Скочи на садржај

Ishrana odojčadi: majčino mleko ili mlečna formula?

Da li dojiti novorođenče?

hranjenjebebeNeke mlade majke iz raznih razloga žele da svoju bebu hrane mlečnom formulom na flašicu, dok druge insistiraju na dojenju svojim mlekom. I jedno i drugo ima svoje vrline i mane, ali jedno je sigurno: i jedno i drugo pružaju novorođenčetu, odnosno odojčetu, emotivnu vezu sa majkom, koja je bebi neophodna. Ako mama doji bebu svojim mlekom, jasno je da će osim osnovnih nutritivnih karakteristika mleka svojoj bebi pružiti i sledeće koristi:
 • Tačan balans važnih hranjivih materija koje pomažu optimalan rast deteta;
 • Jačanje imuniteta kroz prirodnu zaštitu od alergija i uobičajnih bolesti, jer majčino mleko bebi prenosi i atnitela protiv mnogih bolesti;
 • Majčino mleko je lako svarljiva namirnica;
 • Prirodan izbor hrane za odojče, kojim je bebu znatno lakše i brže nahraniti;
 • Nepotrebna brojna dodatna oprema koja u slučaju hranjenja mlečnom formulom zahteva i vreme i novac.

Naravno, za one koje misle i na svoju liniju, dojenje majčinim mlekom mami pomaže da postepeno izgubi višak kilograma koji je dobila tokom trudnoće.

Dojenje

Ako se odlučite da dojite dete, počnite odmah po rođenju vašeg mališana. Planirajte vaše vreme prema potrebama bebe, a to znači na svaka dva do četiri sata. To će vam svakako biti teško na samom startu, što vam i iz sopstvenog iskustva mogu potrvrditi.

Evo šta je još bitno da znaju mame koje doje:

 1. Menjajte stranu od koje počinjete podoj i ponudite bebi obe dojke da sisa. Ovako obezbeđujete da se obe dojke optimalno prazne tokom svakog podoja. Tako i stimulišete proizvodnju  mleka.
 2. Kada menjate položaj bebe sa jedne na drugu dojku ili kada završavate podoj, dozvolite bebi da podrigne, kako nebi ona kasnije štucala usled gutanja vazduha;
 3. Uz savet pedijatra i patronažne sestre bebi možete davati i suplemente probiotike i vitamin D3, a ukoliko je potrebno i druge;
 4. Ukoliko je ishrana mame oskudna vitaminima i mineralima, unosite ih suplementima baš kao u toku trudnoće. U letnjem periodu iskoristite blagodat bogatstva povrća i voća, kako bi i beba imala kvalitetniju ishranu.
 5. Ukoliko mama želi da smrša u vreme kada beba još nije počela da uzima čvrstu hranu, nikako se ne preporučuje da dijeta bude stroga, da to nebi uticalo na kvalitet i kvantitet mleka kojim hrani bebu. U svakom slučaju, višak kilograma možete skinuti kada beba malo odraste i proširi svoj jelovnik.

Hranjenje mlečnom formulom

Ako iz bilo kojih razloga mama poželi da hrani svoju bebu na flašicu mlečnom formulom, evo par saveta koje može da primeni:

 • Kada birate mlečnu formulu, dobro pročitajte deklaraciju na proizvodu i uverite se da sadrži gvožđe;
 • Većini beba koje se hrane na flašicu nisu potrebni dodatni suplementi, jer se oni već nalaze u mlečnoj formuli. Naravno ovde je dobro konsultovati se sa pedijatrom;
 • Kao i kod hranjenja dojenjem, dozvolite bebi da podrigne posle svakog hranjenja, kako bi sprečili štucanje zbog gutanja vazduha.
 • Vodite računa kada beba jede (na 3-4 sata) i pripremite mlečnu formulu na vreme, vodeći računa o tome da sve treba da bude sterilno;
 • Mlečna formula nije toliko brzo svarljiva kao majčino mleko, pa bebi duže daje osećaj sitosti. Ovo u suštini znači da će vas beba možda za nijansu ređe buditi tokom noći;
 • Sav višak mleka koji preostane posle hranjenja iz flašice treba prosuti a flašicu oprati i sterilisati. Sterilizacija flašice se u načelu preporučuje do 4-5. meseca.

Bilo da bebu dojite ili je hranite mlečnom formulom, ili možda kombinacijom oba načina, znajte da je ovo osnovni način ishrane odojčeta dok ono ne navrši godinu dana života.