Скочи на садржај

Kaki jabuka: od Kine i Japana do Španije i Balkana

Kaki jabuka ili kako se ovo voće još zove Japanska jabuka ili orjentalni persimon je najšire kultivisana vrsta iz roda Diospiros. Kaki je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka, poreklom iz Kine gde se uzgaja već dva milenijuma.

Kaki jabuka: uzgaja se širom sveta, a može se naći u najbližem supermarketu…

Kaki jabuka se iz Kine prvo proširila na druge delove Azije, a u Japanu je dostiglo simbol nacionalnog voća.

Kaki jabuka je pomalo neobično ali ukusno voće meke vlaknaste teksture. Danas se gaji širom sveta, od Južne Evrope- Španije, Bugarske, Albanije, Srbije, Zapadne obale SAD-a, Južne Amerike, Izraela. Dok je tvrda i nezrela kaki jabuka je gorka jer sadrži tanine. Kako sazreva, tanini se gube a plod postaje mekan. Kaki jabuka je zrela kada je meka i onda je naukusnija.

Šta je kaki jabuka?

Plod liči više liči na paradajz nego na jabuku, boje od žute do crveno narandžaste. U sredini su semenke, a što je kaki jabuka zrelija, plod je mekši, nešto poput kivija, ali bez onih dlačica. Ukus je nešto između kajsije i breskve.

Sadrži vitamine A i C, kao i neke minerale: gvožđe, kalijum, kalcijum. Ima dosta rastvorljivih vlakana, pa je odlična i za probavu.

Kaki ima visok sadržaj karotenoida beta-kriptoksantina, alfa i beta-karotena i luteina i zeaksantina, što ga čini nutritivno vrednim voćem.

Drvo kaki jabuke je otporno na štetočine, dugo živi i kada lišće krene da opada, najbolje nakon prvog mraza, vreme je za berbu, a to pada krajem oktobra i novembra meseca.

Lekovitost

U narodnoj medicini Azijskih naroda, kaki jabuci se pripisuju lekovita svojstva. U Kini postoji verovanje da kaki leči razne boljke, od glavobolje do reume. Služi kao lek protiv groznice, dijareje, pomaže kod visokog pritiska, krvarenja i kašlja.

Odlična je za imunitet, jer ima protivupalna svojstva i reguliše probavu. Nije ni čudo što ima toliku popularnost na istoku. Omiljeno je voće u kasnu jesen i zimu, a obično se konzumira nakon doručka.

Kako jesti kaki?

Osvežava i osnažava. Foto: Pexels

Iako možete ukloniti kožu pre jela, ona je jestiva kada je voće u potpunosti zrelo i kada je nizak sadržaj tanina. Tada plod nije žilav, već mek i ukusan.

Možete jesti sirovu kaki jabuku, praviti kompot od nje, jesti je kao sušenu ili u vidu složenih voćnih salata.

Kaki možete jesti seckanu na kolutove, bez semenki ili prepolovljenu uz pomoć kašičice. Važno je samo da uživate!

Prijatno.