Скочи на садржај

Lipofobija: strah od masnoća

Lipofobija je strah od masne hrane i pogađa pre svega društvo, ali i pojedinca. Nije čudno kada na sve strane čujete kako su masti loše, da su uzrok mnogih bolesti, ali da li ste se ikada zapitali zašto živimo u lipofobičnom društvu?

Ne treba imati strah od konzumiranja masne hrane. Foto: Pexels

Dugo, predugo već traje trovanje mozgova pričom da je svaka mast loša. Svakako su za tu zabludu krivi mediji i društvene mreže koje idealizuju vitku figuru. U prodavnicama se propagiraju namirnice sa redukovanim udelima masti, ali da li je to baš normalno?

Baš kao i činjenica da nismo svi vitki, ne možemo reći ni da su sve masti loše. Dobre, nezasićene masti su svakako blagotvorne i imaju izrazito pozitivan uticaj na organizam. Možete ih naći u orašastim plodovima (badem, orah, lešnik), maslinovom ulju, avokadu, semenu lana, bundeve i suncokreta, plavoj ribi…

Ako preterujete u unosu zasićenih masti (čitaj mesa), možete povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i maligniteta. Određena istraživanja pokazala su čak da i masnoće životinja iz slobodnog uzgoja, sadrže nezasićene masne kiseline. Uvek treba imati meru u ishrani i unapred ne odbacivati masno.

A masno može biti i veoma dobro!

LCHF

LCHF (Low Carb, Hight Fat) ishrana je posebno dobra za osobe na redukcionim dijetama, ali i za dijabetičare. Razlog je prost: ugljeni hidrati predstavljaju glavnog krivca za povišen nivo šećera u krvi. Kada jedete manje ugljenih hidrata, postaje mnogo lakše da telo postigne stabilan nivo šećera u krvi.

Dodavanje zdravih masti u ovakvu ishranu pomaže u zadržavanju osećaja sitosti i sprečavanju daljeg konzumiranja hrane. Studije pokazuju da kada ljudi smanje unos ugljenih hidrata i jedu više proteina i masti, konzumiraju manje kalorija.

Nije potrebno da bežimo od masnoća, jer su one neophodne za mnoge metaboličke procese. Vitamini A, E i D su rastvorljivi samo u mastima.

Trans masne kiseline

U zadnje vreme sve je više dokaza da su trans masne kiseline loše po zdravlje, pa ih proizvođači hrane masnovno izbacuju iz svojih proizvoda. Trans masne kiseline utiču na povećanje lošeg holesterola i time i na bolesti srca i krvotoka.

Trans masne kiseline nastaju u industrijskoj proizvodnji biljnih masnoća (margarina) postupkom delimične hidrogenizacije. Očigledno je da margarin polako odlazi “u penziju”, a vraća se stari dobri maslac, koji nikada nije imao ovakvu reputaciju.

Istraživanja rađena od 2011.-2016. u više zemanja EU pokazala su da je značajnim smanjenjem upotrebe trans masti u ishrani opalo i oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, čak za petinu!

U poslednjih 8 godina mnoge zemlje su organičile upotrebu trans masti, od pojedinačnih proizvođača, pa do celih država. Kod nas u Srbiji je to očigledan trend i sve češće nalazimo na pakovanjima proizvoda i deklaracijama natpis “bez trans masti”.

Lipofobija kod žena

Foto: Pexels

Trendi žene, manekenke i sve ostale koje veoma vode računa o svojoj vitkoj liniji i koje doslovno upijaju mantru “masti su loše” zaista pate od lipofobije. One ne žele da jedu bila šta masno i veoma brižno vode računa šta jedu. Po pravilu su pothranjene i često se lipofobija nadovezuje na anoreksiju.

U svojoj praksi sam imala kontakt sa pacijentkinjama koje ispoljavaju strah od masne hrane, a put za izlečenje treba tražiti u kombinaciji psihološkog i nutricionističkog savetovanja.