Скочи на садржај

Hormoni u hrani i njihov uticaj na zdravlje

Savremeno stočarsto je daleko napredovalo u poslednjih 80 godina uvođenjem intezivne proizvodnje, pa je to sada postala cela industrija. Mesna i mlečna industrija. Goveda dobijaju hormone koji im pomažu da brže rastu i daju više mesa i mleka. Hormoni rasta se stoci daju već decenijama, jer tada proizvođači ostvaruju bolje rezultate.

U trci za profit ipak je neophodno primenjivati i propise i istraživanja u kojima se potvrđuju i negativne strane upotrebe hormona rasta. Hormoni su prvi put upotrebljeni 30-tih godina 20. veka, a od tada su istraživanjima neki od njih zabranjeni kao štetni.

kravicca
Nekada su kravice pasle travu na livadi, ali možda je ovo i budućnost stočarstva?

Raniji ulazak u pebertet nego pre generaciju ili dve povezuje se sa upotrebom hormona u mlečnoj i mesnoj industriji. Istraživanja koja su vršili mnogi izvori nisu dali jasne zaključke, jer postoji mnogo faktora koji nisu postojali ranije. Pretpostavlja se da hormoni steroidi ipak u nekoj meri utiču na brži razvoj devojčica, čime se povećava i rizik za rak dojke kasnije u životu. Kod dečaka se ovo odnosi na kasniji rizik od raka prostate. U ostale rizike treba spomenuti alergije na mleko i proizvode.

Ishrana organskim mesom i mlekom i proizvodima kojih je sve više u našim prodavnicama je svakako poželjno radi smanjenja rizika i mogućih posledica. Mlekare redovno ispituju svoje proizvode, a jasno je da kvalitetnije mleko mora i više da košta. Drugi način zaštite od hormona je da u potpunosti izbacite mleko i mlečne proizvode iz ishrane i supstituišete ih nečim drugim, jer kalcijum sigurno možete mnogo bolje iskoristiti iz semena susama.

Povećan rizik po zdravlje konzumirnjem mesa se može umanjiti ako u ishrani meso priprema na zdraviji način, bez pregorevanja i ako upotrebljavate nemasno meso, a ne iznutrice i masno meso. Organski uzgajano meso je najpoželjnije.

Politika obično svakoj industriji uvrne ruku pa je od 1989. godine u zemljama Evropske Zajednice, danas EU, zabranjeno tretirati životinje steroidnim hormonima, koji su i najopasniji. Takođe je zabranjeno stoku tretirati i proteinskim hormonom rasta u mlečnoj industriji.

Bilo kako bilo, na potrošačima je da sami odluče šta žele da jedu i piju. Najbolje je da to bude organski gajena hrana, biljna i životinjska. Uvođenjem organskih sertifikata zainteresovanim gazdinstvima treba očekivati da cena organske hrane padne do mere da bude prihvatljiva većini. Kao u stara dobra vremena, kada je to bila jedina hrana.