Скочи на садржај

Liči voće (Litchi): Azijska trešnja egzotičnog ukusa

Liči ili azijska trešnja (lat. Litchi chinensis) je neobično voće koje poslednjih nekoliko godina možete pronaći i u našim bolje snadbevenim prodavnicama. Najviše se uzgaja na jugu Kine i Japana, kao i u Vijetnamu, Indiji, Indoneziji i Filipinima.

Liči (litchi)
Liči voće. Foto: Jasna Vujičić

Postoji oko stotinu sorti ovog neobičnog voća, a uzgaja se u suptropskoj klimi, gde leti postoji obilje vlage i visokih temperatura, a zime su blage. Plod je okruglast, veličine oraha. Ima hrapavu krhku ljusku a ispod nje je beo jestivi deo gladak poput oljuštene bobice grožđa. U centru ploda je koštica veličine one od masline.

Liči voće, Azijska trešnja
Kada se preseče, ljuska se lako skida. Foto: Jasna Vujičić

Ukus ličija liči na…

Beli jestivi deo ploda je mek, gladak, sočan, kiselkasto slatkast i pomalo podseća na neki miks grožđa, kivija, manga i trešnje. Ovaj deo ploda sadrži veću količinu vitamina C i vitamina B kompleksa i minerale: kalijum, bakar, fosfor i magnezijum.

Liči se lako ljušti, samo zarežete ljusku nožem, izvadite plod i košticu i jedete. Može i u okviru raznih voćnih salata, na primer sa trešnjama, mangom, dinjama i grožđem.

Liči: nutritivna vrednost

Liči ima energetsku vrednost od 66 kcal na 100g, od toga na ugljene hidrate odlazi 16,5 g, sa neznatnim sadržajem proteina i masti (0,5 odnosno 0,8%).

Egzotično voće liči pored vitamina C, kojeg sadrži oko 72mg /100g ima i neznatne količine drugih hranjivih materija. Liči sadrži i umerene količine polifenola.

Liči sadrži oligonol, koji ima izvesna antioksidantna i antivirusna svojstva. U medicini istočnih kultura azijska trešnja se koristi i za poboljšanje cirkulacije, kod mršavljenja i zaštite od jakog sunčevog zračenja.

Mere opreza

U istraživanju iz 1962. godine utvrđeno je da seme liči voća sadrži metilenciklopropilglicin (MCPG), koji je homolog hipoglicina A. Ova hemikalija može izazvati hipoglikemiju. Krajem devedesetih godina 20. veka dogodili su se neobjašnjivi slučajevi encefalopatije kod dece u Indiji i Vijetnamu u vreme berbe ovog voća.

Istragom se došlo do zaključka da kod neuhranjene dece koja konzumiraju samo ovo voće usled toksičnosti hipoglicina A i MCPG, može doći do hipoglikemijske encefalopatije.

Kao preporuka roditeljima je izdato saopštenje da se ograniči konzumiranje ličija kod dece i da nikako to ne bude poslednji obrok u toku dana. Uz dodatnu večeru koja ne sadrži ovo voće povećava se nivo glukoze koja je dovoljna da spreči bolest.