Скочи на садржај

Ishrana u trudnoći: šta ne jesti?

Da bi buduća mama u trudnoći imala najmanje problema i sačuvala svoje zdravlje i svoga deteta, potrebno je da i njena ishrana bude adekvatna i uravnotežena. To ne znači da trudnica može da jede sve, jer ipak neke namirnice mogu biti rizične po plod. Dakle, šta ne treba jesti u trudnoći?

Ishrana u trudnoći
Foto: Pexels

Izbegavajte nepasterizovano mleko i sir

Sveže mleko još nije prošlo proces pasterizacije koji ga štiti od bakterija. To može biti opasno za vas i vašu bebu. Kada kupujete mleko, prokuvajte ga ili kupujte dugotrajno, pasterizovano mleko. Ako volite meke sireve koji se prave od nepasterizovanog mleka (feta, plavi sir sa plesnima, kamember, bri) zaboravite na njih do nekog vremena nakon trudnoće. Razlog je prost. Oni mogu sadržavati bakteriju listerija, koje su opasne za vas i vašu bebu. Najbolje je ih izbegavati, osim ako na etiketi ne piše da je pasterizovan. Uvek proverite pre nego što jedete.

Sveže ceđeni sokići

Iako bi prvo pomislili da ovo treba piti, ipak izbegavate. Sveže ceđeni sok u restoranima, barovima ne prolazi proces pasterizacije u cilju zaštite od štetnih bakterija, uključujući salmonelu i E. coli. Uređaji koji cede te sokiće se ne čiste odmah nakon korišćenja, pa se tu mogu pojaviti patogeni, naročito na letnjim temparaturama. Iako su manje ukusni i manje kvalitetni, koristite pasterizovane sokove.

Preskočite nedovoljno pečeno meso, ribu i plodove mora

Nedovoljno termički obrađeno meso može sadržavati toksoplazmu i druge bakterije. Kuvajte meso, pecite, roštiljajte, pripremajte na pari, ali potpuno. Ako vidite da je crveno u sredini, nije gotovo. Isto važi i za ribu, tako da ljubiteljke sušija moram da razočaram. Iako su plodovi mora odličan izvor proteina, u sirovom stanju mogu biti izvor štetnih parazita i bakterija. Preporuka je da trudnice jedu meso, ribu i plodove mora koji su dobro termički obrađeni.

Sirova jaja i proizvodi od njih

Mnogi domaći deserti, uključujući mus, beze i tiramisu, sadrže sirova jaja. Kao i nepasterizovano mleko, tako i jaja predstavljaju rizik za trudnice. Ako volite da popijete sveže jaje ujutru, odviknite se. Recite ne i domaćem majonezu i domaćem sladoledu koji se pripremaju od svežih jaja. Procena je da je jedno od 20.000 jaja zaraženo bakterijom salmonelom.

Riba koja sadrži živu i dimljena riba

Riba je generalno dobra za zdravlje, ali napravite pametan izbor o ribi koju jedete. Sabljarka, skuša i ajkula sadrže visok nivo metil žive (CH3Hg), koja može biti štetna za vašu bebu. Zato izaberite ribu sa malo žive: som, losos, bakalar. Proverite sa svojim lekarom pre nego što uzmete riblje ulje ili bilo koji drugi dodatak tokom trudnoće.

Za trudnice je važno da znaju da su i dimljeni proizvodi koji se čuvaju u frižideru podložni listeriji. Zato preskočite dimljeni losos, dimljenu pastrmku, dimljeni bakalar, tunu i dimljenu skušu.

Mesne prerađevine

Za razliku od mnogih patogena koje se prenose hranom, listerija može izdržati i temperature u frižideru. Iz tog razloga, trebalo bi da izbegavate kvarljive namirnice kao što su paštete, nareske, viršle, kobasice, dok ste trudni.

Neoprano voće/povrće

Voće i povrće uvek treba prati pre konzumiranja, tekućom vodom. Parazit koji se zove toksoplazma može da se nađe na neopranom voću i povrću. Uzrokuje bolest koja može biti veoma opasna. Ne koristite sapun za pranje namirnica. Umesto toga, očistite površinu malom četkom za povrće. Da biste izbegli bakteriju listeriju, očistite i osušite dinje pre nego što ih isečete.

Sirove klice

Iako su zdrave i alkalizuju organizam, u trudnoći nemojte jesti sirove klice. Bakterije mogu ući u seme pre nego što klice počnu da rastu, a ove klice je gotovo nemoguće oprati. U prodavnici proverite sendviče da biste se uverili da ne sadrže sirove klice.

Hrana ne sme dugo da stoji

Postoji razlog za zabrinutost ako pripremljena hrana stoji dugo van frižidera. Pridržavajte se 2-časovnog pravila: Ne jedite jela koja stoje na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Kada su temperature iznad 32 °C, granica bi trebala biti 1 sat.

Oprezno sa kafom i bez alkohola!

Dosadašnja istraživanja nisu u prilog potpunom izbacivanju kofeina iz ishrane trudnica. Važno je ne preterivati. Prema nekim istraživanjima dovoljno je do 200ml kofeina dnevno, što je 1-2 šoljice kafe. Ali zapamtite, kofein se takođe nalazi u gaziranim kolama, čaju, čokoladi i mnogim energetskim napicima.

Prekomerno konzumiranje alkohola je štetno po plod tokom trudnoće i može dovesti do ozbiljnih urođenih mana. Nijedno alkoholno piće nije bezbedno piti tokom trudnoće, pa je najbolje izbegavati sve oblike alkohola.