Скочи на садржај

Vreme hladno, a telo je gladno…

Naslov pomalo zvuči kao neka pesmica, ali činjenica je da zimi jedemo više i trudimo se da se dodatno zagrejemo. Ovo može potkopati vašu želju za mršavljenjem, ukoliko ste rešili da u Novu godinu uđete sa lepšom figurom.

Dani su kraći, dnevnog svetla je sve manje, zatvaramo se u tople prostore i čekamo proleće kada ćemo biti aktivniji. I tu pravimo grešku. Termoregulacija nam je potrebnija kada smo napolju nego unutra. Napolju zaista trošimo više kalorija, jer telo nastoji održati normalnu temperaturu pri niskoj spoljnoj temperaturi.

Stiže zima

Da je prijatno, nije baš, ali psihološki uticaj na apetit tokom hladnog vremena je uzrok što se zimi ugojimo bar jedan kilogram. Naravno, ima i onih koji znatno “popuste kaiš”, a ukoliko na proleće ništa ne učine, spirala gojenja se ponavlja iz godine u godinu. Prosečna osoba koja uđe u 6. deceniju života obično ima 15-20 kg više nego kad je imala dvadeset godina.

Kako znamo da imamo ovaj problem? Prosto: telo sada traži više energetski jače hrane, dakle bogatu ugljenim hidratima. Nivo homona sreće serotonina skače i tako smanjujemo depresiju zbog ovog ružnog vremena. Nas ovakva hrana brzo zagreje, a šećer u krvi fluktuira (raste pa opada) i to utiče na apetit. Krug se ponavlja, treba nam još ugljenih hidrata…

Ako osetite da vam je apetit znatno jači, predlažem vam da zakažete pregled kod vašeg lekara i proverite se na dijabetes.

Aktivacija i zanimacija

Na nivo serotonina utiče i fizička aktivnost koju volite da upražnjavate, a ako je hladno, možete pokušati da nađete alternativu u zatvorenom prostoru. Ako volite plivanje, tu su i zatvoreni (grejani) bazeni. Ako ste ptica trkačica, pravac na traku za trčanje. Što više serotonina, manje želje za ugljenim hidratima i drugom energetski jakom hranom. Da ne pominjem da ćete ovako i utrošiti određene kalorije.

Redovni obroci takođe utiču na to da se ne opustite za stolom, tako da ih praktikujte cele godine u isto vreme i nivo glukoze u krvi će biti ravnomerniji. Ne posežite za industrijskom hranom, već pripremajte i jedite nutritivno zdrave obroke, naravno prilagođene ovom hladnom dobu. Svežih namirnica je sve manje, ali to ne znači da ne možete koristiti i smrznuto povrće i voće. Boranija, grašak, sočivo, pasulj, gulaš, sve to sadrži puno belančevina i vlakana, baš ono što organizmu u ovo vreme prija.

Ne dozvolite da vam jelovnik bude jednoličan i nezanimljiv, neka tu bude i ribe i plodova mora, sezonskog povrća i voća, jaja, jezgrastog voća i semenčica, probiotskog jogurta, kefira ili kiselog mleka, supa, čajeva, pirinča i drugih integralnih žitarica i finih začina (biber, paprika, kari, kurkuma, suvi začin bez aditiva…) koje će jelima svakako dati lepu aromu.

Decembarsko online darivanje

Drage moje i dragi moji, pošto ste pročitali prethodne savete za ovo hladno vreme, sledi nagrada. Dobro, nećete svi biti nagrađeni, ali jedna osoba hoće. Rešila sam da nekom od vas potpuno besplatno sastavim personalizovanu online dijetu za mršavljenje.

Jedini uslov je da imate 18 ili više godina i da imate sve normalne parametre biohemije krvi (holesterol, trigliceridi, gvožđe i glukoza). Ne morate vaditi krv ukoliko imate neki skorašnji nalaz i znate da su vam pomenuti parametri u normali.

Od sada pa sve do kraja 2017. godine možete se prijaviti za besplatnu online dijetu za mršavljenje tako što ćete komentarisati objavu ovog teksta na našoj Facebook strani “Zdravo se hranim” a zatim je lajkujte i šerujte. U komentaru možete napisati koji je vaš cilj ili neko svoje razmišljanje na ovu temu.

Kao i u ranijim akcijama ovog tipa, izbor srećne dobitnice ili dobitnika nagradne online dijete ću ostaviti generatoru slučajnih brojeva, prema redosledu pristiglih komentara na FB objavi ovog teksta. Rezultat će biti objavljen 31. decembra 2017. godine, a dobitni-k/ca besplatne online personalizovane dijete za mršavljenje će biti kontaktiran/a preko FB strane “Zdravo se hranim”.

Srećno!