Скочи на садржај

Jaja japanske prepelice: sitna ali blagotvorna

Jaja japanske prepelice: superhrana ili lek?

Jaja japanske prepelice mnogi uzimaju samo kao lek ne shvatajući da u ruci drže superhranu. Ova jaja iako mala po veličini su u odnosu na mnoga druga jaja pravi mali “rudnik” blagotvornih minerala i vitamina. Ono što ih čini superhranom jeste činjenica da gotovo sve minerale i vitamine sadrže u mnogostruko većoj količini.

jaja-japanske-prepelice
jaja japanske prepelice

Ova mala pegava jaja su po ceni slična kojošijim jajima (komad prepeličijih jaja je 14 dinara u maloprodaji) a kalorijski su takođe uporediva sa 155 kcal/100g, odnosno po komadu 14 kcal. Jedno jaje japanske prepelice ima svega 9 grama, ali u njemu se nalazu čak 75 mg holesterola, što je 25% od preporučenog dnevnog unosa. Prema tome, ne treba preterivati sa unosom ovih malih pegavih jaja.

Blagotvorna lekovita svojstva su prvi uočili dalekoistočni narodi u davnoj prošlosti, a i danas se u narodnoj medicini koriste jaja japanske prepelice u lečenju srca i kardiovaskularnosg sistema, bolesti pluća, nervnog sistema, bolesti bubrega i jetre.

Izbor i čuvanje jaja japanske prepelice

Pre nekoliko godina, pa čak i danas, uzgajanje prepeličijih jaja se smatrao za dobar biznis, pa su u kratkom roku mnogi pokušali da se ovim poslom bave. Izbor pravog dobavljača prepeličijih jaja je veoma važan, jer ako koristite jaja kao lek, sigurno vam nije svejedno da li taj lek zaista i deluje. Rizik od salmonele je uvek moguć (iako proizvođači to negiraju), ali dobra proizvođačka praksa i naročito HACCP (Hasap) standard ga može svesti na minimum.

Neoplođena jaja nemaju lekovita svojstva i dobra su samo kao hrana. Jaja japanske prepelice obično možete držati u frižideru do mesec dana, dakle, do kada su i najbolja. Naravno, svaki ozbiljan proizvođač ima deklaraciju na kojem je utisnut i rok upotrebe.

Svako jutro jedno jaje…

…organizmu zdravlje daje. Jaja japanske prepelice se piju (sveža) pre obroka i to nekih 30 minuta ranije. Naravno, ukoliko osoba boluje od neke bolesti prethodno je poželjna konsultacija sa izabranim lekarom. Kao i kod svakog leka, ni sa prepeličijim jajima se ne pije alkohol.

Prepeličija jaja najviše koriste osobe na oporavku, dakle rekovalescenti, sportisti, deca i starije osobe kako za popravljanje zdravstvenog stanja, tako i preventivno. Naravno, ako mislite da prepeličija jaja imaju svojstva da izleče hronične neizlečive bolesti (astma, dijabetes itd), kako to neki propagiraju, varate se, to zvanično (još uvek) nije potrvđeno.

Bez magičnog štapića

U raznoj literaturi se pominju količine jaja japanske prepelice koje je potrebno popiti kao bi se izlečili od ove ili one bolesti, što naravno nije tačno, jer ova superhrana deluje tako što daje organizmu veću nutritivnu vrednost od uobičajene hrane i tako ga uslovno rečeno dovodi u sklad. Moguće je da kod bolesnika sa blažim simptomima (recimo astme) dođe do toga da se napadi veoma retko javljaju pa osoba pomisli da je izlečena.

Ovakva promena ishrane uvođenjem prepeličijih jaja kojom se menja i tok bolesti je svakako pozitivna, ali kao što je rečeno, uvek je potrebno konsultovati se sa lekarom pre otpočinjanja bilo koje promene u ishrani. Govoriti da jaja japanske prepelice leče dijabetes je ista obmana potrošača (i pacijenta) kao što je pre par meseci iznesena tvrdnja da tonus hleb leči dijabetes, usled čega je proizvođač hleba morao da promeni ambalažu na kojoj je to pisalo.

Za obolele osobe važno je još jednom naglasiti: Uzimanje jaja japanske prepelice ne podrazumeva odustajanje od zvanične terapije dobijene od vašeg lekara.