Скочи на садржај

Gazirana voda može da vam poveća apetit!

Gazirana voda, kao i druga gazirana pića mogu povećati lučenje hormona gladi, grelina ali i drugih faktora koji doprinose apetitu. Ako ne vodite računa, veći apetit vodi ka višku kilograma.

Foto: Pexels

Već neko vreme je poznat uticaj gaziranih osvežavajučih bezalkoholnih pića na gojaznost. Prvo je na stub srama stavljen šećer u njima, pa veštački zaslađivači, ali izgleda da je jednako loš krivac upravo – ugljen dioksid. Mineralna gazirana voda direktno ne goji, poput gaziranih pića sa šećerom, već indirektno.

Ugljen dioksid utiče na grelin

Prva faza istraživanja obavljena je 2017. godine na laboratorijskim miševima. Gazirana pića su dovela do povećanja telesne težine čak i kada u gaziranim napicima nije bilo kalorija. Laboratorijski testovi potvrdili su da su miševi koji su pili gazirana pića imali viši nivo grelina, hormona gladi.

Druga faza istraživanja je obuhvatila 20 zdravih muškaraca između 18 i 23 godine. Rezultati su bili gotovo isti kao kod miševa. Zaključak: gazirano piće bez šećera i mineralna gazirana voda imali su isti efekat na grelin kao i gazirano piće zaslađeno šećerom.

Hormon gladi nije kraj priče

Grelin je samo jedan od nekoliko hormona povezanih sa glađu i apetitom. Na primer, u istraživanju na miševima, vrsta napitaka nije imala uticaja na oslobađanje holecistokinina, drugog hormona povezanog sa sitošću.

Srećom, za razliku od laboratorijskih miševa, nismo u milosti naših hormona. Možemo odlučiti šta i koliko treba jesti, na osnovu ne samo kako se osećamo u ovom trenutku već i kako želimo da se osećamo (i izgledamo) u budućnosti.

Takođe možemo obratiti pažnju na to kako različite namirnice i pića utiču na naš apetit – i to nam može pomoći da izaberemo bolje.

Gazirana voda: da ili ne?

Ako pijete mineralnu gaziranu vodu kao alternativu kaloričnim napicima – kao što su osvežavajuće bezalkoholno piće, alkohol ili voćni sok – to direktno može dovesti do unošenja manje kalorija, a ne više.

S druge strane, ako pijete puno mineralne gazirane vode i osećate glad sve vreme, mogli biste napraviti mali eksperiment da biste videli da li prelazak na negaziranu vodu može pomoći da se smanji vaš apetit.

Ipak, sve je u glavi. Budite mi zdravi!