Скочи на садржај

Predlog za doručak: ovsena kaša

Ovsena kaša je dobar izbor za nutritivno vredan tj. zdrav doručak. Međutim, svi mi koji ujutru žurimo na posao često nemamo vremena da se posvetimo pravljenju zdravog doručka. Tada se dohvatimo nečega što je pri ruci i “odradimo” tu jutarnju obavezu. Mnogi doručak preskaču, bilo da je to iz navike ili želje da na pauzi na poslu nešto “konkretno” pojedu, ali to svakako nije dobro.

Ovsena kaša se preporučuje za poboljšanje probave, za normalizaciju holesterola, kao i kod osoba koje žele da regulišu visok pritisak i preteranu telesnu težinu.

Ovsena kaša

Napravite sami svoju ovsenu kašu

Važno je znati kako pravilno napraviti ovsenu kašu koja će vas dugo držati sitima. U načelu, potrebni su vam sledeći sastojci: Ovsene pahuljice, birajte one sitnije. To je osnova ovsene kaše koju sada pripremamo. Tome se dodaje jogurt, mleko ili biljno mleko ili voda. U zavisnosti koji ste od navedenih upotrebili, imaćete drugačiji sastav kaše. Najviše proteina ćete dobiti ukoliko upotrebite jogurt ili mleko uz ovsene pahuljice, dok će biljno mleko ili voda dati najmanje proteina ovom obroku.

Da bi se povećao unos proteina, dodaje se neki od proteina u prahu, poput kokosovog proteina, bundevinog proteina, suncokretovog proteina, konopljinog, ili whey proteina (proteina surutke). Više proteina znači bolji osećaj sitosti, to znači da ćete duže moći da izdržite bez dodatnog obroka. Moja je preporuka da ukoliko koristite vodu ili biljno mleko da obavezno dodate neki protein.

Sledeći sastojak koji je obavezan sastojak su dobre masti, koje ćete pronaći u bademima, lešnika, oraha ili njihovim puterima. Semenke suncokreta i bundeve, mlevenog lana takođe obiluju zdravim mastima. Sve one sadrže i dosta proteina.

Zatim, dodajte voće. Birajte ono koje ima mali glikemijski indeks, ne koristite suvo voće, kandirano voće kao ni banane. Nije potrebno da stavljate med, agava sirup, javorov sirup ili malteks, zato što voće daje dovoljnu količinu šećera ovom obroku.

Na kraju, možete dodati i malo cejlonskog cimeta da bude lepše i ukusnije i da bi sprečili nagli skok šećera u krvi.

Ovsena kaša: postupak pripreme

U 200 ml vode dodajte 40 g ovsenih pahuljica, 1 kašiku kokosovog proteina, 1 kafenu kašiku mlevenog lanenog semena, 1/2 kafene kašićice cimeta i ukuvajte do željene gustine.

Ako volite malo ređe, dodate više tečnosti.

Gotovu kašu sipati u činiju i odozgo staviti voće po želji, ja sam stavila smrznute višnje, zatim seckani blanširani badem i malo kokosovog brašna. Ostaviti malo da se prohladi pa pojesti.

Posle ovog obroka obavezno popiti čašu vode. Prijatno!