Скочи на садржај

Pirinčano mleko

Šta je pirinčano mleko i zašto je ono dobro?

Pirinčano mleko je, uslovno rečeno, mleko ili piće proizvedeno od pirinča. Baš kao i sojino i bademovo mleko, ovo nije životinjski proizvod, tako da ga mogu piti i osobe koje nisu tolerantni na laktozu. Pirinčano mleko je hranljiva, lako svarljiva namirnica.

Pirinčano mleko je odlična zamena za obično kravlje mleko u danima posta. Pirinčano mleko je sa niskom količinom masti, pa se može koristiti i u pripremi raznih jela i poslastica umesto mleka. Osobama koje ne piju kravlje mleko zbog alergija ovo je odlična alternativa, bilo da ga pravite sami ili kupite kao gotov proizvod. Takođe osobe koje su alergične na soju, mogu slobodno da piju pirinčano mleko.

pirincano-mlekoPirinčano mleko se pravi od kuvanog pirinča, obično integralnog i može, ali ne mora da se zaslađuje. I pored toga, pirinčano mleko ima neki svoj slatki ukus koji nastaje usled prirodnih enzimskih procesa kada se ugljeni hidrati, kojima je pirinač bogat, pretvaraju u šećere. Kada ga poredimo sa kravljim mlekom, pirinčano ima veći sadržaj ugljenih hidrata, ali ne sadrži dovoljno kalcijuma i belančevina. Laktozu i holesterol ne sadrži uopšte.

U radnjama može da se nađe pirinčano mleko sa ukusom vanile i čokolade, baš kao i sojino, ali možete ga napraviti i sami. Vanila se dodaje da bi pirinčano mleko više podsećalo na kravlje. Postupak proizvodnje pirinčanog mleka u kućnoj varijanti je jednostavan, a recepata ima mnogo.

Pirinčano mleko nekim osobama može delovati „razblaženo“ u odnosu na kravlje, dok je drugima veoma ukusno, što naravno zavisi od udela vode u pirinčanom mleku. Bilo kako bilo, mnogi ga prave kod kuće prema svojem ukusu. Nije skupo kada ga sami pravite, a kontrolišete ceo proces i znate da u takvom mleku nema aditiva, koje obično proizvođači stavljaju u komercijalno pirinčano mleko (kalcijum, vitamin A,D).

Eksperimentišite malo, možda se iznenadite rezultatima.

Recept za pirinčano mleko #1

U lonac stavite litar vode, 125 grama pirinča (može beli ili integralni) 1 štap vanile ili 2.5 ml ekstrakta vanile. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok pirinač sasvim ne omekša, dakle, da bude veoma mekan. Ostavite da se ohladi i izvadite štap vanile ukoliko ste ga koristili. Prebacite pirinač u blender sve zajedno sa vodom u kojem je kuvan. Dobro izblendirajte smesu. Ostavite da se sledne nekih 45 minuta, a potom je procedite koristeći višeslojnu gazu. Dobili ste pirinčano mleko i držite ga u frižideru.

Recept za pirinčano mleko #2

Prokuvajte jednu šolju vode u loncu do ključanja. Sipajte 1/3 šolje pirinača u lonac i ponovo vratite na vatru da ponovo proključa. Čim proključa smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka dok se pirinač ne skuva, uz povremeno mešanje, nekih 40 minuta. Pirinač će biti mek i pun vode, ocedite višak tečnosti u neku posudu. Prebacite pirinač u blender i dodajte 2 šolje tople vode. Blendirajte to 2-3 minuta dok se potpuno ne ujednači. Dodajte još jednu šolju tople vode i blendujte još malo. Ako volite ređe, možete dodati još ½ šolje vode.

Ostavite smesu da se ohladi nekih pola sata. Za to vreme postavite višeslojnu gazu preko bokala u koji ćete cediti pirinčano mleko i oko oboda stavite gumicu. Posle tih pola sata kašikom skinite skramu sa vrha i polako sipajte u bokal sa gazom na vrhu. Ono sa samog dna ne sipajte, jer je gusto. Sklonite gazu i procedite još malo pazeći da komadići raskuvanog pirinča ne prođu. Možete dodati po koju kap akstrakta vanile radi boljeg ukusa, a ako vam nije dovoljno slatko možete pirinčano mleko i zasladiti. Sklonite u frižider.

Recept za pirinčano mleko #3

Kuvajte 100 g pirinča sa 300 ml vode i čekajte da se skuva, to jest dok voda ne uvri. Stavite pirinač u blender (secko) i dobro ga izblendujte dok masa ne postane homogena. U toku miksanja možete dodati malo malteksa ili smeđeg šećera, trunku soli i par badema. Posebno prokuvajte pola litra vode i kada se ohladi dodajte u izmiksanu smesu. Dobro promešajte sve i potom procedite pirinčano mleko kroz gazu kako bi odvojili čvrsti deo od tečnosti. Pirinčano mleko čuvajte u frižideru do 5 dana.

Recept za pirinčano mleko #4

U šerpu stavite šoljicu integralnog pirinča (ne beli) i 10 šoljica vode. Poklopite i stavite na jaku vatru dok ne proključa. Potom smanjite na nižu temperaturu i kuvajte još 30-40 minuta. Sklonite sa vatre da se ohladi i dobro procedite kroz gazu. Ako volite slađe mleko, zasladite malteksom ili medom.