Скочи на садржај

Koja hrana može pomoći muškarcima sa ED?

Erektilna disfunkcija (ED) kod mušaraca srednjih godina može imati razne uzroke. Savremen način života, stres, pušenje, neadekvatna ishrana, izbegavanje fizičkih vežbi, su svakako samo neki od njih. Kao osnovni problem se ovde javlja nizak nivo muškog hormona testosterona, koji dovodi do problema sa potencijom, odnosno ED.

ED erektilna disfunkcija i mediteranska ishrana
Foto: Pexels

Mediteranskm ishranom protiv ED

Prema najnovijem istraživanju rađenom na 250 muškaraca u Atini u Grčkoj, muškarci sa visokim krvnim pritiskom i erektilnom disfunkcijom (ED) koji su prihvatili mediteransku ishranu imali su značajno veći nivo testosterona, bolji kapacitet vežbanja i bolje erektilne performanse od svojih vršnjaka koji nisu praktikovali ovakav vid ishrane. Ovo istraživanje je predstavljeno na nedavnom Kongresu Evropskog društva za kardiologiju (ESC) 2021.

Praktikovanje mediteranske ishrane – koja naglašava unos voća, povrća, integralnih žitarica i maslinovog ulja, sa samo skromnim količinama mlečnih proizvoda i ograničenim količinama crvenog mesa – bilo je povezano sa boljim protokom krvi u srce.

Po svemu sudeći, “ovaj način ishrane bi mogao poboljšati kondiciju i erektilne performanse poboljšavajući funkciju krvnih sudova i ograničavajući pad testosterona koji se javlja u srednjim godinama”, rekao je Dr Athanasios Angelis sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Atini u saopštenju za javnost.

Gde ima dima…

Zaključci istraživanja ukazuju na to da bi mediteranska ishrana mogla odigrati ulogu u održavanju nekoliko parametara vaskularnog zdravlja i kvaliteta života kod muškaraca srednjih godina s hipertenzijom i erektilnom disfunkcijom (ED).

Mediteranska ishrana ima direktan uticaj na smanjenje hipertenzije, a posredno i na erektilnu disfunkciju. Lekari savetuju svim pacijentima da, pored promene ishrane budu oprezni u pogledu konzumiranja soli i da za početak krenu da redovno vežbaju.

Nutricionisti širom sveta su ovo istraživanje ocenili pozitivno, jer je mediteranska dijeta definitivno nešto čemu treba težiti i praktikovati je redovno.

Prethodna istraživanja su pokazala da nezasićene masti i maslinovo ulje mogu povećati nivo testosterona, a orašasti plodovi su takođe pozitivno uticali na potenciju. Ono što je nesumljivo: mediteranska ishrana ne može da odmogne i sigurno će poboljšati vaše zdravlje. Pre nego što posegnete za lekovima, jedite zdrave mediteranske namirnice.

Šta je mediteranska ishrana?

Stanovnici iz Sredozemnih zemalja imaju nešto duži životni vek i niže stope oboljevanja od kancera i kardiovaskularnih bolesti od stanovnika Srednje i Severne Evrope. Njihova ishrana obično ima sasvim malo crvenog mesa, šećera i zasićenih masnoća.

Mediteranski narodi jedu puno voća, povrća, integralnih žitarica, pasulja, orašastih plodova, mahunarki, maslinovog ulja i aromatičnog bilja i začina. Riba i plodovi mora se radije jedu nego druge vrste mesa, a preporučuje se umereno uživanje u jajima, siru i jogurtu.

Slatkiši i crveno meso rezervisani su samo za posebne prilike, ali crno vino i vežbanje su svakodnevica.