Скочи на садржај

Mladi luk: zeleno blago u tanjiru

Mladi luk je jedan od sigurnih znakova proleća i definitivno ga vole mnogi. Kao i sve druge vrste luka (crni, beli, crveni luk, praziluk, vlašac) ima veliku primenu. Uzgaja se više od 5 milenijuma i jedna je od prvih uzgajanih kultura, a danas raste širom sveta.

Mladi luk je nutritivna riznica, jer sadrži znatne količine vitamina A i C, a naročito vitamina K. Tu su još i vitamin E, kompleks vitamina B i razni minerali i elementi: kalijum, natrijum, kalcijum, gvožđe, sumpor, fosfor, magnezijum, hrom, selen, mangan.

Nutritivna vrednost belog luka je i u sadržaju kvercetina, biljnog pigmenta koji organizmu daje jako protivupalno i antioksidativno delovanje. Najbolje ga je jesti u svežem stanju, u obliku salata, jer se termičkom obradom gube dragoceni sastojci.

Pera mladog luka su idealni sastojci za salatu i nutritivno su bogatija od belih glavica, kako u mineralima, tako i u vitaminima. Možete ga seckanog ubaciti u omlet, salatu, sendvič, u krem sir, kajmak ili pavlaku i odmah ulepšati svoj dan.

Aroma mladog luka je blaža od crnog, ali svakako ostaje zadah. Možda je ovo uzrok zašto ga neki izbegavaju, ali i za zadah ima rešenje: čaša mleka ili jogurta, a možete grickati i svež bosiljak ili peršunovo lišće.

Mladi luk kao lek i hrana

Od davnina se mladi luk koristio i kao lekovito sredstvo, a svojim delovanjem na zdravlje definitivno zaslužuje veću pažnju.

  1. Utiče na osnažavanje imuniteta. Uvek je bolje je sprečiti nego lečiti, ali mladi luk svakako dobro utiče od prostih boljki poput prehlade do ozbiljnih oboljenja.
  2. Deluje protivupalno. Od starih vremena se koristi protiv raznih vrsta upala.
  3. Deluje na zdravlje kostiju. Mladi luk sadrži vitamin K koji pomaže većoj apsorpciji kalcijuma u organizmu.
  4. Utiče na dobar vid. Sadrži dosta karotenoida koji blagotvorno deluju na zdravlje oka.
  5. Potpomaže zdravlje srca i krvnih sudova. Deluje tako što poboljšava cirkulaciju krvi i sprečava trombozu, dok normalizuje krvni pritisak.
  6. Utiče na bolju probavu. Mladi luk, kao i svo ostalo vlaknasto povrće pospešuje kretanje creva i tako olakšava probavu. Dobro utiče na pojavu dijareje i efikasno je leči.
  7. Dobar je diuretik. Pomaže bolje izlučivanje tečnosti, što doprinosi boljem radu bubrega, ali i smanjenju celulita.
  8. Utiče na normalizaciju nivoa glukoze u krvi. Mladi luk sadrži hrom, element koji je blagotvoran kod obolelih od dijabetesa, kao i kod osoba sa preddijabetesnim stanjem. Takođe sadrži i druge fitonutrijente koji stmulišu rad pankreasa.
  9. Čini da koža bude lepša. Zbog sadržaja vitamina A pospešava se proizvodnja kolagena, koji kožu čini lepom i elastičnom. Tako se smanjuje pojava bora, crvenila i suve kože.
  10. Deluje na smanjenje rizika od kancera. Zbog obilja antioksidanasa i fitonutrijenata, a posebno sumporovih jedinjenja, deluje protiv slobodnih radikala, mogućih izazivača raka. Istraživanja su pokazala da ako osoba ima bar dva obroka nedeljno koji u sebi sadrže mladi luk, može u proseku da smanji rizik od raka za polovinu.