Скочи на садржај

Napravite za minut svoj voćni jogurt!

U rashladnoj vitrini najbliže prodavnice možete naći industrijski voćni jogurt, ali taj nema mnogo toga zajedničkog sa pravim domaćim, kada sami pravite svoj voćni jogurt. Okej, osnova, tj. jogurt je zajednička stvar, ali sva “nadgradnja” je bolja u kućnoj varijanti.

svoj voćni jogurt
Foto: Jasna Vujičić

Ovde nećete naći šećer, modifikovani skrob, zgušnjivače (pektin, karubu gumu), koncentrate voćnih sokova i arome (uglavnom veštačke). Naći ćete samo jogurt i voće po želji.

Napravila sam voćni jogurt koristeći samo jogurt i voće (smrznuti “crveni” miks: malina, crna ribizla, borovnica, višnja). Sve što mi je bilo botrebno su štapni mikser i 1-2 minuta vremena. Ako neko voli sladunjav ukus, može da doda i kafenu kašiku meda.

Voćni jogurt u domaćoj varijanti je dobar kao osvežavajući napitak koji blagotvorno deluje na organizam, obično se prepisuje u dijetama za mršavljenje u vidu užine, a naročito je povoljan u ishrani dijabetičara.

Kako napraviti svoj voćni jogurt?

U blender (štapni ili bilo koji drugi) stavite jednu meru smrznutog voća (npr 100g) i dve mere jogurta (recimo 200 ml bilo kojeg jogurta od 0,5 do 1% m.m.). U sezoni možete iskorisiti sveže voće, ali ni smrznuto nije loše. Uključite blender na kratko, a kada je gotovo, sipajte svoj voćni jogurt u veću čašu ili šolju. Po želji možete ukrasiti jogurt sa komadićima voća.

Uživajte!