Скочи на садржај

Ishrana dece: tečnosti i napici

Tečnosti i napici su veoma bitni u ishrani dece. Deca u prvoj godini života kao primarnu hranu koriste majčino mleko. Za majke koje ne doje, od važnosti je da dete hrane mlečnom formulom, koja je najbolja supstitucija za majčino mleko. U ishranu se ne uvodi kravlje mleko dok beba ne nepuni 6 meseci. Ono što je bitno napomenuti je da sve tečnosti koja dete unosi osim vode, imaju kalorije, pa srazmerno treba smanjiti unos druge hrane. Mleko je najbitniji izvor kalcijuma u ishrani dece. Kalcijum je važan za rast zuba i kostiju, a ima i ulogu u stvaranju krvi. Vitamin D iz mleka potpomaže bolju apsorpciju kalcijuma. Belančevine iz mleka su gradivne materije, ali i služe i kao izvor energije.

deciji-napici-tecnostiVoda je neophodna za život, odgovorna je za razne funkcije u organizmu. Učestvuje u procesima varenja hrane, disanja, metabolizma, regulaciji temparature, regulaciji krvnog pritiska, svih biohemijskih reakcija u organizmu. Neophodna je kao osnovni sastojak svih telesnih tečnosti: urina, znoja, krvi, suza, želudačnih sokova, pljuvačke. Onovni je rastvarač u organizmu, vitamin C i kompleks B vitamina se rastvaraju u vodi. Da bi sprečili dehidraciju, vodu deci treba radovno davati, jer ona imaju veliku površinu kože prema telesnoj masi i ne traže uvek vodu kad su žedna.

Deca vole slatko, a najbolje im je ponuditi prirodan voćni sok, nikako zaslađen veštačkim zaslađivačima. Prirodan sadržaj šećera u soku znači da je sok pun ugljenih hidrata koji su osnovna energija organizma, ali obiluje vitaminima i mineralima, što je važno u fazi rasta i razvoja svakog deteta. Ne treba dati deci osvežavajuća gazirana pića, jer oni nadimaju i sadrže stimulanse poput kofeina. Voćni sokovi 100% voće i ceđeni sokovi u sokovniku su najbolje rešenje za decu, ali ne treba preterivati, jer svaki sok ima kalorije.

Supe i čorbe od povrća su niskokalorični hranjivi obroci koji telu obezbeđuju minerale i vitamine, kao i vlakna i elektolite. Deci ih možete dati kao ručak.

Čajevi su korisni u dečijoj ishrani prvenstveno zbog sadržaja bioflavonoida i antioksidanasa, kao i tanina. Sve navedeno povećava otpornost organizma na slobodne radikale i bolesti. Takođe, utiču na povećanje gustine kostiju isprečava kamenac u bubrezima.

Napici za decu zavise od uzrasta u kome se nalaze:

  • za odojčad (do godinu dana): Odojčad uz majčino mleko posle četvrtog meseca jedu i čvrstu hranu, prvo u vidu kašica i napitaka, a posle i fino usitnjenu čvrstu hranu. Od napitaka odojčadima najbolje odgovara voda, ali jako su hranjivi i napici-sokovi od voća, uz prisutnost vitamina i minerala. Sokovi od agruma- citrusa, u prvom redu pomorandže, limuna, mandarine, obiluju vitaminom C, koji se raspada kuvanjem, tako da se  ne preporučuje da ove sokove termički obrađujte. Oni su u ceđenom obliku ipak jaki za odojčad, pa se stoga preporučuje da ih razredite 1:1 sa vodom koju ste prethodno prokuvali i ohladili do sobne temperature. Za odojčad su sasvim dobri 100% voćni sokovi. Sokovnik je možda najzdravije i najbolje rešenje za vaše dete, a moći ćete praviti sokove od voća i povrća.
  • za decu od 1-3 godine: Deca u ovom uzrastu ne sisaju, a dnevne potrebe za tečnostima zadovoljavaju tako što 20% unose putem hrane a 80% u vidu vode, sokova i supica. Potrebe za tečnostima u ovom dobu su 1,3 litara na dan, a to bi izgedalo ovako: 2 šolje vode, dve šolje mleka, pola šolje soka, šolja supe ili čaja ili povrtnog soka.
  • za decu 4-6 godina: Deca u ovom dobu imaju potrebu za 1,7 litara tečnosti na dan, a bi moglo da bude ovako: 2-3 šolje vode, 2-3 šolje mleka, 1 šolja soka, 1,5-2 šolje supe ili čaja ili povrtnog soka.

Deo teksta je objavljen u katalogu-slikovnici Metalac posuđa i na FB strani Metalac posuđa