Скочи на садржај

Ishrana tokom leta i putovanja

klopa-putVećina nas voli leto. Dugi, topli dani su idealni za odmor, relaksaciju i putovanja, ali ne pogoduju čuvanju hrane, pa se s razlogom trebamo upitati: šta da jedemo u to vreme? Da li ćete izaći iz kuhinje sa izgovorom da je suviše toplo u njoj i otići na roštilj ili ćete iskoristiti ovo vreme da uvedete nešto zdravo u vaš jelovnik?

Ako niste odustali od kuvanja bilo da ste rešili da letos ostanete kod kuće ili da otputujete, u pripremi i konzumiranju hrane se vodite jednostavnošću i kvalitetom. Ukusna jela koja nisu suviše teška za pripremanje i konzumiranje je upravo ono što vam treba u ovim toplim danima. Neka sastojci budu kvalitetni i sveži i nećete imati nikakvih problema.

Najbolje je kod kuće

Letnje vreme zaista budi istraživača u svima nama, a ako uspete da se suzdržite od odlaska negde, istražujte nove ukuse i mirise u spokoju svog doma. Iskoristite na najbolji način sve blagodati leta, jer sada povrća i voća ima na trpezi u obilju. Najkraće rečeno, uvedite mediteransku ishranu, koju preporučuju mnogi lekari i nutricionisti.

U ovakvoj ishrani ćete svakodnevno jesti žitarice i proizvode od žita, dakle, svaki dan jedan obrok testenine ili krompira ili pirinča. Tri do četiri puta sedmično je dobro jesti mahunarke (leguminoze). U pripremi jela koristite sok od paradajza, a u pripremi salata maslinovo ulje. Voće i povrće jedite svakodnevno, baš kao i mlečne proizvode, posebno kiselo mleko i mladi sir.Upotrebu mesa treba smanjiti na dva obroka nedeljno, a jaja na tri komada nedeljno. Plavu ribu jedite bar jednom nedeljno. Jedite polako, sa zadovoljstvom i dobro sažvaćite hranu. Nakon obroka bar 15 minuta provedite u odmoru i opuštanju. Ne preterujte u alkoholu, dovoljna je čaša crnog vina posle večere.

Letnje vreme u ishrani treba, dakle, da karakteriše umerena upotreba mesa, mleka, sira, redovna upotreba ribe, značajan unos složenih ugljenih hidrata (testo, krompir, pirinač), svežeg povrća i voća (sezonskog) i maslinovog ulja. Riba je bogata omega-3  polinezasićenim masnim kiselinama, a povrće i voće su značajan izvor vitamina, minerala i dijetalnih vlakana. Sve navedeno ima dokazano pozitivan uticaj na zdravlje, pa ne čudi što su narodi Mediterana zdraviji od stanovnika kontinentalnog dela Evrope.

Ovakvom ishranom ćete smanjiti rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i raka.

Na putu

Baš kao i kod kuće i na putu je potrebno isplanirati obroke. Ako se radi o kraćem putu, onda ne morate ništa nositi za jelo, ali na dužim destinacijama moraćete pojesti nešto. U slučaju da vas put nanese van urbanih područja gde ne možete usput kupiti hranu i piće, obavezno ih ponesite. Pre svega ponesite vodu ili osvežavajuće napitke, jer ćete u putu uvek pre ožedneti nego ogladneti. Na put je najbolje poneti hranu koja je otporna na visoke temperature. Ako se ne zadržavate, već jedete u autu, izaberite zdrave grickalice: orahe, lešnike, bademe ili suvo ili sveže voće. Ako imate putni frižider, u njega pored hladnog osveženja možete staviti i unapred pripremljene sendviče. Termos boca je najbolje rešenje ako volite toplu kafu ili hladno piće.

Za kampere je obično konzervirana hrana prva opcija, ali to ne mora uvek da bude pravilo. Ako imate gde da naložite vatru, spremite ribu, piletinu i povrće na žaru. Plavi patlidžan, tikvice i kukuruz su samo primer povrća koje možete peći na roštilju. Krompir možete peći na žaru. Kiselomlečni proizvodi su kao stvoreni za uživanje u prirodi. Nikad ne isprobavajte nove recepte dok spremate hranu na otvorenom, da se ne razočarate.

Priprema salate zavisi od raspoloživog vremena koje imate. Sve sastojke (povrće, sir, ulje, so, sirće) držite pojedinačno, a salatu napravite tek kada želite da je jedete. Salata koja u leti na toploti dugo stoji nije najbolja ideja.

Uvek je dobro na put poneti i pečene semenke badema, lešnika. Ako volite proizvode od integralnih žitarica, ponesite (ili kupite negde usput) lanane pločice i integralna peciva. Kada pakujete povrće i voće, teško da možete pogrešiti. Šargarepa, paradajz, luk, jabuke, grožđe, celer, sve što volite neka vam bude na dohvat ruke. Možete poneti i marinirane masline i pečurke. Kokice takođe. I naravno, uživajte u odmoru!

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”

1 мишљење на „Ishrana tokom leta i putovanja“

Затворено за коментаре.