Скочи на садржај

Bukovača: gljiva koju morate probati!

Bukovača (lat. Pleurotus ostreatus) je jestiva gljiva iz porodice Polyporaceae. Uzgaja se širom sveta, pa i u Srbiji. Gajene vrste su svakako popularne i po upotrebi su odmah iza šampinjona. Lako se mogu pronaći čak i u manjim domaćim trgovinama, a ukoliko tražite razlog da kupite i probate bukovače, pročitajte tekst do kraja.

Foto: Pixabay

Koristi se termički obrađena ili sušena. Ima blag ukus. Izgledom podseća na ostrigu, pa tako ne liči ni na jednu otrovnu pečurku. Može se pripremati na više načina, od grilovanja, kao dodatak čorbama, pohovane, itd.

Lekovitost gljiva bukovača

Zbog lovastatina koji sadrži, smanjuje nivo holesterola u krvi. Sadrži kvalitetne proteine uporedive životinjskom mesu i vitamine B1, B2, C, D, K. Takođe sadrži i minerale: selen, jod, cink, kalijum, gvožđe, fosfor. Ima nizak sadržaj natrijuma.

Od vajkada je poznato da bukovače jačaju imunitet, pa ih zato vekovima u ishrani koriste Kinezi. Oni su bukovaču koristili za oporavak mišića i tetiva, za smanjenje bolova i pospešivanje cirkulacije.

Danas, bukovače je poželjno da koriste osobe u borbi protiv hipertenzije, raznih infekcija, visokog nivoa holesterola, ali i naravno za bolji imunitet. Za imunitet je zadužena fitohemikalija pleuran, koju bukovača sadrži. Tu su i antikancerogena jedinjenja, kao i beta glukani. Bukovača je odlična za snižavanje nivoa šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

Bukovača u kuhinji

Bukovača se često se koristi u dalekoistočnim kuhinjama kao delikates. Na internetu možete naći bezbroj recepata za njihovu pripremu, a osnovna stvar je da nađete bukovače koje su mlade ubrane. Tada imaju najbolji ukus, a kako rastu, tekstura gljive postaje žilavija, a ukus ne postaje bolji.

U Srbiji i regionu se bukovače puno cene u ishrani tokom posta, jer se mogu pripremati kao meso u mnogim jelima.

Najukusniji deo gljive je šešir i često se priprema kao zamena za meso, poput šnicle. U trgovine obično dolazi u pakovanjima od 300 grama i nešto je skuplja od šampinjona. Evo jednog jednostavnog, ukusnog recepata:

Grilovane bukovače

Trebaće vam 2 pakovanja bukovače (2x300g), 1 čen belog luka, 80ml maslinovog ulja i začinsko bilje: mirođija, vlašac, biber, so.

Isecite bukovače na komade. Sitno iseckajte beli luk i pomešajte sa maslinovim uljem i začinima.

U dobijenu marinadu ubacite bukovače na neka 4 sata. Pripremite roštilj, ili ako nemate, može i gril tiganj. Izvadite iz marinade i pecite nekoliko minuta sa obe strane.

Služite toplo uz recimo integralni pirinač sa šafranom i zelenu salatu sa rotkvicama. Prijatno!