Скочи на садржај

Grčko seme: lek i začin

piskavica.grcko.semeGrčko seme ili piskavica je jedan od najranije korišćenih začina, ali i ne samo to. U stara vremena drevnog Egipta, Grčke i Rima, grčko seme je korišćeno i kao lekovito sredstvo. Ime mu definitivno asocira na Grčku, ali piskavica se uzgaja širom sveta. Nije definitivno jasno odakle ovo seme slatkastog mirisa potiče, jer raste i u Mediteranu i u Jugoistočkoj Aziji, ali upotrebavljava se širom sveta. Pronađen je u grobnici faraona Tutankamonona, ali i u iskopinama drevne Mesopotamije (današnji Irak), nekih 4000 godina pre nove ere.

Najveći svetski proizvođači grčkog semena su Indija, Avganistan, Pakistan, Iran, Nepal, Bangladeš, Argentina, Egipat, Francuska, Španija, Turska i Maroko.

Začin za gurmane

Grčko seme u kombinaciji sa kurkumom i drugim začinima gradi jedan poznati miks začina koji većina od vas poznaje: kari. On najbolje ide uz jela sa piletinom, a grčko seme kao takvo najbolje ide uz krompir ili pirinač. Pored ukusa koje piskavica daje hrani, mnogi je koriste i dan danas za razne svrhe.

Osim samog semena piskavice, koje možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane, lekovite su i klice, koje se uzgajaju iz semena.

Lek za mnoge boljke

Od davnina je poznato da grčko seme (korišćenjem čaja) pospešuje laktaciju kod porodilja, ali kako taj mehanizam funkcioniše još nije naučno potvrđeno. Kako se mlečne žlezde uvećavaju, mleko ima bolji i kvalitet i kvantitet, a i dojke postaju veće. Čaj se priprema bez kuvanja tako što potopite 1 kafenu kašičicu mlevenog grčkog semena (sameljite ga u multipraktiku) u pola litra vode i ostavite da odstoji 3 sata. Tečnost procedite i popijte u toku dana.

Ako mislite da je piskavica dobra samo za mlade mame, varate se. Koristi se i za jačanje muške potencije, pa se piskavica tako svrstava i u afrodizijak. Pored toga, muškarci je koriste i za povećanje plodnosti.  Osim afrodizijačkih svojstava, grčko seme i njegove klice deluju blagotvorno za bronhije protiv kašlja, prehlade. Dobar je diuretik i stimuliše i organe za varenje i nervni sistem. Klice piskavice snižavaju šećer,  loš holesterol i čisti krv, pa dobro utiče i na jetru.

Grčko seme je (u vidu obloga) dobro i kod problema sa kožom: ekcema, otoka i čireva. Obloga se priprema tako što se u gazu stavi smesa koja se dobija kuvanjem kašičice grčkog semena 5 minuta u 0,25 litara vode.