oko 85%, pa deluju okrepljujuće i osvežavajuće na organizam. To je i razlog zašto je sok od višanja tako ukusan. Višnja je odlično sredstvo u sprečavanju raka, anemije, infarkta, šloga i arterioskleroze. Sok od višanja je poznato da snižava krvni pritisak, pa višnju cene i osobe koje boluju od hipertenzije.

Višnje su sjajne i kod povišenog holesterola, je antioksidansi sprečavaju da loš LDL holesterol oksidiše i oštećuje krvne sudove. Višnja je stvarno čuvar celog kardiovaskularnog sistema. Višnje su sjajan izvor vitamina C koji povoljno utiče na odbrambene snage organizma ka infekciji. Pored toga višnje poboljšavaju vid, smanjuju koagulaciju krvi, popravljaju kvalitet sperme kod muškaraca, popravljaju anemiju kod žena posle menstruacije, snižavaju pritisak, ublažavaju reumu i giht.

Najbolje su sveže višnje, sada im tek počinje sezona, pa hajde da je ne propuštamo. U zdravlje!