Скочи на садржај

Zlatno mleko: indijski napitak za vaš boljitak

Zlatno mleko je indijski napitak koje sve više stiče popularnost u zapadnim kulturama, pa i kod nas. Ovaj intenzivno žuti napitak se pravi od toplog kravljeg ili biljnog mleka uz dodatak kurkume i drugih začina, npr. cimeta i đumbira. Recept je dalje u članku.

Zlatno mleko. Foto: Jasna Vujičić, NaDijeti.com (c) 2020.

Zlatno mleko ima brojne prednosti što se tiče zdravlja i u svetu se obično koristi kao alternativni lek za jačanje imuniteta i suzbijanje bolesti.

Zašto je zlatno mleko zdravo?

1. Glavni sastojci sadrže obilje antioksidansa.

Kurkuma, žuti začin popularan u azijskoj kuhinji, sadrži kurkumin, koji se vekovima upotrebljava u ajurvedskoj medicini. Đumbir ima takođe antioksidativna svojstva. Antioksidansi su jedinjenja koja štite vaše telo od oksidativnog stresa, borbi protiv bolesti i infekcija i doprinose vašem ukupnom zdravlju.

2. Sastojci imaju protivupalna svojstva.

Smatra se da hronična upala igra glavnu ulogu u hroničnim bolestima, uključujući rak, metabolički sindrom, Alzheimerovu bolest i bolesti srca. Iz tog razloga, ishrana bogata protivupalnim jedinjenjima može umanjiti rizik od ovih stanja.

Ovi protivupalni efekti mogu umanjiti bolove u zglobovima od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

3. Poboljšava funkciju mozga.

Istraživanja pokazuju da kurkumin može povećati nivo neurotrofičnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF). Ovo jedinjenje pomaže mozgu da formira nove veze i podstiče rast moždanih ćelija.

Đumbir takođe može da pojača rad mozga poboljšavajući vreme reakcije i pamćenje. Istraživanja pokazuju da đumbir štiti od gubitka moždanih funkcija povezanih sa starenjem.

4. Bolje raspoloženje, niži šećer u krvi

Kurkuma, odnosno njen aktivni sastojak kurkumin može da poboljša raspoloženje i smanji simptome depresije.

Đumbir može smanjiti nivo šećera u krvi i poboljšati osetljivost na inzulin.

5. Antivirusna i antibakterijska svojstva i bolja probava

Sastojci koji se koriste za pravljenje zlatnog mleka imaju antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu zaštititi vaše telo od infekcija.

Đumbir i kurkuma, dva sastojka u zlatnom mleku, mogu vam pomoći da regulišete probavu. Kurkuma takođe može pomoći u ublažavanju simptoma ulceroznog kolitisa.

Moj recept za zlatno mleko

Sastojci:

  • 200 ml sojinog mleka (non-gmo), ili kokosovog, pirinčanog, ovsenog, bademovog mleka ili organskog kravljeg mleka – toplog
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 1 kašičica svežeg đumbira (sitno rendanog) ili đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice kokosovog ulja
  • na vrh noža mlevenog bibera
Stavite sve sastojke u šolju. Foto: Jasna Vujičić, NaDijeti.com (c) 2020.
Dodajte mleko i promešajte. Foto: Jasna Vujičić, NaDijeti.com (c) 2020.

Opcioni dodaci:

  • Onome ko ne može a da ne zasladi ovaj napitak, može dodati kašičicu meda ili prirodnog zaslađivača na bazi stevije. Ja nisam.
  • Opciono možete dodati malo cimeta, koji je takođe blagotvoran za zdravlje. Ja nisam da ukus nebi bio preterano intenzivan.

Kada završite mešanje, na vrhu će se pojaviti male masne kapljice koje su od kokosovog ulja, to je normalna pojava.

Prijatno.