Скочи на садржај

Kumkvat: japanska pomorandža

Kumkvat je voće koje mi je ulepšalo ovo toplo nedeljno februarsko jutro, pa sam morala da saznam sve o njemu. Verovala sam da se, što se tiče ponude citrusa u našoj zemlji, već sve zna, ali kao što vidite, nisam bila u pravu. I to na moju sreću. Kumkvat je citrusno voće veličine malo veće masline ili čeri paradajza, a neopisivo liči na minijaturnu pomorandžu, blago ovalnog oblika. Prema činjenici da se ne guli, već ceo jede, kumkvat više liči na paradajzić nego na citruse.

voce-japanska-pomorandza
Kumkvat u prirodnoj veličini.

Obično se naziva japanska pomorandža (zlatna pomorandža), pa je sasvim očigledno odakle potiče. Najviše se proizvodi u Kini, Japanu, Koreji, Indiji, Filipinima, dakle jugoistočnoj Aziji. Ovo voće su Evropljani prvi put videli pre nekih vek ipo. Tek pre 100 godina kumkvat je botanički klasifikovan i zajedničko je ime za nekoliko sličnih vrsta.

Nutritivna vrednost kumkvata je 71 kcal / 100g. Ovo citrusno voće sadrži vitamine A, B kompleks, C i E, a od minerala tu su zastupljeni kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum i cink.

U Evropi se kumkvat takođe uzgaja, mahom na Krfu i drugim delovima Grčke. Voli toplu klimu, leta 25-38°C, a izdržava i mrazeve do -10 °C. Naravno, što su topliji predeli, rod je veći.

Ako pričamo o ovalnom kumkvatu, ovo voće ima slatko kiseo ukus poput nekog miksa limuna, mandarine i pomorandže. Kumkvat ima neobično osvežavajući ukus. Njegovo malo drvo-žbun se na istoku gaji i kao sobna biljka tj. bonsai, a plod daje oko lunarne/kineske nove godine. Ako ste pomislili da je ovo idealno voće za saksiju u vašoj sobi ili terasi, ipak, jedan savet: kumkvat se ne može dobro razmnožavati iz semenki, već se to čini kalemljenjem na stablo drugog citrusnog voća.

Upotreba ovog voća je raznovrsna: od garnirunga kod koktela, do integralnog sastojka voćnih salata i dodatka čajevima. Ja ga preporučujem svežeg, umesto poslastice, kada želite da se osvežite. Sada ga možete naći na pijacama i hipermarketima (cena oko 500 din/kg), pa za početak – probajte ga.