Скочи на садржај

Šejk, smuti ili frape… može?

Šejk (shake) je hranljivi napitak koji možete napraviti od najrazličitijih namirnica, a služi se umesto obroka ili kao dopunu obroku. Kod nas se šejk često poistovećuje sa smutijem (eng. „smoothie“), a verovatno ste čuli i za frape. Bez ulaženja u definiciju gde završava jedan a počinje drugi ili treći, radi se o miksovanju različitih namirnica radi dobijanja nečega što ćete popiti ili pojesti.

sejk-smuti-frapeMnogi me pitaju da li u dijetama koje sastavljam dajem šejkove umesto obroka. Odgovor je – uglavnom ne. Nisam protiv šejkova, ali žvakanje hrane ipak ima jednu dodatnu funkciju koja joj je oduzeta kada pijemo šejk. Naime, tada pljuvačne žlezde ne luče pljuvačku i vaš želudac se ne priprema za početak varenja hrane. Druga stvar: miksovanjem u šejku se razbija struktura namirnica, naročito ako je reč o rastvorljivim i nerastvorljivim biljnim vlaknima. Tada se hrana brzo resorbuje, pa postoji opasnost da budete brže gladni nego inače.

Vitamini u voću i povrću su veoma osetljivi, jer se neki vrlo brzo razlažu pod spoljašnjim uticajima, čineći šejk/smuti/frape biološki manje vrednim od polaznih sirovina.

Neke namirnice imaju potpuno drugačiji ukus kada se izmiksaju u odnosu na iste u svežem stanju. Ne verujete? Napravite mali eksperiment: napravite običnu zelenu salatu i potom jedan deo odvojite, izblendirajte i uporedite. Jasno je da ne možete praviti šejk od bukvalno svačega, ali eksperimentisati svakako možete.

Šejkovi su i biznis

Šejkova prema nameni ima bezbroj i svi mogu biti prirodni ili veštački. Prvi se prave isključivo od svežih namirnica sa pijace i supermarketa i tu nema kojekakvih praškova, veštačkih minerala i vitamina, boja, aroma i ostalih aditiva. Na prirodnim šejkovima fantomske firme ne ostvaruju profit, već na ovim veštačkim, pa se klonite „veštaka“ da ne kapitulira vaše zdravlje i/ili novčanik.

„Nezavisni distributeri“ jednog poznatog američkog brenda kažu da od tri osnovna obroka dnevno, dva treba da budu njihovi šejkovi. Dakle, sve što vam treba u jednom napitku (obroku) od 220 kcal… hmmm… a posle je došao mrmot i umotao čokoladu. Dakle, 220 kalorija koliko jedan takav šejk sadrži je kobajagi dovoljno za „zamenski obrok“ fizikalca od 120 kg i službenice od 53 kg. Da i ne ulazim u razmatranje pitanja GMO-a koji je prisutan u bukvalno svemu što je „made in the USA“ i u EU državama u koje je ušao Monsanto.

Prirodni šejkovi

Prirodni šejkovi su jedino prihvatljivi šejkovi sa stanovišta zdrave uravnotežene ishrane, a jedna od pozitivnih strana je što ovako možete popiti ono što verovatno nebiste pojeli. S obzirom da se radi o nutritivno veoma vrednim prirodnim namirnicama, onda moj glas ide u prilog prirodnog šejka.

S druge strane, zubi postoje da bi se hrana sitnila i tako pripremila za varenje. Ako ne morate, ostavite šejkove, smutije i frapee za neke „fensi trenutke“ i žvaćite vašu hranu.