Napravite svoj voćni jogurt!

By | 23.02.2014.

U rashladnoj vitrini najbliže prodavnice možete naći industrijski voćni jogurt, ali taj nema mnogo toga zajedničkog sa pravim domaćim. Okej, osnova, tj. jogurt je zajednička stvar, ali sva “nadgradnja” je bolja u kućnoj varijanti. Ovde nećete naći šećer, modifikovani skrob, zgušnjivače (pektin, karubu gumu), koncentrate voćnih sokova i arome (uglavnom veštačke). Naći ćete samo jogurt i voće po želji.

vocni-jogurt-domaci

Napravila sam voćni jogurt koristeći samo jogurt i voće (smrznuti “crveni” miks: malina, crna ribizla, borovnica, višnja). Sve što mi je bilo botrebno su štapni mikser i 1-2 minuta vremena. Ako neko voli sladunjav ukus, može da doda i kafenu kašiku meda.

Voćni jogurt u domaćoj varijanti je dobar kao osvežavajući napitak koji blagotvorno deluje na organizam, obično se prepisuje u dijetama za mršavljenje u vidu užine, a naročito je povoljan u ishrani dijabetičara. Za razliku od industrijskog voćnog jogurta (na primer jogood-a) koji ima oko 81 kcal / 100ml, domaći voćni jogurt ima oko 33 kcal / 100 ml. Domaći je svakako niskokaloričan i zdrav.

Kako napraviti domaći voćni jogurt?

U blender (štapni ili bilo koji drugi) stavite jednu meru smrznutog voća (npr 100g) i dve mere jogurta (recimo 200 ml bilo kojeg jogurta od 0,5 do 1% m.m.). U sezoni možete iskorisiti sveže voće, ali ni smrznuto nije loše. Uključite blender na kratko, a kada je gotovo, sipajte voćni jogurt u veću čašu ili šolju. Po želji možete ukrasiti jogurt sa komadićima voća.

Uživajte!