Скочи на садржај

Dijetalni čorbast pasulj

Verujem da nema kuće u Srbiji u kojoj se ne kuva pasulj na svoj način. Ovo je veoma jednostavan dijetalni način kako ga možete pripemiti bez ikakve zaprške, a da ne ugrozite njegov ukus. Pasulj možete pripremiti, baš kao i ja, u dubokoj šerpi Standard Metalac. Postoje dva najbitnija pravila koja važe za kuvanje: uvek birajte što mlađi pasulj; ne štedite luk, jer na jednu meru pasulja idu dve mere luka.

metalac-pasulj07

Potrebne namirnice:

Priprema:

metalac-pasulj01

Pasulj proberite i potopite u činiji preko noći da nabubri. Isecite povrće koje planirate da ubacite u šerpu: crveni luk, šargarepu, papriku, onako kako volite. Mnogi ne vole da osete teksturu luka u kuvanim jelima, pa u tom slučaju isecite luk što sitnije, recimo pomoću V rende. Ja, međutim, volim kada je povće krupnije isečeno, pa sam luk isekla na rezance (polu-kolutove), šargarepu na kolutove a papriku na kriškice.

Stavite pasulj u duboku šerpu Standard Metalac i dolijte vodu da se kratko prokuva 15-ak minuta. Prvu vodu bacite i dolijte novu, najbolje bi bilo da je voda topla.

metalac-pasulj02

Potom u duboku šerpu Standard Metalac dodajte sečen luk, šargarepu i papriku i nastavite sa kuvanjem. Stavite na srednju temperaturu i povremeno promešajte varjačom. Treba da ga kuvate dok ne bude potpuno skuvan, a to opet zavisi i od toga da li je mlad ili star. Obično vreme kuvanja iznosi oko 2-3 sata. Stariji nije toliko ukusan kao mladi i treba mu beskrajno dugo da se skuva. Zato pri kupovini pasulja uvek gledajte deklaraciju, dakle, godinu berbe i izbegavajte stari.

metalac-pasulj03

Pri kraju kuvanja u Standard duboku šerpu Metalac dodajte beli luk, paradajz sok i isečen bosiljak. Beli luk i bosiljak se dodaju u cilju smanjivanja nadimanja i gasova. Sačekamo da jelo baci jedan ključ i spremno je za serviranje.

metalac-pasulj06

Srevirajte ga uz kupus salatu ili neku drugu sezonsku salatu.

metalac-pasulj08

Napomena:

Pasulj se preporučuje dijabetičarima, trudnicama, anemičnim osobama (bogat je gvožđem), kao i za poboljšavanje probave, jer je bogat celulozom. Dobar je izbor u ishrani vegeterijanaca jer sadrži proteine. Ne sadrži gluten, pa je dobar izbor kod obolelih od celijakije. Možete ga jesti do 2 puta nedeljno. Međutim, treba da ga izbegavaju bubrežni bolesnici, kao i osobe koje imaju crevne i žučne poremećaje.

Energetska vrednost: 796 kcal

2 мишљења на „Dijetalni čorbast pasulj“

  1. A, da li može umesto standardne Metalac, neka nestandarna Zepter ili slična?

Затворено за коментаре.