Скочи на садржај

Posledice konzumiranja gaziranih pića

U svetu je trend sve veće upotrebe gaziranih pića. Prvaci su svakako stanovnici SAD-a, odakle je sve to i poteklo.

Foto: pexels

Iako sastojke gaziranih pića Američka uprava za hranu i lekove smatra sigurnim, ovi napici mogu izazvati neželjene posledice, posebno ako ih konzumirate redovno. Ako znate šta možete da očekujete, moći ćete da razmislite da li vam je ovakav način utoljavanja žeđi zaista potreban.

Podrigivanje i i gorušica

Gazirana pića sadrže rastvoreni ugljen dioksid, koji postaje gas kada se zagreje na telesnu temperaturu u vašem stomaku. Konzumiranje gaziranih bezalkoholnih pića može prouzrokovati podrigivanje jer se vaš želudac rasteže od nakupljanja ugljen dioksida. Gorušica može nastati ako nesvarena hrana i želudačni sok zbog viška gasova iz želuca dođu do jednjaka.

Povećani rizik od gojaznosti

Konzumiranje gaziranih pića zaslađenih šećerom dodaje kalorije u vašu ishranu, što može povećati rizik od prekomerne težine i gojaznosti. Prema istraživanjima iz 2007. godine rizik od prekomerne težine i gojaznosti povezane sa konzumiranjem gaziranih pića zaslađenih šećerom, veći je kod žena nego muškarca i kod odraslih u poređenju sa decom i adolescentima. Prekomerna težina i gojaznost su značajni faktori rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i osteoartritisa.

Manji unos zdravih namirnica

Konzumiranje gaziranih bezalkoholnih pićća može negativno uticati na vaš ukupni unos hranljivih materija. Pijenje ovih napitaka može smanjiti vašu konzumaciju proteina, skroba, dijetalnih vlakana i vitamina B2. Osobe koje piju gazirana pića takođe manje jedu voće i manje piju voćne sokove u poređenju sa onima koji ne piju gazirano.

Zubni karijes

Redovna upotreba gaziranih pića može štetiti vašim zubima. Vaša usta sadrže bakterije koje se hrane šećerom, proizvodeći hemikalije koje mogu razbiti zubnu gleđ. Karijes nastaje kada se erozijom gleđi otkrije meka unutrašnje jezgro zuba. Gazirana pića su puna šećera i podstiču procese koji vode do propadanja zuba. Kiselina u ovim gaziranim pićima dodatno povećava verovatnoću za nastajanje karijesa.

Smanjena gustina kostiju

Naročito je za žene opasno konzumiranje gaziranih pića, jer vam može smanjiti gustinu kostiju. Ova pića sadrže fosfornu kiselinu koja uklanja potreban kalcijum iz kostiju. Nakon proučavanja nekoliko hiljada muškaraca i žena, istraživači sa Univerziteta Tufts otkrili su da su žene koje su pile 3 ili više pića tipa kola, imale gotovo 4% nižu mineralnu gustinu kostiju, iako su istraživači kontrolisali unos kalcijuma i vitamina D.

Otežana funkcija bubrega

U jedanaestogodišnjem istraživanju Medicinskog fakulteta sa Harvarda, koje je uključivalo 3.318 žena, istraživači su otkrili da je dijetalna kola povezana sa dvostruko povećanim rizikom za bolesti bubrega.

Veći rizik od dijabetesa

Visoki nivo šećera kod gaziranih pića predstavlja veliki stres za vaš pankreas. Pitanje je koliko će pankreas biti u stanju da drži korak sa potrebom tela za insulinom. Pijenje jednog ili dva limenke/čaše gaziranih pića dnevno povećava rizik za dijabetes tipa 2 za 25%.

Dehidracija

Kofein je diuretik. Diuretici potiču proizvodnju urina, zbog čega češće idete u toalet. Kada su ćelije tela dehidrirane, imaju poteškoće sa apsorpcijom hranljivih materija, a tada je i otežana eliminacija otpada iz organizma.

Možemo li bez gaziranih pića?

Dobro pitanje. Pored navedenih osam, evo još nekih posledica pijenja gaziranih pića:

  • konzerve gaziranih pića sadrže bisfenol A koji je vezan za loše reproduktivno zdravlje, kao i bolesti srca.
  • određene boje i drugi aditivi iz gaziranih pića su kancerogeni.
  • benzoati koji se koriste kao konzervansi mogu u određenim uslovima da stvore benzen, koji je kancerogen.
  • redovna upotreba gaziranih pića sa šećerom je vezana i za pojavu nealkoholne bolesti jetre (masna jetra) i astme.

Jel neko sad za čaj ili čašu vode?