Скочи на садржај

Tegobe sa žučnom kesom i ishrana

zucNajčešći uzrok tegoba sa žučnom kesom jeste kamen u žuči. U mnogim slučajevima ove grudvice su toliko sitne da mogu biti izbačene iz tela a da to ne primetite, ali  ponekad mogu imati prečnik i do 2,5 cm. Oko 9% osoba starijih od 60 godina (od kojih su dve trećina žena) ima kamen u žuči, ali samo svaka peta osoba ima simptome.

Žuč je sok koji učestvuje u varenju. Proizvodi se u jetri, a čuva se u žučnoj kesi. Uzimanje masne hrane stimuliše žučnu kesu da izbacuje žuč u dvanaestopalačno crevo, deo tankog creva, gde žuč pomaže razgranju masti kako bi se lakše svarile. Ako jedete namirnice bez narošitog ukusa ili retko jedete, žuč neće biti stimulisan, a to je možda jedan od uzroka nastajanja kamena. Većina kamena iz žuči sastoji se od holesterola, žučnih pigmenata, žučnih soli i minerala kao što je kalcijum.

Uzimanja pilula za kontacepciju i hormona tokom menopauze povećava rizik od kamena u žuči, kao i neki lekovi za snižavanje holesterola. Osobe koje su gojazne, pate od zatvora ili su preosetljive na hranu (jaja, svinjetinu, luk, piletinu ili mleko) češće dobijaju kamen u žuči. Problem može biti povezan i sa  sklonošću ka drugim tegobama sa varenjem. Svaka druga osoba koja ima kamen u žuči proizvodi premalo želudačne kiseline, što može da izazove poremećaje varenja. Kamen u žuči može biti praćen i gasovima.

Žučna kesa ponekad istisne kamen zajedno sa žuči, a ako je velik i hrapav može da se zaglavi u žučnom kanalu u žučnom kanalu i izazove žučne kolike (bol u trbuhu ili leđima), mučninu, povrćanje i temperaturu.. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Žučna sluzokoža može se upaliti zbog žučnog kamena ili infekcije. Ovo stanje se naziva holecistitis i obično zahteva lečenje antibioticima.

Prevencija i ishrana:

  • Ograničite uzimanje hrane koja sadrži životinjske masti (punomasno mleko,sir, žumance, puter, masno crveno meso, keks, kolači);
  • Smanjite uzimanje životinjskih belančevina i dodatnog šećera;
  • Jedite mnogo povrća, voća (naročito grepfrut, grođže i kruške) i druge namirnice bogate vitaminom C i E, kao i nmairnice koje sadrže esecijalne masne kiseline kao što je koštuničavo voće;
  • Jedite mrki pirinač i integralne žitarice;
  • Neka vam obroci budu redovni, naročito doručak;
  • Pijte gorke napitke, npr, tonik, kako biste podstakli varenje
  • Svakog dana popijte sok od pola limuna u čaši tople vode, oko pola sata pre doručka;
  • Svakog dana se žustro krećite pola sata jer to može da spreči nastajanje žučnog kamena od holesterola;
  • Da biste sprečili rizik od prevelike koncentarcije žuči, pijte najmanje šest čaša vode dvevno;
  • Da podstaknete protok žuči, što može da ispere manje kamenčiće, uzimajte svakog dana po kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja i kašičicu limunovog soka;
  • Gorke namirnice – kao potočarka, cikorija, endivija i artičoka i gorko lekovito začinsko bilje kao što je ruzmarin i šafran, mogu da doprinesu zdravlju žučne kese;

52 мишљења на „Tegobe sa žučnom kesom i ishrana“

  1. Branko,
    Niste mi naveli opširnije podatke o vašoj supruzi, osim da ima slaba pluća i srce. Mislim da bi najbolje bilo da ona ima jelovnik prilagođen njenom zdravstvenom stanju. Dijeta nije zamena za medicinsku terapiju od strane lekara, već je upotpunjuje.
    Ako ste zainteresovani, javite se, a jelovnik ću joj sastaviti imajući u obzir sve njene nalaze, prema cenovniku :
    https://nadijeti.com/o-meni/cenovnik-usluga/
    Pozdrav.

  2. dobar dan moja supruga ima dva kamenca u zuci i nesmije da se operise zbog slaboga srca i slabi pluca a ima velike bolove i sta smije da jede i pije a sta nesme da jede i pije molim vas odgovori te mi pozdrav za vas od branka i marice

    1. Postovani
      Imam bolove oko nedelju dana desnoo ispod rebarnog luka, kod lekara rekli su mi da imam navodno mulj u zuci i da moram da se pridrzavam ishrane, zanima me na sta se tacno odnosi i sta sme da se jede, i da li je ozbiljno ???

  3. Pozz , citao sam vas clanak u vezi tegobe s zucnom kesom , pa bih vas htjeo nesto upitati .. Naime ja imam 17 godina , prije 5 godina ustanovljena mi je presavijena zucna kesa te sam dobio naravno dijetu pema kojoj nisam smio jesto nista masno,zacinjeno,prezeno i tako dalje.Pridrzavo sam se tog pa sam poslije godinu dana odmakao od te dijete jer su mi doktori rekli da je to najvjerovatnije proslo , tj. da se ta zucna kesa vratila u normalno stanje .. sada , poslije 5 odina u roku od mjesec i po imao sam 3 puta slicne bolove kao tad … Danas je evo 6 dan otkako osjcam bolove u vrhu zeludca i pomalo na predjelu kicme , kao da mi je netko noz zabiokroz zeludac .. sinoc su mi bolovi bili nepodnosljivi te sam u dezuri primio 2 inekcije oprotiv bolova , sve se smirilo no danas se ponovo javljaju ti laksi bolovi .. u vasem clnku sam procito nesto u vezi kamena u zucu te da su simtomi bolovi u zeludci u ledjima , pa sumnjam da nemam mozda taj kamen .. sutra ili prekosutra cu ici na UL stomaka gdje cu vidit da li se ta zucna kesa ponovno presavila .. htjeo sam vas pitat da li se UL moze uociti taj kamen , zatim ako mozete da mi date par savjeta u vezi moje ishrane , dakle ishrane kod osoba sa presavijenom zucnom kesom , jer smatram da ce biti prije to nego kamen u zucu , cuo sam savjete da bi mi dobro dosao neki vocni jgurt umjesto vecere radi bolje probave ..

  4. Dobar dan,
    ustanovljeno mi je posle porodjaja da imam 4 kamencica u zuci. Molila bih Vas ako je moguce da mi predlozite sta smem da jedem s obzirom da dojim pa i zbog toga mi nisu dozvoljene sve namirnice. Hvala

  5. Prvo treba da imate tri glavna obroka i dve užine. Da unosite dosta voća i povrća (ali ne kupus, grašak, pasulj, smanjite unos kafe, čokolade, bibera ljute papričice). Jedite nemasno meso i ribu, kao i mlečne proizvode sa smanjenim procentom masti. Integralne žitarice, takođe se preporučuju. Obratite pažnju i na pripremu hrane, dinstajte, kuvajte… Nikako prženje i pohovanje. Uz ovakvu ishranu preporučuje se i šetnja od 30-40 minuta svakodnevno.
    Pozdrav.

  6. Meni su u januaru na uz stomaka videli kamencice do 7 mm i predlozili operaciju.Nisam imala nikakve simptome sem u zelucu i sada za neki dan idem na operaciju.Uzasno se plasim anestezije ali sta je tu je.Zanima me da li ima mesta strahu i da li cu bez zucne kese funkcionisati normalno.Jos me zanima da li je operacija opasna,da napomenem laparoskopski cu operisati.
    Pozdrav.

  7. Vec duze vremena osecam bol ispod desnog rebarnog luka u predelu zuci,Bolovi nisu mnogo jaki ali su uporvi i kada imam bolove meni se naduje stomak.Pored bolova imam i problem sa nesnosnim gasovima i nadimanjem,gde mi trbuh vrsi pritisak na dijafragmu i to me dodatno opterecije i zamara.Prosle god.sam imala i problem sa zelucem i helycobacter pylori,uzimala sam kombinaciju 2 antibiotika i lek za smanjenje kiseline.Na zadnjoj analizi nalaz je bio negativan.Da li postoji mogucnost da se bakterija ponovo aktivirala ili su to ipak problemi sa zucem? Inace jos nisam rekla da za gasove koristim Espumisan i da mi nesto posebno ne pomaze i da mi dosta smeta hleb i proizvodi od testa,od toga me nadima….koje analize treba da uradim i kome da se obratim za pomenute tegobe? Veliki pozz….:)

  8. Zoco,
    naravno da postoji mogućnost da se bakterija ponova aktivirala ali to mora lekar da Vam ustanovi, jer ne možemo da predpostavljamo. Postoji mogućnost da imate i neki drugi problem za koji i ne znate, a koji Vam pravi smetnju. Moj savet Vam je da poosetite lekara opšte prakse, a on će Vas verovatno uputiti dalje. Kad ustavite tačno koji je problem, ja mogu da Vam pomognem što se tiče ishrane.
    Za sada savetujem Vam da probate beskvasni hleb, postoji u prodaji ražani beskvasni hleb, takođe možete da ga pravite sami od bilo kojeg brašna koje Vama odgovara, samo bez kvasca, a možete i da ga prepečete.
    Što se tiče nadimanja, očigledno Vam neke namirnice ne prijaju, takođe je potrebno da promernite način pripreme hrane, ali za sve to potrebno je da znamo koja je Vaša dijagnoza.

    Srdačan pozdrav.

  9. mladenovic aca

    Dobar dan i moje postovanje!
    Imam 33 godine i pre neki dan mi je na ultrazvuku ustanovljeno da imam presavijenu zucnu kesu i tri mala kamena velicine do 4mm. Receno mi je da malo korigujem ishranu,sto sam ja vec poceo! Stolica mi je za mene neredovna tj.ima je mnogo manje…a takodje osecam u toku dana kada pipam stomak tj.zeludac vrhovima prstiju sa moje leve strane u donjem delu zeludca kao da imam osecaj da imam upalu misica,nije veliki bol al se oseca neko ziganje. Imate li neki savet za mene, hvala!

  10. Poštovanje i Vama,

    šta da Vam kažem, jedino, da, ako ste zainteresovani uradimo jelovnik/dijetu i koliko toliko regulišemo problem sa ishranom.

    Srdačan pozdrav.

  11. Postovana,
    mom sinu od 2 godine konstantovana je presavijena zucna kesa. UZ smo radili zbog njegovog cesto nadutog i tvrdog stomaka, a pored toga, ima kasastu stolicu i usporen rast.
    Savetovano nam je da smanjimo unos masti i mahunastog povrca, ali s’ obzirom da je u pitanju malo dete i da treba da raste, interesuje me kakvu ishranu da mu uvedemo. Takodje me interesuje da li je presavijena zucna kesa nesto sto ishranom i tokom rasta moze da se koriguje?
    Zahvaljujem na odgovoru.

  12. Postoje slučajevi gde se mora odmah na operaciju a postoje i oni slučajevi gde se ne mora. To najbolje zna doktor koji brine o zdravlju Vaše mame. Ja se bavim ishranom. Postoji dijeta za njenu bolest. Ako ona želi može da mi se javi da joj odradim jelovnik. Srdačan pozdrav.

  13. Imam i ja jedno pitanje… Moja mama ima kamen u zucnoj kesi,velicine je 16mm. Imala je jedan napad pre otprilike 2 nedelje i primila je infuziju tada. Od tad ima bolove,gotovo svaki dan,oseca kako se kamen pomera ,smeta joj dok spava,kaze da ne sme ni da pipne kozu tu sa desne strane,jer je boli . Isla je na snimanje,rekli su joj da je zucna kesa istanjena,ili tako nesto. Da li zbog tih bolova mora sto pre na operaciju,ili mozda da saceka dok ne prestanu bolovi,,,?

  14. Postivanje,
    UZ mi je ustanovljeno da je zucna kesa presavijena. Jake bolove nikada nisam imao vec samo nelagodnost u predelu jetre prilikom sedenja i saginjanja
    Pio sam lek Himekromon koji podstice kontrakcije zucne kese ali je prestao da se proizvodi kao i njegova zamena Mendiaxon.
    Da li postoji neki drugi lek na trzistu ili da bolje izbegavam neku hranu. Ne znam sta treba izbegavati od hrane i molim Vas za odgovor jer ionako imam par kg manjka :)
    Hvala.

  15. Poštovani,

    što se tiče lekova savetujem Vam da se ipak konsultujete sa Vašim izabranim lekarom ili farmeceutom.
    Kada je hrana u pitanju, bilo bi dobro da izbegavate masne, životinjske namirnice iako bi Vam one mogle pomoći da se malo ugojite. Takođe Vam ne preporučujem jaja kao ni punomasne mlečne proizvode. Ako već niste u ishranu ubacite pirinač , naročito integralni.
    Srdačan pozdrav.

  16. Postovani , interesuje me sta trebam jesti?
    Ustanovljeno mi je da imam presavijenu zucnu kesu.
    Vec duze vreme mi jako otice stomak , posle svakog obroka. Ili iz cista mira. I imam bolove u predelu desne strane stomaka.

  17. Poštovana,

    ishrana kod presavijene žučne kese je ista kao i kod kamena u žuči. Treba da imate tri glavna obroka i dve užine. Jedite lagano, dugo žvaćite hranu. Izbegavajte masnu hranu i kafu. Koristite maslinovo ulje, više voća i povrća. Ukoliko želite jelovnik/dijetu, možete me kontaktirati.

    Srdačan pozdrav.

  18. Poštovani Mladene,

    nije bezazleno, morate da povedete računa o ishrani. Jedite dvopek od integralnog brašna, pirinač integralni, testenine, meko kuvane, bez jaja. Nemasno meso i ribe kuvano ili pečeno na električnom roštilju. Kiselo mlečni proizvode i mladi nemasni sir. Belance kuvano, žumance nikako! Maslinovo ulje. Povrće u vidu pirea (krompir pire, šargarepa..). Za užinu možete jesti kompot ili pečeno voće (recimo jabuka). Možete piti blage čajeve, poput nane, kamilice..i mineralne alaklane vode. Nemojte jesti povrće koje ima puno celuloze poput: mahunarki, leguminoza, krastavaca, kupusa, karfiola, crnog luk, prženog krompira. Takođe se zabranjuje kafa i jaki čajevi i hladni napici. Kiselo povrće iz turšije. Najbolje da salate prelivate sa limunovim sokom ili kiselim mlekom. Takođe morate voditi računa da jela ne budu suviše topla a ni suviše hladna. Ukoliko imate problem sa viškom kilograma, morate da smršate. Eto, to bi bilo ukratko, ukoliko želite jelovnik, možete me kontaktirati.
    Srdačan pozdrav.

  19. Postovana,

    Pre nekoliko dana su mi na ultrazvuku videli kamen u zuci 13mm. Moj povod za odlazak lekaru bio je bol u zeludcu, naime, u poslednjih godinu dana se desavalo u velikim vremenskim razmacima da me probudi bol u zeludcu u sred noci, stomak mi je bio naduven i nije vario. Medjutim, u poslednjih mesec dana bilo je mnogo ucestalije, blag bol i to nakon svakog obroka (a zaista sam I jela sve masno sto se jelo oko praznika). Otisla sam kod lekara, rekao je za kamen u zuci i da imam zeludacnu kiselinu, dao mi Sabax da pijem i rekao ukratko sta ne smem da jedem. Naravno, kako slusam savete lekara, odmah sam se odlucila da ishranu regulisem. Medjutim, imam problem jer sam na internetu pronasla razlicite savete sto se ishrane tice, izmedju ostalog da voce treba jesti samo skuvano. Jedem przenice, koristim maslinovo ulje, piletinu kuvam, krompir kuvam, spanac, sargarepu… medjutim, moj stomak evo i nakon 10 dana od kada pijem Sabax i dalje reaguje na hranu i to u rekordnom roku, ne na svu ali nesto mu skodi. Blag bol, tisti, u gornjem delu zeludca. Mene zanima da li ja da jedem voce ili ne, jer mi kiselo i ne prija bas? Da li je uzrok bola u zeludcu zuc i da li mi taj lek uopste necem koristi? Takodje bi mi znacio i savet da li da to operisem sto pre?
    Hvala Vam unapred.

    Veliki pozdrav

    1. Poštovana Željka,
      želim da Vam ogovorim iz mog iskustva. Operisana sam 13.03.2014.g. od kamena u žuči koji sam čuvala 30 god. Bilo je 2 kamena kao orah veliki, i 34 mala kao kukuruzno zrno. Preporučila bih Vam ako imate kamen da ga operišete jer piti čajeve ili sl. za razbijanje kamena može Vam načiniti probleme tako što će se kamen zaglaviti u kanalu i onda nastati problem.Ja sam od lekara dobila preporuku da smemjesti mladi sir, pavlaku, spanać, blitu, salatu zelenu isl. meso pileće, teleće, juneće, barene ili na grili ne masno, ribu na grilu posnu, krompir, pirinač a nikako ne ništa prženo, pohovano, buter, žumance, kupus, pasulj, sve što nadima ne. Može jogurt, džemovi, sokovi od sveže cedjeni. Ako Vam je ovo pomoglo, radujeme. Srdačan pozdrav

  20. Poštovana gospođo,

    savet o operaciji može vam dati vaš lekar, on zna najbolje. Voće jedite kao kuvano u vidu kompota (jabuka, kruška, ) ili pečeno (recimo pečena jabuka). Ne preporučuje se sirova jabuka kao ni koštunjavo voće. Jaje se ne preporučuju, samo belance. Povrće u vidu pirea. Izbacite povrće bogato celulozom:leguminoze, mahunarke,krastavac, kupus keleraba,luk, praziluk i prženi krompir. Turšiju takođe izbegavajte. Salate prelivajte limunovim sokom ili kiselim mlekom. Od hleba dvopek, integralni pirinač i testenine bez jaja. Jogurt nemasni. Od mesa: piletina (belo meso) nemasna junetina, ćuretina (belo meso), riba (oslić, pastrmka..). Spremate na električnom roštilju ili kuvate. Maslinovo ulje, najbolje od komine masline koje možete da koristite i za kuvanje i za preliv salati. Izbegavajte jake začine. Vodite računa da vam jela i napici ne budu jako topla ni jako hladni. Smršajte, ako imate višak kilograma.

    Srdačan pozdrav.

  21. Moj otac ima probleme sa zucnom kesom. Ljekari su mu rekli da je upaljena i da ima pijesak. Pa me zanima ishrana u daljem periodu.I sta Vi mislite da je najbolje u ovom slucaju uraditi? Veliki pozdrav.

  22. Poštovani,
    kada je zapaljena žučna kesa ishrana ide skoro bez belančevina daje se više ugljenih hidrata. Ukolko je osoba gojazna mora da smrša. Povrće se daje u vidu pirea. Kuvani krompir, integralni pirinač, itegralne žitarice, durum testenine bez jaja. Pečeno voće (npr. jabuka) ili kuvano (recimo kompot od jabuke). Maslinovo ulje. Izbegavati: povrće bogato celulozom: leguminoze, mahunarke, krastavac, kupus, keleraba, karfiol, luk, prazilkuk i prženi krompir. Zabranjene: slatke namirnice, jako hladna i jako topla jela i napici. Doručak obavezan. Tri glavna obroka i dve užine. Razmak između obroka najviše 4 sata.
    Srdačan pozdrav.

  23. Kod pune zucne kese pijeska, sta Vi mislite da li se smije poptiti tamjan? Veliki pozdrav.

    1. Postovani, zbog svakodnevnih bolova u stomaku i zelucu u poslednjih mjesec dana obratila sam se doktoru. Imam 18 godina. Na ultrazvuku mi je receno da mi je zucna kesa presavijena i da savjetovali su me sta i kako treba da jedem. E sad zanima me da li ona moze da stvori te probleme i bolove u zelucu? Pozdrav

  24. Poštovana,

    čudi me da to niste pitali doktora, s obzirom da ste bili kod njega. Ja sam nutricionista, najbolje bi bilo da o tome konsultujete svog lekara.
    Srdačan pozdrav.

  25. Na ultrzvuku mi je ustanovljeno mulj i polipi u žućnoj kesi, imam simptome: bol ispod desnog rebalnog luka, mučnina, gađenje na hranu i povraćanje gotovo svakodnevno, dali je nužna operacija ?

    1. Poštovani, to je trebao lekar da vam kaže, a ne ja. Ja mogu da vam pomognem oko ishrane, ali vezano za operaciju, ne. Zašto niste pitali lekara, ako ste već išli?
      Srdačan pozdrav i svako dobro.

  26. Zakazana mi je operacija zucne kese za nekih mesec dana,pa me vise interesuje zivot posle operacije.Mnogi su mi rekli da su se neglo ugojili posle operacije zucne kese,pa me zanima dali je to obavezna pojava posle operacije,zbog otezanog varenja ?
    Hvala unapred

    1. Svaka operacija ima svoje dobre i loše strane, a kod operacije žučne kese može (ali i ne mora) doći i do gojaznosti. To pre svega zavisi kako se hranite i kakve životne navike imate. Verujem da vam je ovo rekao i lekar/hirurg. Preporučuje se ishrana koje ne sadrži mnogo masnoća. Naravno, gojaznost je povezana i sa nedostatkom aktivnosti. Posle operacije (kad sve to zaraste) ne postoji prepreka da se fizički aktivirate.

  27. Interesuje me da li bih smela da ostanem u drugom stanju, s’obzirom da imam nekoliko kamencica u zuci od oko 10mm,imam ih vec 3 god.? Ne zuri mi se sa operacijom s’obzirom da nemam neke prevelike bolove ,ali bih htela da zatrudnim?Molim Vas za Vase misljenje.
    UNAPRED ZAHVALNA I IZVINITE ZBOG DUZINE PORUKE

    1. Poštovana Marija,
      Ja nisam lekar već nutricionista, pa stvarno nebi bilo korektno da vas savetujem da li i kada da idete na operaciju, to je na vama i vašem izabranom lekaru.
      Srdačan pozdrav.

  28. Svetlana Selaković

    Poštovana, molim Vas za pomoć u vezi jelovnika, konkretno pre dva meseca su mi ustanovili kamenje i mulj u žučnoj kesi pod upalom a jedan kamen je u kanalu koji pravi probleme. Imam 38 godina. Mnogo sam smršala a inače sam mršava a od jednolične ishrane , bareni krompir, šargarepa, kuvana jabuka, čajevi, posni keksići, mi se više ništa od toga i ne jede a konstantno sam gladna. Šta još mogu da jedem i koje začine smem da koristim.
    Operacija će biti krajem meseca.
    Hvala Vam unapred.

  29. Postovani,
    Operisana mi je zucna kesa i slepo crevo.Operacija je bila pre 15 dana.Mlada sam osoba 30god. Za sada jedem mladi sir,hleb i 1% mlecne masti jogurt za dorucak,A rucak mi je kuvano meso i supa,vecera isto to.Interesuje me kakva bi ishrana trebala da mi bude nadalje?

    1. Čudi me da vam nutricionista te bolnice ili lekar nije dao režim ishrane. Dobro je da jedete dvopek, kao i kuvani pirinač. Nemasna mesa, nemasni sir. Povrće koje možete pripremati kao pire. Nemojte jesti: leguminoze, kupus, karfiol, kelerabu, luk i prženi krompir. Jedite kompot. Nemojte jesti sirove jabuke i koštičavo voće. Toliko od mene. Srdačan pozdrav i brz oporavak.

  30. Dobar dan, imam problem sa zuci imam jake bolove i ne znam vise sta mogu da jedem sta ne sve mi smeta. Ne mogu mi raditi operaciju jer sam trudna u 4 sam mesecu imam i mucnine i onda mi sve smeta. Trazi bipo kakvu pomoc bar nesto da mi se kaze sta mogu da radim.

    1. Mislim da treba da konsultujete svog ginekologa oko svega, što se tiče hrane, pijte čaj od nane i jedite nemasnu hranu, koliko možete, ako vam je muka. Pozdrav.

  31. Dobar dan imam jedno pitanje.
    Imam bolove u gornjem djelu stomaka ali ne uvijek to mi dodje povremeno ali nekad su toliki bolovi da se ne moze da istrpi.
    To traje vec 3 godine isao dam 3 puta kod Doktora sve mi urade analize moguce i sve bude ok.
    Bolovi se sire i ledjima takodje isto i prednji dio grudnog kosa desnog isto ponekad boli kao da utrni.
    Najcesce jaki bolovi se javljaju ujutru i promjetio sam kada uzmem nesto da pijedem taj jaki bol nestane postaje sve manje.

    1. Senide, nisam lekar pa da vam dam savet iz te oblasti, ali mogu ipak jedan savet da vam dam iz oblasti ishrane.
      Ako do sada niste jeli češće a manje, počnite sa takvom praksom, tako ćete manje opterećivati želudac, pa će možda i bol koja vam se javlja biti ređa ili slabija. Dakle, trudite se da ne preskačete obroke.

  32. Pozdrav, danas na pregledu ultrazvuka, doktorica mi je rekla da imam polip u zucnoj kesi, 5 mm povezuje ga holesterol polipom. Postoji li neka dijeta ili ishrana da on nestane ili je samo operacija jedina opcija.

    Unapred hvala na odgovoru.

  33. Operisala sam zucnu kesu 1993 godine i do sada nisam imala nekih vecih problema ali sada se pojavio i kamen u zucnom kanalu, velicine 5 mm, koji su pokusali da izvade oralno ali im nije uspelo i tako da je potrebna hiruska intervencija. U medjuvremenu moram uraditi magnetnu rezonancu da bi hirurg video gde se on nalazi.Za to vreme ja imam bolove koji nisu bas nepodnosljivi ali su konstantno prisutnu, sto bi ljudi rekli podmukli, interesuje me kako bih se ja trebala hraniti da makar malo smanjim ove bolove i olaksam stanje u kome se trenutno nalazim, dok stignem na red za magnetnu i hirusku intervenciju.
    Hvala vam unapred

  34. Moja baka je imala izvjesnih problema jer je ona operisala žuč.
    Čuo sam da je ovaj tretman također dobar za one sa slabom jetrom, jer su jetra i žučni mjehur usko povezani.

    Režim:

    1. Prvih pet dana, uzimajte četiri čaše soka od jabuke svaki dan. Ili jedite 4-5 jabuka, šta god želite. Sok od jabuke omekšava kamence. Tokom tih pet dana, trebate normalno jesti.

    2. Šestog dana ne večerajte.

    3. U 18 sati uzmite čajnu kašičicu gorke soli (magnezij sulfat) s čašom tople vode.

    4. U 20 sati ponoviti isto. Magnezij sulfat otvara propust žuči.

    5. U 22 sata uzmite pola šolje maslinovog ulja (ili ulja sezama) s pola šolje svježe iscjeđenog soka od limuna. Izmiješati dobro i popiti. Ulje podmazuje kamenje te će olakšati njihov prolaz.

    Sljedećeg jutra, trebali biste naći zeleno kamenje u stolici.

    – Čak i ako nemate nikakve simptome žučnih kamenaca, možete uzeti ovu prirodnu terapiju. Uvijek je dobro svoj žučni mjehur imati čist

  35. mom sinu od 4,5 godine dijagnostikovana je upala zucne kese.zuc je uvecana i puna mulja.imao je bolove u stomaku i mucninu.uvodjenjem terapije-ursofalk i antibiotik mucnine su nestale.osim toga ima i zatvor.nismo dobili savet za neku posebnu ishranu ali sam mu ja svakako izbacila jaja i masno i przeno.kontrola nam je tek krajem marta a on ponovo ima bolove.sta jos mozemo uraditi da bi smanjili ili izbegli bolove?jako sam zabrinuta

    1. Anja, ja vam mogu samo dati savet oko ishrane, a lekari su zaduženi za lekove i terapiju.
      Dobro ste uradili, s tim što su svakako pedijatri morali da vas posavetuju i za namirnice. U suštini, masno, kao i proizvodi u kojima su naročito zasićene masnoće (većina industrijskih proizvoda: keks, čokoladice, čips itd.), punomasni mlečni proizvodi, jaja, ali i neredovna ishrana takođe mogu praviti probleme. Takođe priprema namirnica je najbolje dinstanjem i kuvanjem. Dete takođe može biti preosetljivo na neke namirnice, recimo luk, mleko, piletina, prasetina, itd. Pokušajte da neke namirnice promenite drugima i pratite reakciju deteta. Takođe, pratite da li dete nešto jede i van vaše kontrole.
      Savet vam je i da detetu dajete dovoljno tečnosti (npr voda, limunada bez šećera), i vlaknaste hrane (povrće) kako bi se smanjila pojava zatvora.
      Pozdrav.

Затворено за коментаре.