Скочи на садржај

Lovorov list: mediteranski začin sa lekovitim svojstvima

Lovorov list se u ishrani najčešće koristi kao začin, ali verovatno i ne razmišljate da ima i lekovita svojstva. Od starih vremena se koristi kao  lek i začin za mnogobrojna jela. Hrani daje specifičnu notu, čineći je ukusnijom, pa ga naši i internacionalni kuvari često koriste.

Lovorov list se bere sa lovorovog drveta (Laurus nobilis), koje raste u Sredozemlju- Turskoj, Italiji, Španiji, Hrvatskoj i Grčkoj. Listovi su debeli, mesnati i oštri pri vrhu, tamnozelene boje. Neke vrste lovorovog drveta rastu u Indiji, a aroma njihovog lista pomalo vuče ka aromi cimeta i gotovo da se ne koristi u Evropi. Takođe, postoji i Kalifornijski lovor, čiji listovi imaju jaču aromu od Mediteranskog, ali se ne koristi toliko puno.

U antičko doba je lovorov list bio sveta biljka, simbol slave, vojevanja i pobede. Rimljani su pobednike kitili lovorovim vencima kako u ratnim pohodima, tako i u gladijatorskim arenama.

U današnje doba ovaj začin se nalazi u najbližem marketu, kao sušeni list. Često se stavlja u supe, čorbe, paprikaš, pikatna jela, turšiju, kao i u marinade za meso, živinu i ribu. Kuvari lovorov list često pre korišćenja presaviju ili polome kako bi se aroma pojačala. Ukoliko se ne oseća nikakav miris prilikom savijanja i lomljenja lista, on je izgubio svoja svojstva, pa ga možete baciti.

U jela se lovorov list stavlja pred kraj pripreme, dakle nekih 5-10 minuta ranije.

Šta sadrži lovorov list?

Najveći procenat (50%) lovorovog list su aromatična ulja, a sadrži i nekoliko desetina drugih nutritivno vrednih jedinjenja. Sadrži mikroelemenate (selen, bakar), estre, vitamine i minerale od kojih najviše kalcijuma, mangana, fosfora, magnezijuma, cinka i gvožđa.

Energetska vrednost svežeg lista lovora na 100 grama je 313 kcal.

Lovorovo lišće ima fitonocidno delovanje, dakle, čuva lišće od raznih štetočina i truljenja. Neke studije rađene u Japanu su potvrdile da fitonocidi imaju pozitivne efekte i na ljude. Ako vam dosađuju razni insekti u kuhinji, upotrebite seckani lovorov list.

Čuvanje lovorovog lista

Suvi lovorov list ne zahteva naročiti vid čuvanja kada ga koristite za pripremu jela. Veoma je zahvalan jer se slaže sa mnogim namirnicama. Često se upotrebljava u mediteranskoj kuhinji koja je sinonim za zdrav način ishrane.

Suvi lovorov list možete čuvati i do dve godine u staklenoj teglici, naravno na tamnom mestu. Izbegavajte da ga držite u plastičnoj i papirnoj ambalaži, jer može brže izgubiti svojstva i aromu.

Zdravstveni efekti

Lovorov list dobro utiče na rad sitema za varenje, otklanja nadutost, potpomaže rad jetre i ojačava imunitet. Pomaže kod zaceljivanje rana, kod grčeva, uspostavlja normalan rad želuca, a pozitivno utiče i kod kamenja u bubrezima kao i dijareje i suvog kašlja. U pomenute svrhe se pije čaj od lovorovog lista.

Ulje lovorovog lista pozitivno utiče kod sinuzitisa i artroza. Ukoliko se koristi sa medom i sirćetom, potitivno utiče kod smanjenja bolova u zgobovima i kod reume. Deluje antibakterijski a takođe pozitivno deluje i na normalizaciju šećera kod dijabetičara.