Скочи на садржај

Matičnjak: čaj protiv stresa, uznemirenosti i pritiska

Prirodni čajevi se upotrebljavaju od davnih vremena, a među najpoznatijim biljkama u našem narodu je svakako matičnjak. Zašto o njemu pišem? Definitivno je dobar čaj upotrebljiv u sadašnjem vremenu. Deluje protiv stresa, utiče i na bolje raspoloženje istovremeno smanjujući visok pritisak. Interesantna kombinacija, ali i više od toga, u samo jednoj aromatičnoj biljci.

matičnjak
Listovi matičnjaka.

Stres je neprijatelj savremenog društva koji je odgovoran u velikoj meri i za pojavu gojaznosti. Vreme u kojem živimo je nepredvidljivo i opasno, a nerviramo se zbog raznih stvari: korone, nemogućnosti da putujemo gde i kada hoćemo, neostvarenih želja, briga na poslu ili školi. Onda lako pojedemo i ono što nebi trebali i… eto problema sa kilogramima.

Ako želite da stres suzbijete prirodnim sredstvima, prepučujem vam da u ishranu ubacite provereno sredstvo protiv napetosti i stresa: čaj od lista matičnjaka. Matičnjak se uzgaja, ali i raste samoniklo, a osim čaja upotrebljava se i kao začinska, ukrasna i industrijska biljka.

Pronaći ga možete u bilo kojoj bolje snadbevenoj apoteci ili radnji koja prodaje čajeve i/ili začine. Svež list matičnjaka kada protrljate daje miris poput limuna, aromatičan, čemu je zaslužno njegovo etarsko ulje. Ukus je takođe aromatičan.

Priprema čaja od lista matičnjaka je jednostavna: supenu kašiku lista matičnjaka preliti sa šoljom (2 dl) ključale vode. Posudu poklopiti i ostaviti 10-15 minuta. Zatim procediti i piti. Korisiti 2-3 šolje čaja dnevno.

Matičnjak ima brojna lekovita svojstva

Osnovna upotreba ovog čaja je za smirenje, protiv stresa, nesanice, depresije i uznemirenosti, a može i u kombinaciji sa valerijanom. Takođe pozitivno utiče i na srce i eliminiše toksine iz krvi.

List matičnjaka sadrži flavonoide, polifenole, tanine, etarsko ulje i organske kiseline, kao i mnoge druge blagotvorne sastojke.

Dobar je kod bolova prilikom menstruacije, grčeva, povraćanja, dijareje, nadimanja i ostalih probavnih smetnji. Deluje anti mikrobno protiv virusa herpesa, kao i migrene. List matičnjaka sadrži prirodne antioksidanse koji pozitivno utiču na imunitet.

Za osobe koje žele da se ugoje, koristite list matičnjaka kao začin u kombinaciji sa gorkim namirnicama. Tada pojačava apetit, na potpuno prirodan način.

Eterično ulje matičnjaka je bogato citralom i citronelalom i deluje kao sedativ i dobro je sredstvo protiv mučnine i povraćanja. Takođe je odlično prirodno sredstvo protiv komaraca.