Скочи на садржај

Saveti za izbirljivu decu

Da li ste i vi bili izbirljivo dete? Dete u svom rastu i razvoju prolazi mnoge “faze” u kojima se prilagođava načinu ishrane i namirnicama koje koriste i odrasli. Izbirljivost je samo jedna od njih.

izbirljivo dete

Deca su po prirodi radoznala i u svojim istraživanjima ukusa i mirisa hrane, neka jela im budu toliko upečatljiva da ih rado jedu, dok druga izbegavaju. Nekada znaju da budu toliko tvrdoglava da roditeljima mogu napraviti veliku brigu.

Apetit dece često varira, posebno pred nagli rast. Desiće se da jednog dana jedu odlično, a već sledećeg skoro da neće hteti da jede ništa. Važno je da ne stvarate veliki problem ako dete ne želi da jede. Sigurno je da će jesti kad ogladni. Normalno je i da dete traži da jede samo jednu namirnicu, onu koja mu se  najviše sviđa. Deca vole ponavljanja u ishrani i vrlo su oprezna kada osete da je u jelovniku uvedena nova namirnica.

Kako učiniti da izbirljivo dete jede?

Ima puno raznih načina da podstaknete izbirljivo dete na jelo.

  • Postavite oko deteta razne igračkice, plišane medvediće, koji će biti gosti na vašoj malo gozbi. Obično je sva ta igra deci zanimljiva.
  • Pohvalite dete kada uspe samo da stavi hranu usta, jer je to još jedan vid podsticaja. Deca vole boje i interesantno je da obično posežu za namirnicama koje su jarkih boja. Doca vole da se igraju i sa lončićima i šerpicama jarkih boja.
  • Dopustite detetu i da vama “pomaže” u pripremi hrane. Sve je to faza kada dete moramo da stimulišemo na najbolji način da jede. Hrana će tako postati zabava i za vas i za dete.
  • Možete praviti razne oblike od hrane u vidu brojeva, slova, oblika lica, životinja. U tanjir stavljajte manje količine hrane jer deca ne vole obimne porcije. Ako ništa od ovoga ne uspe da zainteresuje vaše dete da jede, jednostavno odložite tanjir u frižider i ponudite ga malo kasnije.
  • Muzički spotovi mogu imati pozitivan uticaj na dete kada ono deluje nezainteresovano za jelo.

Tekst objavljen u slikovnici-katalogu Metalac posuđa i na FB stranici Metalac posuđa
Autor: Jasna Anđelković, nutricionista