Скочи на садржај

Edamame: zelena, mlada soja

Edamame je vekovima poznat u Aziji i to je mlada, nedozrela soja. Njegova zelena zrna se mogu kupiti u nekim prodavnicama zdrave hrane, ali i u većim marketima u smrznutom obliku. Edamame ima sočna i meka zrna, nutritivno bogata i sa finim ukusom. Sve više se uzgaja i koristi i kod nas, u Srbiji, naravno bez GMO.

edamame priprema
Foto: Pexels

Njegove mahune se beru dok su još zelena, pre nego što sazru i promene boju u žuto. Za razliku od pasulja, koji se mlad konzumira kao boranija (zelena/žuta), edamame se ljušti, jede se samo zrno, a mahuna ne jede.

Edamame se često na dalekom Istoku konzumira kao predjelo, jer se mlada soja kratko obari, posoli i tako služi, a po želji se može i malo propržiti. Možete ga dodati u neku svežu salatu, ili napraviti humus. Japanci ga, na primer, jedu pre sušija.

Svežina i ukus

Bitno je znati da je najbolji edamame koji isti dan dođe od berbe do stola. Najbolje ga je brati čim mahune budu jarko zelene boje, a zrna mlade soje u njima. Ako su mahune požutele, hranjiva vrednost i ukus više nisu najbolji.

Za većinu nas koji nemamo plantažu soje, najbolji način za uživanje u edamame-u je neki japanski ili kineski restoran ili ga sami možete pripremiti iz kese (dolazi u smrznutom obliku). Može se kuvati u vodi ili na pari.

edamame flora

Edamame nutritivna svojstva

Edamame sadrži vitamin C, kompleks vitamina B (najviše folne kiseline), vitamin E, vitamina K a od minerala: mangan, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum, cink, bakar i selen. Sadrži fitosterole koji blagotvorno utiču na rad imunog sistema, kao i za rad srca.

Ima visok sadržaj proteina (12%), pa ga zato cene i sportisti i osobe na dijetama. Energetska vrednost je 121 kcal/100 grama. Ugljenih hidrata ima 9%, masti samo 5%.

Edamame sadrži i fitinsku kiselinu, inhibitore tripsina, goitrogen i fitoestrogene. Oni kod nekih osoba mogu izazvati zdravstvene probleme.