Скочи на садржај

Grčevi (kolike) kod beba i ishrana

placOtprilike svako četvrto novorođenče pati od neobjašnjivih napada neutešnog plača, a to često tumačimo kao posledica grčeva (kolika). Poremećaj se javlja tokom prvih nedelja života, a često je najteži kad dete napuni šest nedelja. Gotovo sva novorođančad se oslobode ove tegobe u roku od tri meseca.

Dete koje muči kolike može da plače po nekoliko sati dnevno. Često će privući kolena grudima, a stomak će mu biti tvrd i izgledaće naduto. Kad dete najzad zaspi, možda će se posle dva tri sata probuditi vrišteći. Većina dece koja pati od kolika inače je zdravo. Odojačad plače iz različitih razloga, ali je plač zbog kolika prepoznatljiv i dete očito trpi bolove, a nije samo umorno ili gladno. Veruje se da je bol posledica napetih mišića u zidu creva, ali pravi razlog nije poznat.

 

Lečenje i ishrana:

Ako dojite, dajte detetu dovoljno vremena da popije drugo mleko – mleko koje se luči iz dojki tek posle prvih nekoliko minuta dojenja. Ako ga prebrzo prebacite na drugu dojku, a onda i s nje skinete pre neko što uspe da popije i drugo mleko, dete može delovati zadovoljno, ali zapravo je samo napunilo  želudac mlekom u prvom delu dojenja – manje masnim mlekom koje prvo teče iz dojke. Mleko sa samog početka dojenja, bez potpunog pražnjenja te dojke, brzo prelazi iz želuca u creva. Laktoza (mlečni šećer) iz njega može da fermentiše u crevima i stvori gasove.

Ako imate mnogo mleka, dojite dete svaki put samo iz jedne dojke. Ako je potrebno, promenite sopstvenu ishranu tako što žete izbaciti nadražujuće materije koje mogu da pređu u mleko. Kod neke dece problem izazivaju mlečni proizvodi, dok su druga preosetljiva na materije sadržane u jajima, bananama, pomorandžama, jagodama, paradajzu, čokoladi, kafi, koka – koli ili alkoholu.

Male količine hrane koja proizvodi gasove u crevima takođe mogu da pređu u vaše mleko. To mogu biti karfiol, prokelj, brokoli, paprika, beli i crni luk, pasulj, krastavci. Ako pojedete nešto od toga i vaše dete počne da plače posle sledećeg dojenja, pokušajte da izvojite sumnjivu hranu. Ako dete hranite gotovom hranom, nemojte preći na drugu vrstu osim ako vam to savetuje stručnjak.

4 мишљења на „Grčevi (kolike) kod beba i ishrana“

  1. Divan clanak ! I ako su moja deca sada velika divno podsecanje na ,,slatke muke,, .Divan savet buducim mamama … ili mozda bakama !?
    Pozdrav!

    1. Hvala! Drago mi je da Vam se svidja. Pogledala sam Vas blog i mogu Vam reci da je interesantan. Puno pozdrava za Vas!

Затворено за коментаре.