Скочи на садржај

Sigurnost namirnica iz zemalja sa covid-19

Kako prenosi neki domaći portali, izgleda da veći broj građana EU u vreme ove pandemije covid-19 bojkotuje neke od namirnica iz Španije, Italije ili Francuske, na primer jagode ili paradajz. Verovatno je u pitanju psihološka odluka kupaca jer povezivanje sezonskog voća jagode sa zarazom u zemlji porekla proizvoda nema nimalo smisla.

Stanje na dan 09.april 2020. Foto: Printskrin Covid19.rs

EU kupci jednostavno ne kupuju bilo šta što ih asocira na koronu, kao da su na divljem Zapadu, pa ne postoje fitosanitarni protokoli, kontrole, ispitivanja… Čitam tako da su u Americi na početku opustošili rafove sa alkoholom, a da su ostavili Corona Extra pivo. To im se ne pije. Koja uvrnuta logika…

Sa druge strane nije problem što je potražnja za limunom mnogostruka veća od ponude, pa mu je cena stvarno visoka. A da li se pitate odakle je limun? Turska i Španija. Obe zemlje koje se bore sa pošasti zvanom covid-19.

Izbor potrošača u Srbiji

Gledajući ponašanje kupaca u velikim beogradskim marketima, uverila sam se da domaći kupci nemaju tolike brige o poreklu namirnica i kupuju šta im padne šaka. Važno je da je sveže i pristojnog kvaliteta. Nije od presudne važnosti da li su jagode iz Severne Makedonije ili Španije ili su domaće. Ista stvar je za većinu namirnica. Pomorandža i limun se kupuju čim stignu, kupci nemaju nikakav problem da li je iz Španije, Grčke ili Turske. Normalno.

Ceo svet je napadnut ovom pandemijom, dovoljno je da bacite pogled na mapu ili brojeve zaraženih korona virusom. Pitanje je kako će se naši proizvođači voća i povrća snaći u ovoj situaciji. Što se tiče mera države za pomoć, to svakako može imati pozitivan uticaj na proizvođače, ali i na tržište hranom.

Foto: Pexels

Zašto postoji strah od nekih namirnica?

Kada je nešto nepoznato, instinkt čoveka je da se povuče. Kupci nisu dovoljno informisani o načinima zaraze i imaju strah da će im konzumiranjem namirnica sa određenog područja bili lako da dobiju koronu. Nije dokazano da se iko zarazio covid-om jedući namirnice.

Neki ljudi kod nas ali i u svetu su, preventive radi, izabrali da se u ovo vreme pandemije hrane isključivo upakovanim, konzerviranim namirnicama. Ništa sveže ne unose. Ovo je velika greška, jer su u opasnosti da oslabe imunitet usled nedostatka hranjivih materija. Prerađena hrana je hrana oslobođena većine nutritivno vrednih komponenti.

Uveravam vas da je hrana koje možete naći u našim marketima u svakom pogledu ispravna i sigurna za upotrebu. Sanitarna inspekcija redovno vrši kontolu i nadzor.

Vaše je samo da, kao i obično, namirnice pre upotrebe operete. Naravno, i da poštujete propisane mere i zaštitite se od virusa držanjem odstojanja uz obaveznu zaštitnu opremu (maska i rukavice) svaki put kada idete u nabavku.