Скочи на садржај

Funkcionalna hrana

funhranaOsnovna uloga pravilne ishrane je da obezbedi dovoljno hranjivih materija organizmu. Sve je više dokaza da konzumiranje određene hrane ili njenih komponenti ima dobar uticaj na zdravlje.

Funkcionalna hrana je ona hrana čije biološke karakteristike pozitivno utiču na naše zdravlje i na pojedine telesne funkcije. Nije jedini cilj funkcionalne hrane da organizmu obezbedi neophodnu energiju i hranjive materije, već da utiče na sprečavanje bolesti, kao i na poboljšavanje određenih stanja organizma.

Po svom obliku funkcionalna hrana je slična konvencionalnoj hrani koja predstavlja sastavni deo naše uobičajene ishrane, ali ima psihofizičke koristi i pored osnovnih nutritivnih funkcija smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Funkcionalna hrana sadrži bioaktivna jedinjenja. Farmaceutska industrija već duže vreme zna za bioaktivna svojstva pojedinih namirnica i koristi ih kao sirovinu za izradu dodataka ishrani. Ovi dodaci imaju isto delovanje kao funkcionalna hrana, dakle, smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Koncept funkcionalne hrane je nastao 80-tih godina prošlog veka u Japanu. Promovisala se hrana, odnosno ishrana koja pozitivno utiče na zdravlje, što je dovelo do toga da Japanci imaju dug prosečni životni vek. Ostatak sveta nije previše žurio, tako da još uvek u Evropi ne postoji zakonska regulativa, iako se funkcionalna hrana koriti od sredine 90-tih. Interes za funkcionalnu hranu sve više dobija na zamahu, pa se javljaju i novi proizvodi i postavljaju smernice za to šta nas čeka u budućnosti. Kod nas ovaj koncept tek nedavno dobija pravi zamah uvođenjem novih proizvoda pre svega u mlečnoj idustriji, a odmah potom i u konditorskoj. Svest o zdravlju sve više raste i zdrava, funkcionalna hrana se sve više traži, jer ona sprečava bolesti i poboljšava kvalitet života. Uvek je bolje i jeftinije, kako za pojedinca tako i za državu, sprečiti zdravstvene probleme nego ih lečiti.

Postoji širok dijapazon namirnica koji se koriste kao funkcionalna hrana. Dobre strane konzumiranja ovih namirnica čine ih popularnim izborom kod propisivanja svih dijeta, od redukcionih do medicinskih. Funkcionalnu hranu možete konzumirati u svežem obliku (šargarepa) ili prerađenu (ječmene pahuljice). Postoje i namirnice koje su takođe prerađene ali sadrže i dodate komponente, na primer voćni sok obogaćen vitaminom C ili kalcijumom.

Primeri funkcionalne hrane:

  • Beta karoten iz šargarepe, voće i povrća: neutrališe slobodne radikale i tako sprečava oštećenje ćelija.
  • Lutein iz zelenog lisnatog povrća: sprečava degeneraciju makule (gubitak vida kod starijih osoba).
  • Likopen iz crvenog povrća (paradajz): smanjuje rizik od raka prostate.
  • Dijetna vlakna (ječam, ovas, pšenične mekinje): smanjuju rizik od kardioavskularnih oboljenja, raka debeleog creva i snižavaju nivo LDL i ukupnog holesterola.
  • Omega-3 masne kiseline iz ribe: smanjuju rizik od kardioavskularnih oboljenja, stvaranja ugrušaka, poboljšavaju mentalne funkcije i vid.
  • Vitamini i antioksidanti u voću: jačaju imunitet, sprečavaju slobodne radikale.
  • Fitoestrogeni iz soje i proizvoda od soje: olakšavaju simptome menopauze, štite od bolesti srca i snižavaju nivo LDL i ukupnog holesterola.
  • Flavonoidi i druge materije u voću/citrusima i povrću: Neutrališu slobodne radikale i snižavaju rizik od raka.
  • Hladno ceđena ulja kukuruza, masline, soje, semenki grožđa, itd: smanjuju holesterol u krvi tako što smanjuju njegovu apsorpciju.
  • Probiotici, prebiotici i kalcijum iz jogurta i drugih mlečnih proizvoda: Poporavljaju varenje i uspostavljaju ravnotežu mikroflore u crevima, pospešuju zdravlje sistema za varenje, sprečavaju osteoporozu.

Pojedina hrana dakle, ima biološki aktivna jedinjenja koja promoviše zdravlje istovremeno štiteći nas ili smanjivajući rizike od raznih bolesti. Naravno da bi bili zdravi i za funkcionalnu hranu važe ista pravila kao i za uobičajene namirnice. Jedite je u umerenim količinama, u pravilno raspoređenim obrocima. Ako primetite neki novi proizvod koji je u grupi funkcionalne hrane, dobro se informišite pre nego što ga probate, jer možda se samo radi o marketingu. Što se tiče prirodne funkcionalne hrane, nemate čega da se brinete.