Скочи на садржај

Ponoćni obroci i njihovi efekti

Ponoćni obroci su pojam koji većina nas izbegava, ali činjenica je da s vremena na vreme bilo ko može posegnuti za vratima frižidera u sitne sate. Kadkad ishrana tokom kasnih časova ili posle ponoći može biti bez ikakvih posledica. Međutim, uzimanje prekomerne količine hrane u gluvo doba uglavnom može izazvati probleme.

Organizam koristi kalorije iz hrane uglavnom tokom dana, kada smo aktivni. Ishrana tokom dana treba da bude u obliku uravnoteženih obroka ili užina. Oni “drže” energetski balans organizma, čime se lako kontroliše apetit i ukupno zdravlje organizma. Ako se desi da ipak morate pre jutra pojesti nešto, odaberite nutritivno vrednu hranu od integralnih žitarica, voća ili povrća. Primer je recimo ovsena kaša sa voćem.

Ukoliko radite noću nije loše uzeti hranu koja sadrži više proteina, koja daje energiju i budnost. Izaberite kuvana jaja, tunjevinu, badem i kikiriki, grašak, belo meso. Napravite sendvič od navedenog ili pojedite neko sezonsko voće. Ako vam se baš ne spava, napravite voćne ili mešane obrok salate i uživajte u njoj. Voćni jogurt? Nema problema. Ipak, ne preterujte sa količinama.

Loša kombinacija je svaka koja sadrži obilne količine hrane, a naročito sa puno tečnosti (milkšejk, supa), koja vas može buditi za toalet. Takođe je loše ako je ponoćni obrok izrazito masan, začinjen i naravno obilan, što može uzrokovati nelagodnost i poremećaj sna.

Ako u po noći uzmete hranu koja sadrži kofein (kola, kafa, čokolada, energetska pića) bićete budni dosta posle toga, a neispavanost će vam se “preneti” na sutrašnji dan. Ono što je kod većine loše, dobro je kod onih u noćnoj smeni.

Ponoćni obroci i gojaznost

Konzumiranje hrane u pola noći može ali ne mora da bude uzrok dobijanja na telesnoj težini. Međutim, kada jedete određenu hranu u gluvo doba noći poput sladoleda, čipsa i druge energetski jake hrane možete doprineti povećanju vaše telesne težine. Ovakva hrana je energetska bomba i malo ko je može iskontrolisati u pogledu količina, naročito ako nešto radite u to doba.

Verujte da je unos razumne porcije u sitne sate dok nešto radite gotovo nemoguća misija. Ujutru novi dnevni ciklus sa kalorijama kreće od početka. Ako sutradan unosite manje kako bi poništili ono noćno prejedavanje već unapred osuđeno na neuspeh.

Ukoliko uzimate neki noćni obrok u stanju bolesti, oporavka i usled jednostavno sniženog apetita, birajte nutritivno i energetski jaku hranu poput orašastih plodova, avokada, banana. Izbegavajte prerađene proizvode.

Refluks kiseline

Kada jedete kasno i odmah legnete često se javlja gastroezofagealni refluks, stanje u kojem se želudačna kiselina vraća u vaš jednjak nakon obroka. Tada se javljaju gorući ili čvrsti bol u donjem ili srednjem grudnom košu i osećaj opekotine u jednjaku. Iako povremeni, blagi refluks kiseline retko može da bude opasan. Ponavljajući simptomi mogu ukazivati na hronični digestivni poremećaj, GERD-gastroezofagealnu refluksnu bolest.

Dakle, kada legnete posle obroka, moguće je da se nastane refluks kiseline a ukoliko jedete masne i kisele namirnice (paradajz), rizik je veći. Ako ste skloni refluksu, ponoćni obroci nisu za vas.