Скочи на садржај

Zašto je dobro jesti tostiran (prepečen) hleb?

Tostiranje hleba je već redovna pojava u domaćinstvima širom sveta, ali koliko nas zapravo razmišlja o tome zašto to radimo? Za mnoge osobe tostiranje hleba je najbolji način da na vruć tost hleb stave maslac. Druge osobe jedu tostiran hleb zato što vole njegovu hrskavu teksturu. Bilo kako bilo, postoje neke koristi od toga što tostiramo hleb. Za početak važno je da shvatimo da tostiran hleb ima drugačiju nutritivnu vrednost.

Tost i dijabetes

Tost ima dve velike koristi kada je u pitanju pomoć osobama sa dijabetesom: Smanjuje glikemijski indeks i smanjuje količinu masti u hlebu. Obe ove koristi su dobre kod osoba sa dijabetesom.

Za one koji imaju dijabetes ili pokušavaju da smršaju, konzumiranje hleba može biti kontraproduktivno. U svakom slučaju kada koristite hleb u ishrani bolje je da on ima manji glikemijski indeks (GI). Ovo znači da će hleb imati manje efekta na vaš šećer u krvi nego ako jedete netostiran hleb.

Kada tostirate hleb, vi zapravo smanjuje sadržaj masti u hlebu. Možda se ne smanjuje u velikoj meri, ali dovoljno je da napravite razliku ako jedete tostiran hleb svaki dan.

Zašto je tost još dobar?

  • Protiv dijareje: Tost je odličan izbor namirnice za one koji pate od dijareje. Pored tosta, kod osoba sa dijarejom preporučuju se i banane, pirinač i jabuke. S druge strane, nije najbolja ideja koristiti tost kod osoba sa hroničnom opstipacijom.
  • Pruža energiju: Jedna od prednosti prepečenog hleba je da sadrži skrob bez visokog glikemijskog indeksa. Zbog toga mnogi ljudi ga jedu na početku dana, a skrob vam pomaže da se probudite i dobijete energiju koja vam je potrebna za sve aktivnosti tokom dana.
  • Protiv mučnine i povraćanja: Poznato je da tost hleb umiruje želudac, pa ukoliko nemate neki stomačni virus, možete tostirati hleb preliven mlekom uz dodatak maslaca. Ovakav “premaz” na tostu ublažava kiselinu u želucu i umiruje stomak. Kod gripe i nekog stomačnog virusa mleko i proizvode od mleka ne treba konzumirati.

Kakav hleb je dobar za tostiranje?

Kada koristite hleb za tost, prva asocijacija je beli sečeni tost hleb. Taj odmah zaboravite. Svaki beli hleb je od rafinisanog brašna tip 500 pa kao takav nema hranjivu vrednost. Mnogo zdravija opcija je uzeti neki crni integralni hleb, dakle hleb od celog zrna ili od više žitarica. Ako ne možete u prodavnici da nađete pravi hleb, možda nije loša ideja da ga i sami ispečete.

Za tu svrhu možete koristiti kućne pekare za hleb, koje možete kupiti u bilo kojoj ozbiljnijoj prodavnici tehničke robe. Koristite svež kvasac, vodu, neko zdravo brašno ili kombinaciju uz dodatak semenki, na primer suncokreta, semena bundeve, susama, lana.

Tostiranjem hleb postaje ukusniji i zdraviji. Jedini nedostatak je u tome što toster košta, kao i struja koja se koristi za njegov rad.

Prijatno!