Скочи на садржај

Prirodni vitamini ili tablete, pitanje je sad…

Od prirode do sintetike…

vitamini1Za prosečnu osobu zdrava hrana i obilje vitamina i minerala i ostalih hranjivih materija koje mogu koristiti su često veoma zbunjujuća. Kada ulazite u odeljak zdrave hrane u supermarketu, očekujete da tu nađete samo ono što jeste zdravo, bilo da je reč o hrani ili suplementima. Naravno, razočaraćete se, jer kod nas se pod nazivom zdrava hrana često krije i ono što to sigurno nije. Šta mislite, da li sintetički vitamini spadaju u ovu grupu?

Kada vitamini (silom prilika) postanu stvar vašeg interesovanja, obično pomislite “zdravo je” ili “prirodno je”, međutim, odavno to već nije. Neki sintetički ili drugačije rečeno veštački vitamini (a naročito oni rastvorljivi u mastima, liposolubilni) se izrađuju od izolovanih nutrijenata ili sintetičkih sastojaka koji se često ne mogu lako izbaciti iz organizma pa se gomilaju u vašem masnom tkivu. Ovo nagomilavanje može biti i veoma toksično.

Najveći broj veštačkih vitamina se proizvodi od hemijskih komponenti i sintetičkih sastojaka koji se ne mogu naći u prirodi. Hiljadama godina ljudski organizam se navikavao da upotrebljava hranu prirodnog porekla, pa vašem organizmu svakako više prijaju prirodni vitamini, pre nego nekakvi “veštaci”.

Verovali ili ne, ljudski organizam je dovoljno sposoban da razlikuje prirodne od veštačkih vitamina.

Vitamini iz tablete

vitamini2Za razliku od vitamina koji su rastvorljivi u mastima (A, D, E, K)  vodorastvorljivi veštački vitamini se lako izbacuju iz organizma. Kada uzmete neki veštački vitamin, recimo B12, primetićete da vam se boja urina menja i postaje jarko žuta. Nemojte brinuti, organizam vam sasvim dobro radi, jer izbacuje ono što ne može da iskoristi. Bubrezi rade, filtiraju krv i višak tog vitamina ide napolje. Svi veštački vitamini za razliku od prirodnih imaju malu bioiskoristljivost, pa se veći procenat vitamina koje unesemo izbacuje.

Ako ste, recimo, bolesni od gripe ili imate nazeb, lekar će vam verovatno reći da je neophodno da u svome lečenju koristite gornju dozvoljenu količinu vitamina C što je za odrasle i decu preko 14 godina 100o mg dnevno. Ako koristite neki jeftin i nekvalitetan suplement vitamina C on će samo “protrčati” kroz vaš organizam umesto da u telu imate vitamin C u manje ili više konstantnoj količini. Da li je to osim usporavanja izlečenja i bacanje para, prosudite sami.

Vitamini A, E, D i K su rastvorljivi u mastima i mogu se lako stvoriti u laboratoriji ili proizvodnom pogonu, baš kao i u prirodi. Za razliku od vodorastvorljivih, oni se gomilaju u mastima ukoliko ih unosimo više nego što nam je to potrebno. Višak je svakako loš u ovom slučaju, pa se ne preporučuje da ih uzimate na svoju ruku i u većim količinama, jer mogu izazvati zdravstvene niz problema.

Alternativa veštačkim vitaminima su prirodni – dakle, ukoliko ste zdravi, jedite sveže voće i povrće, a ne zaboravite ni ribu i integralne žitarice. Nemojte o vitaminima razmišljati tek kada vam imunitet oslabi, hranite se zdravo, namirnicama koje su bogate vitaminima i drugim visokovrednim nutrijentima.

Iako je rešenje- alternativa koju ste maločas pročitali jednostavna, sam odgovor na to šta su prirodni vitamini postaje složen. Dok deklaracija na veštačkom vitaminu daje neke važne informacije, ne govori celu priču. Natpis u deklaraciji “prirodno” ne znači da je svaka od komponenata prirodnog porekla. U suštini, većina komponenti uopšte ne mora biti prirodnog porekla. Sve je stvar zakonske regulative, ali u realnosti, da li je prirodno baš ono što zakon kaže da jeste? Nije.

Čitajmo deklaracije!

Pored niskog procenta iskorišćenja sintetički vitamini mogu izazvati i alergijske reakcije. Zato obavezno čitajte i deklaracije, ma koliko sitnim slovima one bile napisane na pakovanju.

Dok god imamo mogućnost da na deklaracijama čitamo sastav (vitamina), to treba i da činimo. Najkvalitetniji (i najskuplji) vitamini koje možemo da kupimo u apoteci imaju mešani sastav, dakle to su delimično prirodni, a delimično sintetički vitamini pa imaju veću iskoristljivost od “čistih veštaka”. Sastav vam kazuje da li se radi o sintetičkim vitaminima, na primer, ako pročitate sastav: dl-alpha tocopherol , dakle to je sintetički oblik vitamina E, a to znate po onom “dl”.

Bilo kako bilo, čitajte i maksimalne dozvoljene doze i trudite se da ne preterujete, naročito ukoliko je reč o A, D, E i K vitaminima.

U svakom slučaju, veštačke suplemente, pa i vitamine koristite samo ukoliko vam ih vaš lekar preporuči. Što se tiče zdrave prirodne hrane, pa i prirodnih vitamina u raznim namirnicama, njih (ukoliko ste zdravi) možete koristiti po sopstvenoj želji bez bojazni po vaše zdravlje. Priroda je uvek najbolja.