Скочи на садржај

Džem od šljiva sa fruktozom i cimetom

Nema puno recepata koji u samom naslovu daju sve sastojke. U prodavnicama često srećem razne džemove, ali uglavnom su zaslađeni belim kristal šećerom. Međutim, ukoliko vodite više računa o svojoj ishrani, možete veoma prosto napraviti i svoj džem koristeći fruktozu. Sve što vam je potrebno je duboka šerpa Masiv od Metalca (ja sam koristila onu prečnika 28 cm), drvena varjača i nekoliko časova strpljenja pored šporeta. Šljive su u prodavnicama bile ceo septembar, a i sada ih možete naći u trgovinama i na pijaci. Da počnemo.

metalac-dzem03

Potrebne namirnice:

  • 3 kg šljiva
  • 200 g fruktoze
  • 2 ravne kašičice cimeta

Priprema:

Odaberite kvalitetne, zdrave i mekše šljive. Dobro ih operite i izvadite im koštice. Sameljite ih na dobroj staroj mašini za meso, a ako je nemate, možete koristiti i električnog secka.

metalac-dzem01

Samlevene šljive stavite u Masiv šerpu Metalac i pospite ih fruktozom. Ne brinite se što je Masiv šerpa veća od ringle, jer je ona i namenjena za dugu pripremu na srednjim i nižim temperaturama. Za početak, ringlu stavite na jaču temperaturu, nekih 20-tak minuta dok masa ne provri.

metalac-dzem05

U toku pripreme obavezno mešajte džem da bi se ravnomerno pripremao i da bi sprečili da zagori. Posle toga smanjite temeraturu i kuvajte lagano, dok se masa ne zgusne, uz povremeno mešanje varjačom, nekih 1,5 do 2 sata. Kao što primećujete, u toku kuvanja boja džema se menja od pretežno žućkaste do zagasito crvene, a masa se sve više ujednačava i zgušnjava. Na pola kuvanja dodajte cimet i sve dobro promešajte.

metalac-dzem06

Mmmm… sada džem i miriše prelepo. Tegle pre sipanja džema prvo operite, posušite, pa sterilišite, u rerni nekih 20 tak minuta na 100 °C. Topao džem sipajte u tople tegle koje možete držati pomoću krpe da se ne opečete.

metalac-dzem04

Izravnajte površinu džema u teglici i ivicu pokrijte mokrim celofanom i obezbedite gumicom. Ukoliko koristite potpuno nove, neupotrebljivane teglice i poklopce, zatvorite ih poklopcem i dobro zategnite. Teglice umotajte u krpe (utoplite ih) da bi se što sporije ohladile. Po hlađenju teglica možete primetiti da su sredine poklopaca utonule, što znači da je teglica zatvorena hermetički i da će džem dugo trajati.

U pripremi nisam koristila nikakve konzervanse, a ne morate ni vi. Dovoljno je da dobro sterilišete tegle i poklopce i džem će dugo moći da se održi. Ako imate umetničkih sklonosti, teglice možete i ukrasiti, ali ukoliko pravite džemove od raznog voća, važno je i da ih označite.

metalac-dzem07

Ukupna energetska vrednost : 2300 kcal

Napomena: program Masiv iz Metalca spada u kategoriju teškog emajliranog posuđa, najveće debljine čeličnog lima (1,5 do 2 mm), izuzetnih karakteristika za pripremanje zimnice i hrane koja traži dugo krčkanje na niskim temperaturama. U pripremi ovog recepta možete koristiti i poklopac ako vam džem jako prska, dakle, dok ne snizite temperaturu. Posle pripreme, Masiv šerpu ćete lako oprati, samo je kratko potopite i uz blagi deterdžent isperite, nema potrebe za abrazivnim sredstvima.

1 мишљење на „Džem od šljiva sa fruktozom i cimetom“

Затворено за коментаре.