Скочи на садржај

Recepti za decu: sendvič i kakao napitak

Da odmah budem jasna: ovim tekstom ne želim da uvredim mame, tate, a ni decu, jer ruku na srce, svi znamo kako da napravimo sendvič. U pitanju mogu biti nijanse kada koristimo jednu, drugu ili treću namirnicu. U ishrani dece poželjno je da namirnice budu što kvalitetnije. Ne preporučujem upotrebu margarina, jer on nije nutritivno vredna namirnica i sve pozitivno što se u margarinu nalazi je veštački ubačeno, dakle i vitamini i minerali. Što se tiče hleba, takođe birajte one sa što manje aditiva, a bilo bi najbolje da je od integralnog brašna. Ne koristite parizere i pizza-šunke, koje jesu jeftinije, ali obiluju aditivima. Isto tako – ne koristite ni topljeni sir. Navikavajte decu od ranog detinjstva na zdrave namirnice.

sendvič-1

Potrebne namirnice (za 2 sendviča):

  • puter (maslac) 10 g
  • šunka (praška šunka) 25 g
  • povrće (zelena salata i rotkvica) 15 g
  • integralni hleb 60 g
  • sir (kačkavalj) 25 g

Priprema:

sendvic-2

Integralno parče hleba namažite maslacem koji ste nekih 5-10 minuta pre toga izvadili iz frižidera da malo omekša. Preko njega stavite šunku a potom i list zelene salate. S obzirom da sada ima sezonske zelene salate i rotkvica ja sam upotrebila ovo povrće, ali moguće je upotrebiti i ono što se ima. Preko svega stavite sir kačkavalj ili neki tvrdi sir. Sada dolazimo do onoga dela zašto uopšte i pišem o ovom receptu: ukrašavanja sendviča.

sendvic-3

Naime, ako imate izbirljivu decu, ona ponekad ne žele da jedu onakav sendvič kakav bi vi ili ja pojeli, pa zašto da ga u tome ne motivišete? Ukrasite sendviče. Ja sam iskoristila modle za testo, jer je to najbrži način da napravite neke figurice (recimo patkicu) kojima možete impresionirati dete. Fora je u tome da dobro pritisnete modlu na dasku sa komadom šunke i pažljivo odvojite patkicu od plastične modle. Stavite je na sir, recimo na ovaj način.

sendvic-4

Zašto da se zaustavite ovde? Napravite srca tako što ćete izrezati rotkvicu nožem kao na slici, a patkicama još samo fale okca. Upotrebite neko zrnevlje, ja sam koristila susam, alli nisam ga navela u potrebnim namirnicama, jer 2 zrna gotovo da i nemaju kalorije.

sendvič-5

Da sendvič nebi bio ružan za gledanje, makazicama odrežite višak salate i sendvič stavite u metalac mini m tanjir.

Energetska vrednost sendviča (2 kom.): 349 kcal

Sada da napravimo kakao napitak. I to verujem da znate, ali samo da se podsetimo:

kakao napitak 5

Potrebne namirnice (kakao napitak):

  • mleko 180 ml
  • kakao 3 g
  • šećer (beli ili žuti ili fruktoza) 15 g

Priprema:

kakao-sendvic-1

Kakao i šećer ubacite u mini m šerpicu i dodajte 50 ml mleka oduzetog od 180 ml, pa malo prokuvajte na ringli uz stalno mešanje dok se ne razbiju grudvice.

kakao 3

Potom dodajte ostalu količinu mleka. Možete smanjiti temperaturu ringle ili je ugasiti da ne proključa. Služite topao kakao napitak uz sendvič.

kakao-lonče-šerpica

Energetska vrednost kakao napitka: 175 kcal

Napomena:

Mala deca kojoj uvodite namirnice ne mogu samostalno da jedu sendvič, njima ćete ga morati iseckati pa davati na parčiće. Veća deca mogu, a ako ne želite da im sendviči ispadaju po podu, možete ih odozgo poklopiti parčetom hleba. Kalorijska vrednost je sračunata na ovakva dva sendviča kako ih vidite, a ako koristite još dva parčeta za poklapanje (2 sendviča), dodajte još 121 kcal na računicu.

sendvič-6