Скочи на садржај

Bamija ili okra: Ukusno i zdravo!

Bamija ili okra (lat. Abelmoschus esculentus), je cvetna biljka iz porodice sleza. Koristi se kao povrće iako je klasifikovana kao voće i cenjena je zbog svojih jestivih zelenih mahuna. Dobar je izvor minerala, vitamina, antioksidanata i vlakana. Najviše se uzgaja u zapadnoj Africi i Aziji – bliskom i dalekom istoku. Bamija se može uzgajati u tropskim, suptropskim i toplim umerenim regionima širom sveta. Kod nas je slabo poznata, iako se uzgaja i u Srbiji, ali veoma je popularna u SAD-u i Indiji.

Bamija - presek
Foto: Pexels

Kuvanjem bamije dolazi do karakteristične sluzi koja sadrži rastvorljiva vlakna. Jedan od mogućih načina za uklanjanje sluzi od bamije je da je kuvate sa kiselom hranom, kao što je paradajz, da bi se sluz učinila manje viskoznom. Mahune se kuvaju, kisele, jedu sirove ili se koriste u salatama. Bamija se koristi u siromašnim zemljama Afrike i Azije za ublažavanje neuhranjenosti.

Različite pripreme bamije mogu dovesti do različitih efekata. Kada kuvate sveže bamije stvaraće se lepljiv sok koji povećava gustinu supa i čorbi. Osušena bamija takođe može zgusnuti sosove. Može se koristiti kao zamena za belanca kako bi poboljšao ukus hrane. Semenke bamije mogu poslužiti kao zamena za kafu (ne sadrži kofein), jer se mogu pržiti i samleti.

Bamija – hranjivost i energija

Energetska vrednost sveže bamije je na 100 g je 33 kcal. Sirova bamija sadrži 90% vode, 2% proteina, 7% ugljenih hidrata i zanemarljive količine masti. Sadrži dijetalna vlakna, vitamin C i vitamin K, sa umerenim sadržajem Vitamina B1, B3, B9, i magnezijuma. Bamija takođe sadrži gvožđe, kalcijum, kalijum, cink, fosfor, bakar i bogat je izvor antioksidanata.

 • Ugljeni hidrati 7,46 g
 • Šećeri 1,48 g
 • Masti 0,19 g
 • Proteini 1,9 g
Bamija ili okra - rukohvat zdrave namirnice
Foto: Pexels

Zdravstveni efekti upotrebe bamije

U toku su istraživanja o različitim upotrebama bamije.

 1. Bamija je bogata vlaknima i kao takva primenjiva je kod dijabetičara, pa i gestacijskog dijabetesa jer promoviše bolju kontrolu glikemije i poboljšava osetljivost na insulin;
 2. Vlakna takođe pozitivno utiču i na normalizaciju probave i smanjuje zatvor;
 3. Normalizuje nivo holesterola;
 4. Ekstrakti semena bamije mogu imati antioksidativni i antistresni efekat;
 5. Prema novijim istraživanjima, može imati pozitivne efekte za zdravlje bubrega;
 6. Bamija takođe može smanjiti umor i ubrzati vreme oporavka kod rekovalescenata;
 7. Vitamin B9 (folna kiselina) je od velike važnosti za zdravu trudnoću. Obično se unosi kao suplement, a bamija je prirodno sadrži. Služi za sprečavanje urođenih mana kod ploda.

Jasno je da je bamija jedna od namirnica koje se lako može naći na jelovniku osoba na redukcionim dijetama, što zbog niske kalorične vrednosti, što zbog nutritivno bogatog sadržaja. Lako se priprema, ali ju je teže pronaći.

Ja sam je pronašla u prodavnicama gde se na rinfuz prodaju smrznute namirnice i tamo košta 380-500 din/kg.

Na kraju, umesto zaključka da kažem i ovo: Bamija se smatra i afrodizijakom kod oba pola, kod žena pomaže i kod bolnih menstruacija, a kod Azijskih muškaraca je tradicionalno lekovito sredstvo za potenciju.