Скочи на садржај

Šitake pečurke: ukusni zalogaji zdravlja

Šitake pečurke imaju lekovita svojstva i kao takve su u Japanu široko prihvaćene u njihovoj medicini. Japanci ovu gljivu smatraju eliksirom života.

Šitake pečurke (Shiitake) nisu toliko popularne kao šampinjoni ili bukovače, ali ih u mnogim osobinama značajno premašuju. Šitaki sadrži brojne aktivne materije od kojih su za terapijske svrhe najvažniji:

  • lentinan – to je anti-tumorski polisaharid, koji se zvanično koristi kao jedan od lekova protiv kancera, i
  • eritadenin – koji utiče na smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi i sprečava arteriosklerozu.

Pored Japana, ova posebna gljiva je veoma cenjena i u Koreji, Kini, Tajlandu, Vijetnamu, a u skorije vreme i u Evropi i našim krajevima. Uzgaja se i u Srbiji.

Nutritivna vrednost šitake

Šitake gljive sadrže vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, kao i vitamin C i D. Od minerala šitake sadrže cink, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum i selen, a veoma malo natrijuma.

Energetska vrednost šitake je 34 kcal/ 100g, dok je kod sušene nešto veća 296 kcal/ 100g. Kod svežih pečuraka čak 90% je voda, dok se sušenjem taj procenat smanjuje do nekih 10%.

Uticaj šitake na zdravlje

Kao što je na početku rečeno, najvažniji su segmenti upotrebe ove gljive protiv raka i protiv visokog holesterola i triglicerida u krvi. Najčešće se koristi u dijetoterapiji obolelih od raka debelog creva, grlića materice, želuca, pluća i grla u kombinaciji sa zvaničnim lečenjem hemoterapijom.

Šitaki je pogodna za konzumiranje kao i druge pečurke, ali i za čajeve i specijalne lekovite mešavine (recimo sa medom itd.). Preventivno se ova pečurka može koristiti protiv arterioskleroze, oslabljenog imuniteta, gripa, prehlada.

Ova gljiva je dobra i protiv anemije, depresije, stresa, kod bolesti jetre i žuči.

Šitake pečurke su veoma ukusne, imaju intenzivnu aromu, a tekstura im je poput bukovače, dakle, veoma podsećaju na meso. Mogu se od njih pripremati razna jela, a mogu se i samostalno konzumirati.

Mere opreza

Neke osobe mogu imati alergijsku reakciju na šitake u vidu crvenog osipa na koži, koji može trajati i nekoliko dana. Alergija je prvi znak da vam ova gljiva ne odgovara i onda je ne koristite.

Takođe, osobama koje primaju određenu terapiju lekar mora da odluči o upotrebi šitake, jer ova pečurka može da utiče na apsorpciju nekih lekova. Obavezno se konsultujte sa lekarom.