Скочи на садржај

Letnje super voće: probaj ga i osnaži se!

Leto je na pragu, a letnje super voće samo što nije stiglo. Super voće ima pored odličnog ukusa i izuzetan nutritivni sastav. Tu su prisutni antioksidansi, polifenoli, antocijanini, dakle sve što revitalizuje i osnažava organizam. U prvom redu, super voće je bobičasto voće: kupina, borovnica, malina, ribizla, aronija, crni godži, crveni godži. I naše nacionalno voće, šljiva ulazi u ovu kategoriju.

Foto: Pexels

Tradicionalno super voće

Kupina je korisna u ishrani rekovalescenata i osoba sa slabim imunitetom. Kupina pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće i pozitivno utiče na metabolizam. Reguliše varenje, snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju krvi. Ovo voće sadrži salicilnu kiselinu u prirodnom stanju (ativan sastojak aspirina) koja se inače koristi za ublažavanje bolova. Snižava temeraturu i deluje protivuplano. Konzumiranjem kupine takođe doprinosimo zaštiti vida.

Malina u sebi sadrži dosta lekovitih materija i jakog je antioksidativnog i antikancerogenog dejstva. Jača imunološki sistem, kod bolesti usta, grla i pluća, kod dijareje, menstrualnih tegoba, nervoze, šećerne bolesti i kod bolesti infekcije kože. Deluje na smanjenje upalne infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala, normalizuje krvnu sliku. Povoljno deluje na kapilare, na žuč, kod poremećaja u ishrani, kod bolova i peska u bubregu, protiv bolova u stomaku i problema sa varenjem.

Šljiva nije samo za džemove i rakiju, odlična je za probleme sa probavom. Od vitamina sadrži beta karoten, vitamin C, folnu kiselinu, niacin, vitamin B6, i obilje minerala: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, bakar i gvožđa. Šljiva sadrži rastvorljiva biljna vlakna koji deluju blagotvorno kod sniženja holesterola u krvi i zatvora. Šljive su supervoće jer pomažu kod psihičkih nemira i poteškoća sa koncentracijom, jačaju srce i imunitet, čiste organizam, podstiču rad jetre i popravljaju apetit. Šljiva sadrži antioksidans pod nazivom hlorogenska kiselina. Ovaj polifenol deluje antikancerogeno.

Bobice su bogate antocijaninima

Borovnica sadrži organske kiseline – jabučnu i limunsku, šećer, vitamin C, kompleks B vitamina, proteina i tanine (anticijanini). Borovnica je odlična u sprečavanju avitaminoze i neinfektivne dijareje. Puna je antocijanina, veoma snažnog antioksidansa, koji deluje antikancerogeno. Ovaj plavi pigment je odličan protiv anemije, poboljšava vid i funkciju krvotoka.

Aronija sadrži vitamine – A, C, B2, B6, B9, E, P, folnu kiselinu, beta karoten, minerale – kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, molibden, fosfor i jod. To nije sve, aronija je pravi mali “rudnik” antocijanina. Lekovitost aronije se ogleda u smanjenju rizika od raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, hroničnih upala, čira na želucu, upale srednje ovojnice oka (uveitis-a) i bolesti jetre. Uzgaja se i u Srbiji.

Ribizla se preporučuje kako zdravim osobama tako i obolelim od bubrežnih bolesti, različitih infekcija i kod problema sa probavom. Ribizla potpomaže i detoksikaciju oragnizma. Poznato je da je ribizla dobra i kod menstrualnih bolova i problema u menopauzi. Dobar je izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, u slučaju gripa, promuklosti, kašlja, gihta, reumatskih bolesti, anemije. Ribizle se preporučuju kod čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu, gastritisa i smanjenog lučenja želudačnih sokova.

Ubedljivo najviše antioksidanasa ima… godži!

Crni godži je prirodno bogat izvor proantocijanidina, antocijanina, resveratrola i polisaharida, pokazao kao izuzetno efikasnim u eliminisanju slobodnih radikala. Crni godži ima zaštitni efekat od štetnih zračenja, da ubrzava oporavak perifernih krvnih sudova, povećava sadržaj DNK u koštanoj srži, smanjuje odumiranje ćelija i pojačava imuni sistem organizma. Crni godži ima 12 puta više antocijanina od borovnice, koja je prva sledeća po količini ove fotohemikalije. Ona pomaže kardiovaskularnom zdravlju čoveka i eliminiše slobodne radikale. Takođe, ima protivupalno dejstvo. Ispoljava pozitivno delovanje u regulisanju šećera u krvi. Uzgaja se i u Srbiji.

Crveni godži ima veoma izražen antioksidativni kapacitet, mnogostruko veći od kupina, borovnica i ostalog domaćeg bobičastog voća. Upotrebljava se vekovima u kineskoj tradicionalnoj medicini u terapiji bolesti kardiovaskularnog, imunološkog, probavnog i urinarnog sistema. Blagotvoran je za dobro zdravlje i dobar vid. Uzgaja se i u Srbiji, a sazreva od juna do oktobra.