Скочи на садржај

Klice u zdravoj ishrani: detelina lucerka

Klice u zdravoj (ljudskoj) ishrani imaju posebno važno mesto. Klice su ništa drugo nego proklijalo seme, a ukoliko mislite da imaju iste karakteristike kao seme iz kojeg nastaju, sledi iznenađenje: nutritivno su neuporedivo vrednije od neproklijalog semena. Klijanjem se takođe neutrališu i neki štetni sastojci koje semena mogu sadržati. Primena im je mnogostrana, mogu se jesti kao salate, dodavati šejkovima, smutijima, sendvičima, blendirati u sosove, prelive i slično. Koliko su razne klice blagotvorne biće reči i u narednim člancima, a najbolje je da priču započnemo klicama deteline lucerke, koja se uzgaja i u Srbiji.

Lucerka (alfalfa)

Klice lucerke.

Lucerka je najpoznatije krmno bilje, što ne treba da vas obeshrabri da konzumirate seme lucerke u obliku izdanaka, klica. Sirovo, neproklijalo seme lucerke ima izvesna toksična svojstva za ljude i primate, pa se mogu javiti simptomi koji podsećaju na lupus, kao i druge autoimune bolesti. Takođe se javlja i preosetljivost na svetlost. Razlog svega ovoga treba tražiti u amonokiselini kanavaninu, koje u neproklijalom semenu lucerke ima znatno više nego u proklijalom, gde se ova aminokiselina pretvara u druge neškodljive aminokiseline. Kanavanin utiče na nastanak nefunkcionalnih proteina koji nepovoljno utiču na zdravlje.

Uzimanje proklijalog semena lucerke u manjoj količini ne utiče nepovoljno na sintezu ovih proteina, pa se ne javljaju nikakvi simptoni. U laboratorijskim uslovima, javljaju se tegobe kod primata tek kada su hranjeni klicama lucerke u velikoj količini od čak 40% ukupne dnevne ishrane. Tegobe prestaju samim prestankom uzimanja klica. Ovo je samo jedan primer da umerenost u konzumiranju neke namirnice doprinosi zdrvlju, a preterivanje vodi ka bolesti.

Klijanje semena lucerke

Klijanje semena lucerke se obavlja kao klijanje bilo kojeg drugog semena, na primer pšenice, raži, ječma, ovsa, heljde, azuki pasulja, ali i leblebije (nauta), sočiva, semenki suncokreta, kinoe ili recimo semena bundeve. Razlika je samo u vremenu potapanja i klijanja. Seme lucerke se optimalno potapa 6-8 sati a proces klijanja traje 5-6 dana. Najbolje je koristiti seme iz organske proizvodnje.

Sve što vam treba je tegla, na primer od 720 ml ili veća i gaza sa gumicom koja se stavlja umesto poklopca. Postoji (retko gde) da se kupi i mrežasti poklopac naravno sa teglom (klijalnik), predviđen za ovu namenu.

Uzmite, na primer kašiku semenki lucerke i dobro ih properite. Potom ih stavite u teglu, dolijte običnom vodom sa sobne temperature u količini da pokrije svo seme i nataknite gazu i gumicu. Najbolje je da potapate seme lucerke pred spavanje, a ujutru isperete vodu, jednostavno prospete vodu ne skidajući gazu i ostavite teglu da stoji naopako pod uglom od 45°. Kratko isperite seme nekoliko puta dnevno (recimo 3 puta) kako bi one zadržale vlažnost i proklijale, a time se uklanjaju i zaostali mikroorganizmi i toksini.

Kada zrno proklija i dostigne neku veličinu od oko 4-5 cm uz pojavu zelenih listića, može se konzumirati, naravno uz prethodno dobro ispiranje vodom. Neorgansko seme koje sadrži pesticide i druge toksine nekada ne može ni da proklija već se formira nekakva lepljiva bela masa, što se svakako baca. Nepoznato seme ne kupujte u većoj količini, već ga prvo testirajte na klijanje.

Oprane klice možete čuvati u frižideru, poput povrća, neka 3-4 dana, do kada ih je najbolje iskorititi. Ukus im je veoma blag, za razliku od drugih klica, npr suncokreta.

Klice lucerke – svojstva

Klice lucerke imaju energetsku vrednost od svega 23 kcal/ 100g, a bogate su hlorofilom, karotenom, proteinima, kalcijumom, fosforom, manganom, magnezijumom, gvožđem kao i  vitaminima B grupe, vitaminima C, D, E i K.

Zvanične potvrde o pozitivnim zdravstvenim efektima uzimanja klica lucerke još uvek nema, već se sve svodi na iskustva osoba koje su iz koristile.

Obilje antioksidanasa u klicama doprinosi zdravlju i smanjuje rizik od kancera, šloga i infarkta. Antioksidansi deluju protivupalno, protiv mnogih hroničnih bolesti poput artritisa. Saponini koji se takođe nalaze u klicama mogu da podstiču imunitet, ali i snižavanje LDL holesterola u odnosu na (stari dobri) HDL holesterol, a time i smanjenje rizika od arterioskleroze. Fitoestrogeni kojima su ove klice takođe bogate, mogu pozitivno da utiču na zdravlje kostiju odnosno protiv osteoporoze.

Ukoliko volite da konzumirate proklijale klice lucerke, koristite ih umereno kako bi uneli nutritivno vredne komponente, a sprečili neželjene efekte. Izdanci semena lucerke su za većinu odraslih zdravih osoba neškodljivi, međutim, preventivno ne preporučuje se njena dugotrajna primena. Ukoliko niste sigurni da li da koristite ove klice, svakako konsultujte svoga lekara, zbog mogućih interakcija sa određenim lekovima (kontraceptivi, hormoni, lekovi kod dijabetesa, lekovi kod transplatacija i dr.) .