Скочи на садржај

Autofagija: način ishrane ili igra gladi?

Kada upišete u pretraživač reč autofagija iskače gomila stranica i raznih društvenih grupa u kojima su mnogi našli rešenje za gojaznost. I ne samo to. Poznate osobe poput Novaka Đokovića ovih dana propagiraju autofagiju uzdajući se u četvorodecenijski naučni rad japanskog nobelovca (2016.), ćelijskog biologa Jošinorija Osumija.

autofagija
Foto: Pexels

Autofagija: teorija

Šta je u stvari autofagija? To je prirodni proces u kojem organizam vrši svoje “generalno sređivanje” tako što za energiju koristi dotrajale i nepotrebne ćelijske strukture. Dakle, prosto rečeno, sami sebe jedemo, sami sebe čistimo. Može se reći da je autofagija kontrolisana razgradnja nepotrebnih ćelija, pa i onih opasnih, tumorskih. Kako se to dešava?

Postom, odnosno uzdržavanjem od hrane. Ima više različitih koncepata u pogledu dnevnog rasporeda posta i jela, ali svima je zajedničko da veći deo dana ne jedete ništa, a da možete piti samo vodu. Ostatak dana možete jesti.

 • Koncept 16/8: čitavih 16 časova ne treba jesti ništa, a jedete 8 sati. To bi otprilike trebalo da budu 2-3 obroka. U periodu izgladnjavanja organizam vrši recikliranje nepoželjnih ćelija i stvara energiju za svoje funkcionisanje.
 • Koncept 20/4: ne jedete 20 časova, a jedete 4 sata dnevno. U ova četiri sata možete “spakovati” svega 2 obroka i to je teža varijanta posta.
 • Koncept 23/1: ovo znači da ne jedete 23 sata, a jedete samo jedan obroka u najdužem trajanju od 1 sat vremena. Ekstremna varijanta.

Autofagiju je Jošinori Osumi objasio na sledeći način:

Post služi da dovede telo u stanje ketoze, kada su iscrpljene rezerve glikogena i telo počinje da za energiju upotrebljava masti iz jetre i oko unutrašnjih organa. Ketoza nastaje oko 12 sati od poslednjeg obroka i ona je ulaznica u autofagiju. Tada telo, prema Oshumiju, selektivno razgrađuje nepotrebne proteine (tamo gde ima oštećenja na DNK) na aminokiseline koje potom grade neke nove proteine ispravljajući greške. Tako se telo obnavlja, revitalizuje.

Koliko je autofagija primenjiva?

Savremeni način života i uobičajene navike u ishrani ne daju mnogo prostora autofagiji, jer je hrana dostupna uvek i svuda. U praksi to znači da jedemo 4-5 obroka, jer smo tako navikli od malih nogu, a najstarije navike se najteže menjaju.

Autofagija je primenjiva samo za zdrave odrasle osobe, nikako za decu i ranjive grupe (trudnice, hronični bolesnici, stare osobe). Da bi mogli da praktikujete autofagiju, to zahteva posvećenost na koju mnogi nisu spremni.

Primer satnice za koncept 16/8 bi bio sledeći: ustajete u 6:00, pripremate se i idete na posao, potom oko 10 sati doručkujete, ručate oko 14, večerate do 18 i da ste u krevetu do 22 sata najkasnije. Nema noćnog života, noć je za spavanje, a dan za rad. Aufff, teeeško…

Za one koji žele da probaju, autofagiju ne morate primenjivati svakodnevno, možda je bolje primenjivati je recimo neparnim danima, a vikend ostaviti za uobičajeni režim ishrane. Ili ako želite da probate nekoliko dana godišnje kao vid samočišćenja.

Kao nutricionista, dužnost mi je da vas upozorim da ne započinjete sa autofagijom ako niste potpuno zdrava odrasla osoba i da se pre toga obavezno konsultujete sa svojim lekarom.

Ovo nije neka fad dijeta koja služi da skinete koji kilogram i cantimetar sa stomaka ili butina i posle nastavite po starom. I najmanji unos hrane tokom perioda uzdržavanja od hrane odlaže/prekida proces autofagije.

Efekti autofagije

Pored navedenih efekata koji su bili ocenjeni od Jošinorija Osumija u smislu recikliranja oštećenih ćelija, autofagija ima i druge izraženije efekte koji se mogu pojaviti kod nekih osoba:

 • period prilagođavanja traje 2-3 dana
 • izrazit pad nivoa šećera u krvi, usled prelaska sa glikogena na alternativne izvore energije
 • gubitak na kilaži
 • glavobolja
 • fizička malaksalost
 • amenoreja (izostanak menstruacije) kod žena
 • pojačan apetit na kraju 16 časovnog ciklusa uzdržavanja od hrane
 • problemi sa varenjem: nadimanje, gasovi, itd
 • jo-jo efekat kada posle svakodnevne autofagije odustanete od daljeg praktikovanja iste i dobijete na kilaži.

Ovo je definitivno mogući put samo za one koji imaju izraženu samokontrolu, ali svakako nije bez rizika. Kao nutricionista, nisam pristalica ovakvog režima ishrane. Da li je u pitanju igra gladi, to je na svakome da samostalno odluči.