Скочи на садржај

Hronični bol i ishrana

Da li vam hronični bol često pokvari raspoloženje? Hrana koju jedete (ili ne jedete) može uticati na to kako se vaše telo bori protiv bolne upale.

Foto: pexels

Neko je davno rekao da smo ono što jedemo, a to definitivno važi i kada se radi o hroničnom bolu. Hronični bol je rezultat hronične upale, a razna istraživanja idu u prilog vezi ishrane i povećane sistemske upale.

Isto tako je i vaša ishrana jedan od najboljih načina da se upala smanji.

Hronična upala: šta to beše?

Upala je kao semafor: kada se povredite ili zarazite, vaše telo signalizira imunološkom sistemu da pošalje leukocite u zahvaćena područja kako bi popravila povredu ili se telo borilo protiv infekcije.

Kada se povreda zaceli ili infekcija nestane, upala obično nestane. Ponekad se imunološki sistem uključuje i ostaje uključen i nakon što prođe “kriza”.

Vremenom to može oštetiti zdrave ćelije i organe i izazvati stalne bolove u mišićima, tkivima i zglobovima. Hronična upala takođe može povećati rizik od bolesti srca, dijabetesa, određenih vrsta raka, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Imuni sistem zavisi od ishrane

Pravilna ishrana može pomoći imunološkom sistemu da se uključi i isključi tačno kada kada zatreba. Loša, neadekvatna ishrana može da promeni imunološki sistem, čime doprinosi trajnoj upali niskog inteziteta.

Istraživanjima se otkrilo da imunološki sistem reaguje na nezdravu ishranu na isti način na koji bi reagovao na bakterijsku infekciju. Tačan mehanizam nije još uvek utvrđen, ali pretpostavlja se da to ima veze sa nedostacima nezdrave ishrane. Dakle, manjak mikronutrijenata: cinka, selena, gvožđa, folne kiseline i vitamina A, B6, C i E može da utiče na funkciju imunog sistema.

Prisustvo antioksidanata (polifenola) u hrani može da ima protivupalni efekat koji pomaže da se smiri bol i spreče bolna stanja.

Hrana bogata antioksidansima su voće (posebno sve vrste bobičastog voća), tamno zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, mahunarke i cela zrna.

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u maslinovom ulju, lanenom ulju i ribi (losos, pastrmka, skuša) takođe mogu pomoći u smanjenju upale, pa tako i bola.

Raznovrsna, zdrava hrana sprečava hronični bol

Prerađene namirnice sa niskim hranljivim vrednostima, uključujući gazirane sokove i druge namirnice koje sadrže jednostavne šećere, mesne prerađevine, beli hleb i testeninu je najbolje odmah eliminisati iz ishrane.

Foto: pexels

Težite raznovrsnosti, tako da je najbolje da odaberete integralni hleb- dakle neki od celog zrna, integralni pirinač i pastu i zdrave proteine kao što su riba, živina, jaja, pasulj i orašasti plodovi. Obilje povrća bogatog mikronutrijentima i naravno masnoća ukoliko su one zdrave: maslinovo ulje, orašasti plodovi (badem, orah, lešnik…).

Trajnom promenom loše ishrane činite to da imunitet radi za vas, a ne protiv vas.

Ne treba da se napamet kljukate lekovima, već da uz savet vašeg lekara vidite kako da promenite lošu ishranu. Prava ishrana ima veliki potencijal da pomogne u upravljanju i čak sprečavanju upale, što može pomoći da se smiri hronični bol.