Скочи на садржај

Bosiljkom te mirišem…

bosiljakBosiljak je jednogodišnja biljka, koja cveta od juna do septembra. Uobičajan je zeleni bosiljak, ali postoji još i ljubičasti i tamni. Listovi bosiljka imaju slatkasto aromatičan miris i pomalo su oštrog ali uglavnom prijatnog ukusa. Sadrži 0.3-0.8% eteričnog ulja, tanin, saponin i gorke materije. Bosiljak sadrži antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast. Zbog toga se koristi kao prirodni konzervans.

Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenih začina u mnogim profinjenim kuhinjama, pogotovo u italijanskoj i francuskoj. Sušeni začin bosiljka ima jači ukus od svežeg pa ga je najbolje dodavati u variva i razna druga jela od povrća u razne salate i namaze. Bosiljka je jako dobro dodavati masnim jelima, jer će uz dodatak jela biti ukusnija i lakše svarljiva. Sveži listovi bosiljka odlični su za salatu. U salatu ih treba dodavati na kraju, jer će prelivi na bazi sirćeta, oslabiti svež ukus bosiljka.

Osim što  poboljšava ukus i obogaćuje miris mnogih jela bosiljak svojim sastojcima, povoljno utiče na zdravlje organizma. Odličana je zamena za so, pa način ishrane kojim umesto soli koristimo začin deluje na snižavanje visok krvnog pritiska i uklanjanje celulita. Bosiljak, takođe podstiče apetit. Povoljno utiče na probavu i ravnotežu crevne flore. Deluje antibakterijiski, umirujuće protiv teškoće probave, grčeva i probave, povraćanja, nadimanja, zatvora.

U obliku čajeva najčešće se primenjuje kod lečenja upale (želudca, creva). Kod početnih stanja tuberkuloze i kod bolesti mokračnih organa. Ublažava kašalj, leči afte. Služi i za ispiranje grla i dobar je protiv promuklosti. Povoljno deluje na nervni sistem. Smiruje nervnu napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor. Oblozi od bosiljka  pospešuju zaceljivanje rana.

Bosiljak možete kupiti u malim saksijama ili u vezicama. Tokom zimskih dana bosiljak možete konzervisati, tako da listove bosiljka stavljate u staklene teglice, blago posolite i prelijete maslinovim uljem. Teglice čvrsto zatvorite i ostavite na hladno mesto.

Sveži listovi mogu se osušiti pa ih je potrebno čuvati na suvom i prozračnom mestu zaštićenom od sunca, a teglice moraju uvek biti tamne i dobro zatvorene.

Autor: Jasna Anđelković,
Objavljeno u listu Politika (Spektar)