Скочи на садржај

L-karnitin: da li vam je stvarno potreban?

Kada pomenemo L-karnitin, prva asocijacija je sport, a druga mršavljenje. Zašto je to tako? Ovo je jedna od najefikasnijih aminokiselina za sagorevanje masti, uz istovremeno pojačanje izdržljivosti. Ima efekta koristiti L karnitin pre, ali i nakon treninga radi oporavka mišića.

L-karnitin u ishrani sportista i za mršavljenje
Foto: Pexels

L-kartinin: sport i mršavljenje

Osnovna uloga mu je da transportuje masne kiseline iz namirnica u mitohondrije i pretvara ih u energiju koju ćelije mogu iskorititi. Ova izuzetna aminokiselina dakle pomaže oksidaciju masnih kiselina i dobijanje energije koju potom koriste srce i drugi mišići. S obzirom da se za energiju koriste masti, logično je što sportisti i osobe na dijetetskim režimima ishrane radi mršavljenja žele da koriste ovaj L karnitin kao dodatak ishrani. Obično se uzima kao suplement od 500 mg do 2 g dnevno.

Profesionalni sportisti često uzimaju suplementaciju u vidu raznih preparata, a L-karnitin je jedan od glavnih. On se osim uzimanjem suplementima i prirodno proizvodi u našem organizmu, mozgu, jetri, bubrezima i svi mi ga sa hranom i unosimo a da to i ne znamo. Postoji više oblika karnitina, ali je onaj aktivni oblik upravo L-karnitin.

Kod srčanih bolesnika

Pored sportista i osoba na dijetama, L karnitin mogu uz konsultaciju sa lekarom (i uz propisanu terapiju) koristiti i osobe koje imaju srčane aritmije, dakle oslabljen srčani mišić. Prema istraživanjima, L-karnitin ima stimulišuće regenerativno delovanje na srčani mišić. Njegova funkcija se poboljšava a time i celokupni kardio vaskularni sistem.

Kada se ovaj suplement uzima uz redovnu terapiju lekovima za srce, karnitin može poboljšati zdravlje ljudi sa oboljenjem perifernih arterija, što pokazuju dosadašnja istraživanja na ovom polju.

Pored pomenutog, karnitin pozitivno utiče i na funkciju pankreasa, ali i na spermatogenezu i poboljšava pokretljivost spermatozoida.

L- karnitin iz hrane

Karnitin se nalazi u mnogim životinjskim proizvodima. Crveno meso ga ima najviše. L-karnitin se takođe nalazi u manjim količinama u piletini, mleku i mlečnim proizvodima, ribi, pasulju i avokadu.

Vegani, logično, unose manje karnitina od osoba koje jedu meso, ali njihov organizam obično ga dovoljno proizvodi.

Meso je izvor karnitina. Foto : Pexels

L karnitin i rizici po zdravlje

Pre korišćenja suplemenata L-karnitina obavezno konsultuje vašeg izabranog lekara o svim lekovima i suplementima koje uzimate, čak i ako su prirodni. Na taj način, vaš lekar može da proveri sve potencijalne neželjene efekte ili interakcije sa lekovima.

Suplementi L-karnitina ponekad mogu izazvati mučninu, dijareju, grčeve ili povraćanje. Visoke doze mogu uzrokovati da mirišete na ribu.

Suplementi karnitina mogu imati interakcije sa sledećim lekovima:

  • Antikoagulanti: Varfarin (Farin), Acenokumarol, čime se smanjuje njihovo delovanje;
  • Sintetski hormon štitaste žlezde: Euthyrox i Letrox aktivna supstanca Levotiroksin-natrijum, smanjuje se njihovo delovanje.