Скочи на садржај

Da li se i vaš stomak smanjuje kako mršavite?

Želudac je mišić

Ako ste imali motiv i želju da smršate i pronašli pravi plan za mršavljenje verovatno ćete se zapitati i da li će se i vaš stomak (želudac) smanjiti  kako gubite kilograme.

kao-stomak
Stomak se širi kao balon

Prvo da krenemo od toga da je želudac mišić i to ne bilo kakav, on ima neverovatnu sposobnost da se proširi i primi znatno veću količinu hrane nego kada je prazan. Dakle, on se od veličine stisnute pesnice (50-70ml) proširi onoliko koliko vi pojedete da se osetite siti. Kod gojaznih osoba zbog navika u ishrani, (pun) stomak je nešto veći jer redovno prima velike količine hrane. Ako ta osoba smrša, njen želudac će dobijati manje količine hrane u više manjih obroka i biće manje „razvlačen“ nego ranije. Osoba će se naviknuti da bude sita pre nego što stomak dođe do ranijeg maksimuma, dakle, smanjiće se.

Naravno, ovaj slučaj se ne odnosi kod mršavljenja gladovanjem , jer se u ovom slučaju osećaj gladi vraća još jači i osoba brzo vrati kilograme koje je izgubila na težak i nezdrav način.

Sigurno ste bar jedanput preterali u unosu hrane toliko da ste napunili želudac iznato više nego što ste želeli. Čitav problem je u sporosti aktiviranja osećaja sitosti. On obično kasni 10-20 minuta, a za to vreme se može sasvim solidno preterati. Ako znate da se želudac može znatno proširiti, to zahteva onda snagu volje da prekinete sa jelom „onda kada je najlepše“. Gojazne osobe to obično ne mogu, bar dok ne počiste tanjir.

Kod veoma izraženih slučajeva gojaznosti koji hranu u sebe „trpaju koliko može da stane“ alternativa je bajpas želuca u kojem se on se smanjuje na veličinu oraha. Tu ne može da stane mnogo hrane i osoba je primorana da češće jede po malo, dakle, fizički je naterana na zdraviji način ishrane.

Što se tiče namirnica, birajte one koje imaju dosta dijetnih vlakana. Ona će vam napuniti stomak i držati sitost duže vremena, a pomoći će vam da smanjite nivo holesterola i rizike od dijabetesa tip 2, kancera i bolesti srca. U vašu ishranu ako već niste, ubacite dosta povrća, voća i integralnih žitarica.

Stomak i šlauf

Kad smo kod stomaka, da se dotaknemo i čuvenog  „šlaufa“ koji mnogi muškarci ne znaju kako da skinu. Pitanje „skidanja šlaufa“ često dobijam od pacijenata koji dosta vremena provode na kancelarijskim poslovima. Odgovor ih uvek ne oduševljava: „šlauf“ se skida istovremeno kada i ostale masne naslage u telu – promenom režima ishrane i obaveznom fizičkom aktivnošću.

Dakle, sačuvajte pare koje ste namenili za razne „stomak eliminatore“ , neke elektrode ili pilulice, ciljno mršavljenje samo u predelu ovom ili onom jednostavno – ne postoji. Morate se fizički aktivirati. Kupite dobre patike i pravac u najbliži park. Ako je hladno, a u vašem gradu postoji neki mega market, idite tamo. Samo nek se šeta, ako niste za neku „energičniju“ aktivnost. Sedeći način života ima svoje posledice, a jedini ispravan način da se tome stane na put je ovaj. Bez truda nema napretka.